Ågesta är skuldfria. Efter många år av motgång kan klubben nu fira vad man kallar för ”en historisk dag”.
– Ja, jag tog i lite, säger Max Anglert, klubbdirektör. Klubben och medlemmarna har ju haft det tungt under många år, och lite oflyt, så de är värda lite positiva signaler.
Du säger oflyt. Vad bestod oflytet av?
– Det började redan när man byggde om banan 2007. Då var jag fortfarande pro här. Ombyggnationen blev inte riktigt bra och den kostade mycket mer pengar än det var tänkt. Jag vet inte om det bara var oflyt, ärligt talat. Det togs väl en del mindre bra beslut också.
Efter ombyggnationen, när klubben under flera år hade kämpat sig tillbaka, dog greenerna (2016). Strax därefter upptäcktes att hela avloppssystemet var sönder och att köket behövdes renoveras från grunden. Det kostade ca 4 miljoner.
– Det har varit tungt för klubben men nu känner vi att det har det lugnat ned sig.
Sedan barnsben
Max Anglert har jobbat som klubbchef i två år, sedan 2019. Men han känner Ågesta bättre än de flesta. Max har varit medlem sedan han var barn och han jobbade som pro på klubben 2002 till 2010. På 1990-talet satsade han på en karriär som spelare. Han spelade i landslaget och även fyra år på Europatouren. Innan han började på Ågesta var han klubbchef på Botkyrka GK under sex år.
Arbetet med att sanera Ågestas ekonomi inleddes i början av 2018. Lånenivån låg vid det tillfället på närmare 10 miljoner. Under 2018 drevs klubben med stora idéella insatser av styrelseledamöter och andra frivilliga krafter för att hålla kostnaderna på en så låg nivå som möjligt.
– Det kom till en gräns i slutet av 2017 där man tappade kontrollen över den ekonomiska situationen. Hela styrelsen och delar av personal slutade. Där stod man med lånen man hade, uppemot tio miljoner. Banken sa nej och man hade inga pengar. Man satt i skiten ordentligt.
Sparade
Den nya styrelsen körde utan klubbchef 2018.
– De drev det ideellt. De hade väldigt lite banpersonal också. Man sparade sig ur krisen.
2019 anställdes kanslist på 50 procent och samtidigt fick Max Anglert uppdraget att tillsammans med styrelsen arbeta mot en skuldfri golfklubb. En offensiv 5-årsplan upprättades för avbetalning av checkkredit och lån.
– Sedan trodde väl jag att det skulle ta minst fem år till att komma ned på en rimlig skuldnivå, säger Max.
Går snålare
– Men sedan kom det här med Corona och vi fick helt andra intäkter förra säsongen än normalt. Det gick mycket snabbare än väntat att betala av skulden. Vi går lite snålare ju på utgiftssidan än vi gjorde 2014-2017. Det kostar inte lika mycket pengar. Men intäkterna är lika höga och 2020 var de exceptionellt höga.
Finns det behov av att investera något i banan?
– Ja, det är mycket som behövs. Det är mycket som inte gjorts även när det gäller fastigheterna. Strategin framåt är att vi ska göra det för egna pengar och vi ska ha en buffert. vi kommer att vara fortsatt försiktiga för att inte hamna i en liknande situation.
– Sedan har vi ett projekt framför oss som vi startat med arvsfonden och RF. Det kommer vi att genomföra. Det består av några olika delar. Hela projektet kostar 3,8 miljoner och då har vi fått bidrag på 2,5. Så vi går in med 1,3. Så det står på tur.
Vad består projektet av?
– Det är några olika delar. Fokus är på ungdom och paragolfanpassning. Vi ska anlägga en ny övningsgreen, tre gånger så stor som den gamla. Vi ska bygga en svingstudio på rangen som kan användas vintertid och även nya tees på 9-hålsbanan som man lätt kan ta sig upp på, om man har svårt att gå.
Drömmen: Ta tillbaka hål 11
Som gammal tourspelare – finns det något du skulle vilja göra med banan?
– Ja, men nu är jag partisk för jag har spelat banan sedan jag var yngre. Men det som svider mest är att ett par av de gamla hålen, som var mycket bra golfhål, inte är med i nya sträckningen. De finns kvar men de används inte. Elvan bland annat som var själva signaturhålet för Ågesta. Fick jag önska skulle jag vilja införliva både elvan och gamla tian i banan igen. Samtidigt ta bort ett par av de nya hålen som inte blev så bra…
– Men vi har många nya medlemmar i klubben nu och de har aldrig spelat de hålen. Så för dem är det ingen förlust, om man säger så. De tycker banan är bra som den är. Så det där är mer personligt för mig och de äldre medlemmarna.
Varför tog man bort dem?
– Beställningen var att man skulle få in nian till klubbhuset. och terrängen är sådan att det är svårt. Man lyckades men man fick inte med de hålen. Det blev ett hål för myclket. Så man kapade gamla tian och gjorde ett par 3 av det. Man fick inte ihop slingan på ett bra sätt. Och det kan jag förstå. Men det blev inte riktigt hundra.
Blicka framåt
Vad har du för förväntningar på det kommande året?
– Jag har stora förväntningar på att vi ska kunna börja göra bra saker. Vi kan börja titta framåt lite försiktigt. Börja förbättra och inte bara hålla i. Vi köpte en egen grävmaskin för en tid sedan. Nu kan vi blicka framåt. Ta fram en långsiktig utvecklingsplan för bana och fastigheter. Grovjobbet är gjort och vi har fått stabilitet i ekonomin vilket känns väldigt bra.
Hur har medlemmarna tagit den tuffa tiden?
– Blandat. Många är kvar och har ställt upp och jobbat ideellt. Sedan var det många som försvann på hösten 2017. Klubben blev tvungen att gå ut med en extra debitering på 2 500 kronor och då var ca 300 medlemmar som tyckte det räckte och lämnade klubben. De som valde att vara kvar har visat stor förståelse och tålamod. Men det är klart, de förväntar sig också att vi gör något bra nu som medlemmarna kan ha glädje och det har de också all rätt att förvänta sig.