Husqvarna Ceora

Eldrivna robotgräsklippare håller på att bli en allt vanligare syn på svenska golfbanor. 

En av de golfklubbar som kommit längst med tester och utvärdering är Mariestads Golfklubb, en drive från Vänerns strand. På Mariestad har man fem stycken Husqvarna Ceora i gång som i nuläget klipper 25 hektar. Klipparna rullar dygnet runt.

Mikael Steen, som är course manager på Mariestads Golfklubb, blev nyfiken på den här lösningen i maj 2022.

– Det var då jag hörde att Husqvarna skulle komma med de här lite större klipparna med GPS-styrning och högre kapacitet än hos de tidigare, lite mindre modellerna. Så vi tog in en på prov i maj 2022 och lät den gå en månad. 

Mikael Steen visste inte riktigt vad han kunde förvänta sig.

– Det var ju helt nytt då och inte ens Husqvarna trodde väl att det skulle bli så stort inom golfen som det nu har blivit, säger Mikael. 

Över förväntan

För stort börjar det bli. Eftersom lösningen visat sig fungera över förväntan.

– Det händer inte ofta att jag blir imponerad av nya grejer. Men det här ­– vilket resultat! Vi satte klipparna på ett ställe där vi normalt brukar få plocka upp väldigt mycket klippresterna manuellt när vi klipper där med Toro 47:an. Det brukar ligga klipprester i drivor. Men nu ser du inte ett klipp. Vi har fått en klockren, jämn semiruff.

Varför blir det så bra?

– Det är en robot och den skär av stråna och då ramlar de rakt ned. Kommer du med en rotorklippare så suger du upp gräset samtidigt som den i princip rycker av grässtrået. Då klumpar det sig och det är då de här drivorna av klipprester bildas. Dessutom går Ceoran hela tiden och om den då jobbar på fem hektar så klipps ytan minst två gånger i veckan, förmodligen fler gånger. Och då hinner gräset aldrig bli långt. 

Nästan för bra

Det är inte bara Mikael Steen som gillar den nya semiruffen. Det gör även klubbens medlemmar. Men av en helt annan anledning:

– Medlemmarna är helt lyriska. Det har nästan blivit lite för bra. Nu när klipparen har gått på de här ytorna ett tag så har semiruffen vuxit sig så tät att bollen nästan ligger kvar uppe på gräset. Så att hamna här utgör nästan inget hinder numera. Nej, jag måste säga att det är helt suveränt.

Mikael Steen har inte gjort någon detaljerad ekonomisk analys av bytet till Husqvarna Ceora men han kan redan konstatera att det är lönsamt. Kostnaderna är låga.

– Husqvarna Ceora kostar i inköp, det gör de absolut, men driftskostnaderna är låga. Med laddning och knivbyte så har jag räknat ut att vi ligger på 235 kronor i veckan per maskin. Och resultatet är ju fullständigt enastående. Jag ska göra en rejäl utvärdering nu när säsongen är slut och då ställer jag Ceoran mot vår gamla 47:a som gör av med 250 liter diesel i veckan när vi klipper de här ytorna. Så det är definitivt ekonomi i detta, så mycket kan jag säga redan nu. 

Låg förbrukning

– Men det handlar inte bara om ekonomi för du har ju miljöaspekten också. Vi laddar ju de här maskinerna med solpaneler och det blir ju väldigt låg strömförbrukning på det sättet. En traditionell maskin kräver personal, den ska tankas med diesel och den ska ha service och reparation. Det säger sig självt att det betalar sig fort.

Funktionaliteten är han också nöjd med. Han har regelbundet kommit med feedback till Husqvarna som via omprogrammering justerat och optimerat robotens arbetssätt.

– Vi hade givetvis några problem i somras med allt regnande men det har vi hittat en lösning på nu. Det var nämligen så att när de gick in i en vattensamling så började knivarna gå för tungt och då stannade de. Nu är de omprogrammerade så att de sänker hastigheten om det går för tungt. Det blev ett lyft direkt. Det gäller även om de går i tjockt gräs, säger Mikael Steen.

Utvecklingen kommer nog att hålla på ett tag till, tror Mikael Steen:

— Nu har vi kommit på ett par saker till som vi bollat över till Husqvarna. Men vi är nog väldigt nära målet nu. De sista uppdateringarna de gjorde var betaversioner och de fungerar som de ska. 

Kommit längre

Även om Mariestads Golfklubb har kommit långt så finns det andra som är lite längre:

— Vi kör ännu så länge bara semiruff men jag vet att det finns andra som kör fairway också, säger Mikael Steen.

— Den senaste Ceoran vi installerade hade en Low Cut Disc på men problemet för oss på Mariestad är att vi har så många dräneringsförsänkningar. Banan är byggd på lera och vi behöver dräneringar för att leda bort vattnet. Och då skalperar klipparen gräset just där. Vi kan ju laga de här hålen och då kan vi klippa även fairway, men det är så otroligt många. Så vi koncentrerar oss på 50 millimetersruffen just nu. Det gör att vi slipper sitta på en ruffklippare nästan 40 timmar i veckan. 

Innebär robotklipparen att ni kan minska på personalen?

— Den frågan får man givetvis men jag vänder på det. De timmar som personal lagt på att åka på ruffklipparen kan vi nu lägga på annat. Då kan vi i stället koncentrera oss på att trimma och snygga till i dammkanter och runt bunkrar. Har du kvar samma personal så kan du till och med göra lite mer avancerade jobb som du annars aldrig hinner med under säsong. Som att reparera och torva om. 

Då kan vi se fram emot ännu finare banor i Sverige framöver?

– Ja, det är jag helt övertygad om! 

Mer om Husqvarna Ceora – se filmen nedan:



Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Promotion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Grön energi för framtidens golfbanor – så kan Photonic hjälpa golfklubbar att ställa om

PROMOTION Med stigande elpriser och krav på hållbarhet ser allt fler golfklubbar fördelar …