Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då den förre ägaren aviserade planer på att plöja upp marken för att återställa den till odlad jordbruksmark.
Under ett års tid hade banan då varit till salu – utan att någon köpare nappade. Det fick klubbens medlemmar att sätta i gång en räddningsaktion. 72 av dem satsade pengar och fick med sig banken.
Och banan lever.
– Det har gått bra, säger André Kjellberg som är klubbchef på Åsundsholm Golf & Country Club. Efter räddningsaktionen så har det funnits ett fantastiskt driv i klubb och bolag för att förädla produkten.
En hel del har behövt göras för att kunna erbjuda medlemmar gäster en bra produkt.
Ideeellt arbete
– Så det är många ideella timmar som lagts ned för vi har haft en slimmad organisation, säger André.
När medlemmarna tog över hade klubben 300 medlemmar. Nu är antalet 550.
– Men vi är fortfarande en liten medlemsklubb. Volymmässigt är vi inte i närheten av det nationella snittet. Men medlemmarna ökar något i takt med att vi bygger destinationen med hjälp av företagsgolf, golfpaket och konferens. Det gör ändå att vi står starkare än någonsin, säger André Kjellberg.
Efter övertagandet av Åsundsholm Golf & Country Club tvingades det nya ägarbolaget, Åsundsholm Herrgård AB, investera i en rad nödvändiga »måsten« som tärt på bolagets likviditet.
Till de åtgärder som gjorts kan man räkna ny bergvärmeanläggning till hotellet, ommålning av herrgårdsbyggnaden, en ny avloppsanläggning med reningsverk samt nya toaletter vid omklädningsrum och café.
Inte så roligt
– Vi har driftat sedan 2021 och gjort många åtgärder som varit nödvändiga. Dels har vi energieffektiviserat, dels har det handlat om rena krav på förbättringar från myndigheter. Framför allt då vad gäller avlopp och reningsverk. Det är inte så roliga åtgärder men nödvändiga – och de tenderar att äta på kapitalet.
Under våren genomfördes därför en företrädesemission där bolaget fick in 10 miljoner som ska användas för att utveckla anläggningen ytterligare. Det var 13 av de befintliga ägarna som tillsammans tillförde beloppet som nu gör att klubben kan satsa vidare.
Givetvis handlar en del om åtgärderna om att lyfta golfbanan så att den ska attrahera fler gäster.
Åsundsholm är en av de klubbar som deltagit i Svenska Golfförbundets projekt, »Bättre spelupplevelse«.
– Vi vill förädla och förbättra banan. Det handlar om att lyfta de delar av banan som blivit lite eftersatta de senaste åren. Vi ska förbättra och förändra spelytorna, berättar André Kjellgberg.
– Åsundsholm har en karaktär och den vill vi gärna behålla men vissa förenklingar och åtgärder kopplade till ruffen ska vi genomföra för att snabba upp speltempot.
Utveckla
Men det satsas även på andra delar av anläggningen för att utveckla Åsundsholm som destination.
Därför renoveras samtliga hotellrum och anläggningens konferensavdelning. Även den yttre miljön ska ses över.
– Nästa steg är en ytskiktrenovering av hotell och konferensbyggnad. Det kommer att bli en unik inredning och design, något man kommer att komma i håg, säger André Kjellberg.
Träningsanläggningen har fått ett lyft med Toptracer och ett nytt övningsområde för pitch- och chipträning. Delar av driving rangen har samtidigt försetts med tak.
– Anläggningen är perfekt för mellanstora grupper och framför allt för företag ser vi en marknad kopplat till företagsgolf och konferens. De nya krögarna som kom förra året är superduktiga och har jbland annat en bakgrund på stjärnkrogar. Vi kan attrahera en gäst som inte bara är golfare. Miljön är fantastiskt. Vi har gått ifrån det traditionella golfkrogstänket och står för något annat. Även om produkten ska tillmötesgå golfaren är det inte enbart golfaren som är i fokus. Det är en restaurang på en destination med en golfbana.
Hur ska ni få Åsundsholm att bli en golfbana man snackar om?
– Det är givet att vi ska in på rankingen över de 50 bästa banorna. Det vi behöver göra är att förbättra ytorna och ta tillbaka skötseln till en högre nivå. Förra året kom mycket nederbörd och det har vi dragit lärdom av så vi kommer att se över diken och dräneringar. Vi gör allt för att upplevelsen oavsett väderlek ska vara bra. Banan har parallella bevattningssystem så vi står oss starka vid torka. Vi har bra förutsättningar. •