Hem Banor & klubbar Raset fortsätter: Svenska golfklubbar har tappat 12 000 medlemmar i år

Raset fortsätter: Svenska golfklubbar har tappat 12 000 medlemmar i år

Antalet golfare fortsätter att minska – 12 000 personer blir nettominskningen i svensk golf år 2008.
Och enligt vad Golfbranschen.se erfar så har ytterligare 10 000 golfspelare valt att lämna sitt traditionella klubbmedlemskap för att i stället välja ett budgetmedlemskap i en brevlådeklubb.

Joachim Sabel, som är delägare i TopTee som äger bland annat Brollsta och Herresta, tillika opinionsbildare i golfbranschen, kräver krafttag mot utvecklingen, bland annat vill han höja greenfeen överlag.

Konsekvenserna av medlemsminskningen har varit en rad konkurser under året och övertagande bland golfbanorna. Bland annat har följande banor drabbats av ekonomiska problem:

Salsta 18 hål, Uppsala Byggd: 2000
Veckholm 9 hål, Enköping Byggd: 2004
Olofström 18 hål, Blekinge Byggd: 1989
Strövelstorp 9 hål, Helsingborg/Skåne Byggd: 2004
Gåtebo 9 hål, Öland Byggd: 2000
Westerby 18 hål, Linköping/ Östergötland, Byggd:2005
Bjurholm 18 hål, Norrland, Byggd: 1989
Hässleholms 18 hål, Skåne, Byggd: 1978
Lidhem 18 hål, Småland, Byggd: 1988
Malmö/Burlöv 18 hål, Skåne, Byggd: 1982

Malmö Burlöv GK lämnade 26 augusti till Malmö Tingsrätt in en ansökan om företagsrekonstruktion som beviljades och den är vi nu i full gång med, säger Sonny Karlsson på M-B GK.
– Vi upplever ett stort stöd från en stor majoritet av medlemmarna och ser fram emot ett ”nytt liv efter detta” när vi tagit oss igenom hela rekonstruktionsprocessen.

Klubben förfogar över 27 hål, och grundades 1981.

Joachim Sabel, som är delägare i TopTee som äger bland annat Brollsta och Herresta, tillika opinionsbildare i golfbranschen, säger så här:

– Utöver att 12 000 golfare har försvunnit eller bytt medlemskap så har ytterligare en del blivit passiva medlemmar. Totalt innebär det att 80 miljoner kronor i fasta intäkter, förskottsbetalningar, har övergått till greenfee eller bara försvunnit från golfen. Som synes är det alla typer av klubbar som drabbats av problemen: Olika distrikt, olika ålder, olika storlek på anläggningen…
Och detta är enligt min mening bara den första vågen. Fler klubbar och anläggningar kommer att ryka! säger Joachim Sabel. Och fortsätter:

– Snart är det dags för klubbar som Almunge, Johannesberg, Lisinge, Tjusta, Hallstahammar, Allerum, Funäsdalen, Ljugarn, Tobo, Roslagen, Garnisonen…

Vilka kommer att klara sig?
– Gamla banor som är centralt belägna. De har ofta långa köer av närboende som vill komma med! Bra designade banor som Barsebäck, Frösåker och Ullna. 27-hålsanläggningar – det är de som har gått överlägset bästa i golfsverige fram till nu, oavsett läge och designer.

Vad måste ske?
Joachim Sabel ger en rad förslag på åtgärder som han tycker måste till:
• Det behövs en reglering så att klubbar utan bana inte får greenfeerättigheter och inte heller får utfärda gröna kort /hcp kort.
Begränsa antalet medlemmar på en 9-hålsbana till max 1 000. Detta räcker utmärkt för att en dylik klubb skall gå runt.
• Inför medlemsformer som baseras på ett visst antal spelade golfronder för det år som medlemskapet avser, typ klippkort, med lägre pris/per rond.
• Högre greenfee överlag i landet så att det lönar sig att vara fullvärdig medlem.
• Greenfeesamarbeten med klubbar som är likvärdiga kan öka värdet på det medlemskap vi säljer.
• Ge inga rabatter till 3:e partshandlare som vill tjäna pengar på att banorna har dåligt kapacitetsutnyttjande. Det ger bara lägre intäkter och pengar i någon ficka som inte driver golfklubb!
• Spel på flera banor som äger varandra(konsolidering)
• Återgå till grönt kort för att spela golf.
• Som en slump eller som ett sammanträffande sammanföll den minskning av golfen som vi ser just nu med införandet av det nya sättet att börja spela golf på, ett krångligare sätt.(2005)
• En del av banorna skall ej räddas för de är bara skit och passar bättre som åker eller skog!

Läs fler relaterade artiklar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Skövde Golfklubb får 6,1 miljoner i stöd – satsar på inomhusgolf

Skövde Golfklubb har beviljats 6,1 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att utveck…