Hem Utrustning & prylar Leverantörer 5 starka försäljningstrender – vårens flipp och flopp i golfshopen: »Otroligt starka siffror«

5 starka försäljningstrender – vårens flipp och flopp i golfshopen: »Otroligt starka siffror«

retail trender

Golfsäsongen har precis rullat i gång – men i butikerna har försäljningen gått på högtryck sedan i januari. Aldrig tidigare har det sålts så mycket golfklubbor så tidigt på året. Och det är inte bara klubbor som säljer bra – golfbranschen öppnar 2025 med flera starka retailtrender.

Samtidigt finns det segment som har det betydligt kämpigare.

Golfbranschen.se har sammanställt de fem mest framträdande trenderna för året baserat på försäljningssiffrorna under januari och februari jämfört med 2024.

1. Det säljs mer golfklubbor – och de säljs mitt i vintern

Januari och februari har blivit två avgörande försäljningsmånader för golfklubbor, särskilt drivers och järnset.Järnset är upp 29 procent jämfört med 2024 vid den här tiden på året och woods är upp nästan 15 procent. 

– Den utveckling vi sett under årets två första månader kommer sannolikt att fortsätta i mars och april, säger Michael Dahl, affärskonsult för Golf DataTech.

2025 Feb YTD %2024%2023
Woods20 345 kr+15,317 643 kr+19,617 013 kr
Järn25 791 kr+29,919 848+42,618 089 kr
Putters4 456 kr+16,53 824 kr+50,72 957 kr
Wedgar5 871 kr+20,24 883 kr+27,34 610 kr

Han pekar på en stark trend bland män i åldern 15–35 år, som har ett stort intresse för utrustning.

– Det är otroligt starka siffror. Så det är en tydlig trend att vi köper utrustning tidigare än vi har gjort tidigare och att det generellt finns ett stort utrustningsintresse hos konsumenten. Det finns en ny, stor kategori killar och män mellan 15 och 35 som är väldigt utrustningsfokuserade.

En viktig faktor är den växande indoorgolfen, som håller spelarna aktiva året runt. Dessutom har teknologin för custom fitting förbättrats, bland annat genom Trackman i kombination med  Titleists RCT-bollar, vilket gör att fittingen ibland till och med är mer exakt inomhus än utomhus.

– Dels beror uppgången på att vi spelar mycket indoorgolf. Vi är väldigt aktiva under den här tiden på året, vilket är en stor skillnad mot tidigare. Men det beror också på att möjligheterna till custom fitting är bättre att göra inomhus i dag, tack vare ny och förbättrad teknologi. Dessutom har vi fått fler »early adopters«. 

2. Golfskor kämpar i motvind

Golfskor har tappat 21 procent i försäljningsvärde jämfört med samma period 2024, och den tidiga försäljningen domineras fortfarande av reavaror.

– Problemet är att den yngre generationen inte ser skorna som en del av den tekniska utrustningen, säger Dahl.

2025 YTD MSEK%2024%2023
Skor6 908 kr–21,78 823–9,27 611 kr

Många spelare prioriterar klubbor och kan därför vara mindre benägna att investera i skor.

– Lägger du dessutom stora pengar på att köpa golfklubbor så tar det en stor del av golfbudgeten. Det finns kanske inte så mycket kvar i plånboken för att köpa skor, säger Michael Dahl.

På senare år har konkurrensen i kategorin ökat, med märken som G/Fore, Under Armour, New Balance, Skechers och Goatlane som utmanar traditionella aktörer.

– Sedan har du Nike, Adidas och Puma – de är inte nya men de kommer från sportsidan och tar också andelar från den traditionella marknaden. Den typen av design blir mer »leisure« och det innebär ju att man utseendemässigt närmar sig klassiska gympadojjor. Det upplevs inte vara så stor skillnad på Adidas Stan Smith eller en Adidas Stan Smith Golf.

Han tror att den unga, ofta nytillkomna kategorin spelare mellan 15 och 35, inte ser skon som en del av den tekniska utrustningen. 

– Skor ses mer som en komfort- och designprodukt. Förr handlade det om vattentäthet, stabilitet genom svingen och spikar som gav bra grepp i underlaget. Så ser det inte ut idag. Det är ju helt klart att de som i sitt företags-DNA har en naturlig relation till sportskor har en fördel. Det är ju inte svårt att konvertera en sneaker eller en träningssko till en golfsko om man redan har det i sitt design-DNA.

Även om golfskor har tappat i försäljningsvärde jämfört med samma period 2024 är det för tidigt att dra alltför stora växlar.

– Marknaden behöver ytterligare några månader innan man kan dra slutsatser om den verkliga efterfrågan, säger Michael Dahl. Den låga siffran kan bero på när man levererar ut nya modeller.  Men som kategori har skor definitivt utmaningar.

3. Pre-owned-klubbor blir alltmer populära

Försäljningen av begagnade golfklubbor har vuxit de senaste åren och trenden är fortsatt stark 2025.

Michael Dahl, som inte använder begreppet »begagnat« utan säger »pre-owned«, menar att det beror på en kombination av ett par saker.

– Dels handlar det om den här kategorin av spelare mellan 15 och 35 – för dem är second hand eller pre-owned inte dåligt. Det kan vara positivt, till och med coolt. Man köper pre-owned klockor, man köper pre-owned jeans. Det ligger rätt i tiden. 

Att begagnat vuxit beror på att det finns mycket bra produkter som står oanvända hos konsumenter eller som byts ut av konsumenter. 

– Eftersom klubbor gått så pass bra de senaste åren så innebär det att det blir klubbor över. Och det är klubbor som inte är dåliga eller utslitna. 

Försäljningen sker på sociala medier eller hemsidor som är portaler för begagnatmarknaden. 

– Att andrahandsmarknaden har ett betydligt högre värde i dag än för 7-8 år sedan beror på att nyförsäljning har ökat. Försäljningsvärdet på klubbor är upp 50 procent sedan 2019. Det är klart att det ger en marknad för pre-owned. 

Mest populärt är klubbor från de stora varumärkena: Titleist, TaylorMade, Callaway och Ping. 

– Det är de klubborna det är störst efterfrågan på och som säljs till högst värde. 

Men det finns också en marknad för exklusiva putters, framför allt Scotty Cameron.

– Det finns ett 15-tal olika försäljningsforum på sociala medier där det säljs putters dagligen.

Och ibland till högre priser än då de var nya. Men även om man tittar på drivers, järn och exklusiva grafitskaft så har det ett högt andrahandsvärde.

4. Teknologiprodukter har exploderat.

Allt som är kopplat till teknologi säljer bra. Försäljningen av kikare och elvagnar säljer överraskande bra trots att de flesta banor fortfarande är stängda.

– Det är ganska fascinerande att elvagnar är upp i januari och februari på en marknad som inte har öppna golfbanor, säger Michael Dahl. Samtliga av de tre ledande varumärkena MGI, PowaKaddy och MotoCaddy har väldigt positiva försäljningsökningar. Även rangefinders och kikare är upp. Det kan ju bero på att man ska resa. Men bevisligen laddar konsumenten för golfsäsongen tidigare än förr. Och det här är ju inga billiga grejer. Snittpriset på elvagnar är ju en bit norr om 10 000 kronor, så det är ju en relativt stor investering. Men den investeringen gör man då tidigt.

Elvagnar har än så länge vuxit relativt långsamt i Sverige. Michael Dahl tror att den kategorin kommer att öka snabbare än tidigare och är också kopplat till att det spelas mer golf. Vi vill fortsätta att gå men med en behagligare promenad runt banan. 

– Vi kommer nog att se samma kurvor som nere på kontinenterna. Elvagnar är relativt sätt en mindre del av den totala vagnmarknaden i Sverige i jämförelse med andra länder.

5. Konfektion – en svårtolkad marknad

Årets initiala försäljningssiffror för konfektion är både svaga och förbryllande. Siffrorna är röda i samtliga kategorier. Outerwear är ned -44 procent, dambyxor och kjolar är ned 29 procent.

Minskningen kan bero på att leverantörerna är senare med utleveranser än tidigare. Det finns exempel på det.

– Det är samtidigt så att är man inte med tidigt är det oftast väldigt svårt att komma i kapp. Sedan är det också så att den tidiga klubbförsäljningen tar av konsumentens totala golfbudget, tror Michael Dahl. 

Är det så att man, i likhet med skor, har börjat spela golf i kläder som inte är golfkläder?

– Så är det kanske också. Det är helt klart att de nya golfarna lika gärna kan spelar golf i en hoodie från Uniclo som att köpa en hoodie från ett golfmärke. Så enkelt är det.

– Sedan kan det vara så att det finns en försäljning som inte ger avtryck i våra siffror. Det är den försäljningen som sker i kanaler utanför golfen, som på Boozt och Zalando. De säljer ju ett antal golfmärken men är inte traditionella golf-retailers. Den försäljningen syns inte i de här siffrorna och därför kan man inte dra några helt säkra slutsatser om konfektion. Jag tror att det kommer att ske någon form av återhämtning. Men jag tror inte att vi kommer att sälja mer konfektion i Sverige än vi gjorde under 2024. Det kommer sannolikt i varje fall inte hänga med i hårdvarans starka tillväxt. •

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Retailtrender: Golfskor tappar försäljning – snittpriset minskar: »Fler golfskor reas ut«

Försäljningsutvecklingen för golfskor står i skarp kontrast till försäljningen av annan ut…