På Hooks herrgård finns två 18-hålsbanor: Den gamla Parkbanan med rötter i 1930-talet och den nyare Skogsbanan invigd på 1990-talet.
Men frågan är om inte den sistnämnda måste byta namn framöver. För så värst mycket skog finns inte längre kvar på banan.
Enligt anläggningens Course Manager, Henrik Wissinger, påminner skogsbanan numera betydligt mer om en hedbana.
Rensat rejält
– Vi har rensat rejält och öppnat upp så nu är det mer av en hedbana till sin karaktär. Det blev väldigt bra. Den nya inbunkringen av banan passar väldigt bra i det mer öppna landskapet. Man får lite vyer. Det är mycket ljung och blåbärsris mellan hålen. Det är öppet och snyggt med några grupper av träd här och var. Det blir riktigt bra, en helt annan upplevelse.
Projektet med förbättringar av Skogsbanan har pågått i sju år. Golfbranschen skrev om förbättringsprojektet när det startade 2016. Främst har det då handlat om inbunkring av banan samtidigt som den omgivande skogen glesats ut.
– Men nu tog vi beslutet i vintras att avverka fler träd.
I år är man framme vid målet. Enligt Henrik Wissinger handlar det om en återgång till hur banan såg ut i början av 1990-talet.
– När banan byggdes 1992 var träden låga. Då hade man den känslan som man får i dag. Men de flesta har ju glömt bort hur det såg ut då.
Hedkaraktär
När Golfbranschen skrev om projektet första gången gjordes jämförelser med Swinley Forest och St Georges Hill – två banor utanför London som är omgivna av träd även om delar av spelfälten är av hedkaraktär.
– Det är det vi vill åstadkomma, sa Henrik då, öppna upp skogen och göra det mer spelbart. Bredda spelfälten och göra hindren snyggare. Och så planterar vi in ljung. När man tittar på det vi gjort, före och efter, så är det en otrolig skillnad.
Men det handlar inte bara om ett estetiskt lyft.
– Vi har haft lite problem med vatten på vissa ställen men nu hoppas vi att det ska försvinna när vi får in mer ljus och vind. Och träden har tidigare vuxit så nära tees, fairways och greener så alla spelytor har varit lite drabbade. Rötterna har gått in i spelytorna men det ska ju rätta till sig nu.
– Vi får ge det någon säsong men spelupplevelse kommer att vara oerhört mycket bättre. De som spelat tycker det är väldigt häftigt.
Nytt hål
Helt klara med förändringsarbetet på Skogsbanan är man dock inte. Under året kommer banans sämsta hål, det 15:e, att ersättas av ett delvis nytt hål.
– Det är för mycket dogleg i hålet i dag, och efter doglegen har man för långt in till green. Proportionerna är inte riktigt bra. Därför ska vi räta upp hålet. Det kommer bli färdigt i år men vi kan spela det gamla hålet medan arbetet pågår.
Även på parkbanan kommer förändringar att ske de kommande åren.
– Vi har i alla tider haft två korthål som ligger efter varandra, hål 5 och 6, och det 17:e hålet ligger också där. Där finns bebyggelse som är utsatta för sockets. Därför har vi bestämt att vi ska bygga om alla fyra korthålen på Parkbanan. Vi har byggt ett nytt hål hittills. När vi inviger det så stänger vi av ett av de andra hålen, vi tar ett efter ett. Vi bygger kanske ett nytt hål om året i tre år.
– Vi kan då bygga utan att det påverkar spelet.
300 miljoner
Under påsken öppnar Hook också sitt renoverade klubbhus. Tidigare har herrgårdsbyggnaden renoverats.
Det satsas en hel del på anläggningen?
– Ja, vi har ju investerat 300 miljoner i anläggningen sedan jag började här för 17 år sedan. Det är mycket pengar men det är roligt att någon vågar satsa, säger Henrik Wissinger.•