Hem Banor & klubbar Bana och hotell är renoverat – då lanserar vd:n en ny utvecklingsplan för Barsebäck

Bana och hotell är renoverat – då lanserar vd:n en ny utvecklingsplan för Barsebäck

Nu är tre års förbättringsarbete med Barsebäck klart. Arbetet har pågått sedan fastighetsbolaget Ernst Rosén köpte anläggningen hösten 2019.

Bland annat har treårsplanen inneburit att hotellet har gått igenom en omfattande renovering och på banan har bland annat en hård skogsgallring genomförts.

Och i samma stund som detta är gjort, då aviserar vd:n Michael Lundin att anläggningen ska initiera en femårsplan med ytterligare förbättringar. Vad den innehåller är han dock mer förtegen om. Man han ger ett exempel på vad som kan förväntas:

– Exempelvis så tycker jag kanske inte att avslutningshålen på banan är riktigt så ”breathtaking” som man önskar.

Michael Lundin tillträdde som vd i augusti. Då hade upprustningen av anläggningen pågått i två år.

– Den delen av processen är klar nu. Det sista vi gjorde med banan var ett tee-projekt vi genomförde i vintras. Åtta tees byggdes om till supersize, lite större varianter.

Tanken med det är att korta banan för att öka spelupplevelsen för medelhandicapare och samtidigt göra den gamla Masters-banan till en större utmaning.

– Oceans Course är svår för vanliga golfare. Med nya tees blir hålen kortare samtidigt som man kan sätta upp en toursträckningen av Ocean Course. Under de kommande åren kommer flera stortävlingar spelas på Barsebäck och det innebär att vi redan i år kommer att öppna ”The Black Course” som är Tour sträckningen av Ocean Course.

På Pine Course har teeytorna blivit större för att minska slitaget.

Den som inte besökt banan de senaste åren – kommer den personen att känna igen sig?

– 43 000 träd är borta! Och det finns ingen som sagt att det har blivit tråkigare att spela banan. Alla är väldigt lyckliga, både proffs och medelgolfare. Och jag själv hittar bollen nu. Det har blivit mycket finare så rent visuellt är det en större upplevelse när du ser havet från fler hål.

Arbetet med banan motiverades av att banan behövde ”ett lyft”.

– Det ska man väl vara ärlig och säga, att banan under några år inte höll den kvalitet som Barsebäck förtjänar. Det är ett arbete som dels kräver nya maskiner och rätt maskiner, men också mycket mannakraft. Vi är i dag 22 personer som jobbar bara med banan. Det har varit ett gediget arbete som letts av Barry, vår banchef, och som har syftat till att vi ska återskapa det skick på banan som den hade under de åren när Europatouren spelades här.

2027 hoppas Michael på en större tävling.

Hotellrum och hus är nyrenoverade. Foto: Barsebäck Resort.

Även hotellet har genomgått en renovering och den var kanske mer angelägen än banans uppdatering. Hotellet har fått 36 nya hotellrum samt 28 nyrenoverade hus för golfgäster liksom ett nytt gym.
Bistron är renoverad och färdigställs i mars. På uteserveringen mot havet utökas antalet sittplatser. 

Konferensanläggningen är helt uppdaterad i allt från lokaler till tekniska lösningar. Alla lokalerna är döpta efter tidigare vinnare på Europatourtävlingar som spelats på Barsebäck genom åren.

– Colin Montgomerie har fått två rum.

Vem fick ge namn åt det finaste rummet?

– Sörenstam! Och Faldo fick det näst finaste.

Renoveringen av bana och hotell har kostat ”flera hundra miljoner”, enligt Mikael Lundin.

Flera hundra? Är det närmare 200 miljoner eller 800 miljoner?

– Det kan jag inte säga. Det får jag inte. Vi är ju ett aktiebolag. Det kommer synas i balansräkningen när den är klar.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

PIF:s nedskärningar indikerar tuffa tider för LIV Golf framöver?

En artikel i Financial Times pekar på att framtiden för LIV Golf kan vara skakig. …