”Vi känner att Sverige är en mogen golfmarknad.”
Skottland, Irland och Wales har sedan flera år satsat på att försöka locka golfare från andra länder till sina banor.
Nu gör England samma sak – och fokus ligger på att charma dedikerade golfare från Skandinavien.
– Vi har kommit fram till att skandinaver är vår främsta målgrupp, säger Andrew Cooke som är ansvarig för satsningen.
De brittiska öarna är traditionellt främst ett resmål för erfarna golfare. Det finns en grupp dedikerade svenska golfare som gärna åker till Irland och Skottland för att spela företrädesvis linksgolf.
England har inte funnits med i diskussionen men det ska bli ändring på det nu. För nu har den engelska statliga turistbyrån bestämt sig för att skjuta till pengar för att marknadsföra England som golfdesitnation i Sverige och resten av Skandinavien.
– En svensk golfare åker förmodligen till Skottland och Irland både två och tre gånger innan de ens överväger att åka till England. Det vill vi ändra på men vi inser att vi har ett stort jobb framför oss, säger Andrew som startade den här turistsatsningen som ett privat initiativ.
I två år drev han projektet på egen hand med klubbarna som uppdragsgivare men i september bestämde sig den den statliga turistorganisationen för att backa upp den tidigare helt fristående organisationen.
Det innebär bland annat att Golf Tourism England kommer att finna med på IGTM på Mallorca 14-17 november för att skapa kontakt med resebyråer i Skandinavien.
Andrew har en bakgrund inom event marketing, bland annat har han haft uppdrag för Europatouren. Nu fokuserar han helt på att få svenskar att upptäcka banor som hamnat i skymundan av golfens födelseplats.
Förutsättningarna är goda, menar han:
– Du kan flyga från Sverige på morgonen, äta lunch på klubben och pegga upp vid 13. Det är så bra kommunikationer mellan Sverige och England och resan tar bara ett par timmar.
– Många svenskar åker till England för att titta på fotboll och shoppa. Men det ena utesluter inte det andra. När du kommer hit över helgen för att titta på fotboll eller shoppa – varför inte komma redan på onsdagen och spela golf. Folk reser redan hit i stor utsträckning och vad vi strävar efter är att de ska lägga till golf i sitt program.
– I Skottland ligger många banor lite avsides så när du åker dit så är det oftast bara för att spela golf. Det finns inte mycket annat att göra. I England finns många banor centralt. Man kan lätt kombinera det med annat.
Många som spelar golf i Skottland passar också på att besöka ett eller annat whiskeydestilleri. England har inga sådana – men det finns annat:
– Vi har i gengäld en del gindestillerier och ölbryggerier, säger Andrew och det kan låta som en lite klen utmanare till whiskey. Men engelsmännen har en annan syn på gin, det förstår till exempel den som beställt en Gin Tonic på Hotel Vincent i Southport.
Det finns sju sorters gin att välja på, alla med sin egen distinkta karaktär. Om inte gin och öl har någon lockelse så har garanterat Premier League det.
– Vi tror golfare gillar god mat, något gott att dricka och andra sporter. Så vi vi vill gärna associera golfen med andra sporter.
Den första frågestunden med Andrew sker i klubbhuset på Swinley Forest som bara ligger 45 minuter från Heathrow.
Det är en klubb som inte gör mycket väsen av sig men som sedan 16 år är välkomnande mot greenfeespelare. Marknadsföringen är dock begränsad. Klubben slår inte på stora trumman för att tala om att den finns på marknaden.
Klubben har 350 medlemmar varav ett drygt hundratal är aktiva.
Det finns således gott om starttider. Men helgerna är reserverade för medlemmar, åtminstone är det hållningen utåt.
– Men ringer man och frågar är det inte alls omöjligt att komma ut på banor som har den policyn, säger Andrew.
Att även engelska golfklubbar, också de mer konservativa, har börjat lyfta blicken och öppna sina famnar beror på att golfen har gått tillbaka även i England. Företagsdagarna är få och sponsorerna färre. Liksom medlemmarna.
Det öppnar dörrarna till en fantastisk värld för svenska golfare.
De äldre engelska klubbarna är strikt konservativa. Mobiler är inte tillåtna i klubbhuset, ibland inte heller på banan. Jeans är bannlysta och middagar intages oundvikligen i kavaj och slips.
– De allra mest kända klubbarna är fortfarande konservativa och vill inte ha gäster på helger men vi kan ta er till banor som är lika bra. Inte lika berömda, kanske, men fortfarande helt fantastiska upplevelser. Vi har så många banor. Och det finns stora möjligheter att sy ihop ett riktigt bra program.
En annan fördel med England, särskilt landets södra delar, är att säsongen är så lång. I Londontrakten är de flesta banor öppna hela vintrarna.
– Den här banan (Swinley Forest) kan du spela på julafton. Såvida det inte kommer snö. Det händer, förstås men det är inte vanligt. Annars är det öppet året runt. Och skicket på banorna är oftast bra. Jag brukar spela golf på juldagen varje år.
Andrew tror mycket på att locka golfare med korta resor, två eller tre nätter. Tar man ett morgonflyg i mars, april, maj behöver man inte åka så tidigt – man hinner ändå spela samma dag.
Som ett första steg arrangerades i oktober en hastigt arrangerad pressresa för journalister från Sverige, England, Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Fler resor lär komma.
– Resan arrangerades för att ge journalisterna en insikt om två huvudsakliga typer av golf i England: Hedbanor och links. Linksgolf är ju unikt i sig, det finns inte så många linksbanor i världen. I England finns uppemot 40.
– Men lika unika är de engelska hedlandsbanorna. Det finns ju sådana banor även utanför England men pratar vi om kvalitet och kvantitet så är vi välsignade i England.
De två som spelades under pressresan – Swinley Forest och St Georges Hill – hör till de bästa. Men här finns också Sunningdale, Stoke Park, Walton Heath…
Både Swinley och St Georges är ritade av Harry Colt.
– Och det vill vi också berätta om: Harry Colt var en av tidernas bästa banarkitekter och han kom från England. Vi kan också hitta engelska banor som är designade av Alistair Mackenzie, James Braid, Willy Park Jr, Abercrombie och även modernare skapelser av Nicklaus och Trent Jones…
– Och vi har nio Ryder Cup-banor!
Efter de två banbesöken i Surrey-distriktet utanför London flögs journalisterna i en litet plan till Manchester för vidare transport till Southport och Vincent Hotel. Där spelades dagen därpå Royal Birkdale innan man reste vidare till Royal Lytham och St Anne där gruppen inkvarterades i Dormy House alldeles vid klubbhuset.
– Under den här resan rörde vi ju oss från London till Southport och sedan Lytham men de flesta vill ju helst bo på samma hotell när de reser. Och det finns bra möjligheter till det. Både i Surrey och i Lytham, där vi nu befinner oss.
– I närheten av Lytham finns både Fairhaven och Saint Anne. De är bara några minuter bort. Man kan komma hit över en weekend, sova två nätter och spela tre rundor golf. Flygförbindelserna till Skandinavien är så bra och flexibla att man hinner spela golf på resdagen.
– Det var därför vi bestämde oss för att ha era länder som vår primära målgrupp. Vi känner att till exempel Sverige är en mogen golfmarknad. Där finns hängivna golfare, bra golfare, och det är den typen av golfare vi vill locka till oss. Vi har pratat en del med klubbar runt om i England och de vill gärna se golfare som kan uppskatta kvaliteten och layouten på banorna. Spelare som respekterar spelet – och som förstår det.
Galleri – klicka på en tumnagel för att se bilderna från resan: