Mr Barsebäck har lämnat oss.
Gösta Carlsson dog på annandagen efter en kortare tids sjukdom. Han blev 99 år gammal.
Gösta Carlsson inledde sin yrkeskarriär i belysningsbranschen. När han i början av 1970-talet sålde sitt företag Järnkonst till ASEA hade bolagets 1000 anställda.
Gösta Carlsson köpte Barsebäcks golfbana 1974, av greveparet Ian och Marianne Hamilton, och förvandlade anläggningen till en av Sveriges bästa.
Scandinavian Masters spelades på Barsebäck 10 gånger, senaste 2017.
Jag träffade Gösta Carlsson på hans kontor i samband med Scandinavian Masters, 2009. Golfsverige och Svenska Golfförbundet genomgick stora förändringar vid den tidpunkten. Det stod då klart att tävlingen på Barsebäck skulle bli den sista inom överskådlig tid.
Gösta Carlsson tyckte inte om utvecklingen. Han gjorde vad han kunde för att ändra på den. Och han lyckades. 2017 kom 86 100 besökare för att se Renato Paratore, 20 år, vinna när tävlingen återigen förlades till banan.
Jag väljer att publicera intervjun jag då gjorde, eftersom den speglar Gösta på ett bra sätt. Han var 90 år då men hade inte slutat drömma. Han pratar om sin egen golf, om hur allt en gång började och om att han hoppades på att få arrangera Ryder Cup…
Gösta var så stolt över sin bana, han kämpade för den och han styrde verksamheten med fast hand.
När han intervjuades av tidningen Chef 2014, i egenskap av Sveriges äldste VD, sammanfattade han sitt ledarskap på Barsebäck i fem ord:
”En hel del raka puckar.”
Gösta var en man av den gamla skolan. Det gav oss en fantastisk golfbana och outplånliga minnen och upplevelser.
– Tommy Jeppsson
”Det ska vara perfekt överallt. Hela tiden.”
Hur känns det när du tänker på att årets tävling kan vara den sista på Barsebäck?
Jag tänker inte i de banorna. Det går inte. Det kan ju inte vara möjligt att Masters skulle komma tillbaka först 2018, eller något sådant. Att skåningarna bara skulle få se det på TV eller höra på radio eller läsa i tidningarna, eller vad de nu gör. Vi är väldigt golfintresserade i det här distriktet.
Vad ska du göra då?
Jag vet inte. Jag har inget recept. Jag försöker ju tala om vad jag tycker men det gör ju ingen nytta. Jag tycker inte det är rättvist. Va? Det är ju inte jag som bestämmer, det gör de i Stockholm. Vi är det i särklass största golfdistriktet, och sedan kommer Göteborg. De är lika förbannade de, de får ju aldrig någonting. Nu har de ju en bana de kan använda.
Du tror att det går att ändra på planerna?
Ja, golfförbundet måste väl ha ett ord med i laget? De måste väl kunna ta reson. Det är ju bortåt 100 000 medlemmar här nere. Vi är väl 71 golfbanor! Vi kan ju inte vara betjänta av att allt ska gå i Stockholm. Nej, jag tycker vi ska försöka diskutera fram en lösning. Ett par, tre år kan det väl gå där uppe men sedan måste vi ha det i Skåne igen.
Och det har du framför till de berörda?
Oh, ja, vi har haft sammanträden i regionen. De är villiga att ställa upp. Jag kämpar med näbbar och klor, det måste ju bli en ändring. Ska vi inte få vara med? Danskarna stöttar oss också. De är ju här i tusental. Men det handlar ju om mycket pengar.
Det har ju hittills aldrig varit så mycket folk i Stockholm, inte på någon bana, som det har varit på Barsebäck.
Det kommer det aldrig att bli heller! Det är fel tidpunkt, stockholmarna är på sina sommarnöjen i skärgården och på västkusten. Du ska få se! Här är ju… ja, fortsätter det så här så blir det över 100 000 besökare. Kanske mer. Aldrig sett så mycket folk här första dagen. Det finns ett starkt golfintresse här i regionen.
Kan det bli något annat i Skåne?
Det kan väl bli en damtävling men du vet… inget ont om damgolf, tvärtom, det är trevligt att se damerna spela golf. Men det är publiken. Den kommer ju inte.
Inte i samma utsträckning, kanske?
Icke. Hälften!
Vad har du gjort för att påverka händelserna?
Inte mycket. Jag har väl gnällt lite grand men förbundet har väl inte heller varit helt stabilt de senaste åren. Under föregående ordförande hände ju ingenting. Nu har vi en ny generalsekreterare och en ny ordförande också. Och så hörde jag att Mats Enquist ska hjälpa till lite grand. Så nu borde de väl vara bemannade med rätt folk, Men ännu så länge inget avtal skrivet.
Det ska skrivas i höst.
Just det. Det går ju att ändra på det. Jag tänker inte bara på att få det hit. Det kan gå i Bara eller Vasatorp, eller någon annanstans. Men det måste gå i södra Sverige.
Det finns bara plats för en herrtävling i Sverige?
Ja, du vet. Det är pengarna. Det går inte att få ihop pengar här. Där har de ju en fördel i Stockholm. Företagen har sina huvudkontor där, och det är där de bestämmer vad pengarna ska användas till. Här finns också en del huvudkontor men de är antingen för små eller inte golfintresserade. Region Skåne är villiga att skjuta till lite grand… men det räcker inte, det räcker till en damtävling.
Tävlingen har spelats två år i rad på Arlandastad.
Vill inte uttala mig om det. Men här har vi både golfbana och publik.
Tycker du att Scandinavian Masters borde ha permanentats på Barsebäck?
Tja, det var många som sa det för många år sedan. Och om jag får skryta lite: Vi kan ju arrangera tävlingar. Vi utvecklar banan. En golfbana blir aldrig färdig. Nu i vinter har vi haft vår arkitekt Donald Steele här. Han har varit här tidigare också men i år tog han ett större grepp för att vi ska följa med utvecklingen. Såg du Turnberry? Vilka bunkrar! Sådana kan man inte göra här, då får vi inget folk hit. Men vi har gjort nya bunkrar, och ändrat andra men de är ju inte… jo, en del är djävulska, kan man nog säga men de ligger mer på fairway. Där kan man spela sig ur. En del är svåra men de är inte som bunkrarna på Turnberry. Sådana kan man bara ha på en bana där man spelar The Open.
Du köpte banan 1974. Tröttnar du aldrig?
Det är klart att det har varit jobbigt ibland, det måste jag erkänna, men det är roligt ibland också.
Har banan upptagit all din tid sedan 1974?
Det har den gjort. I stort sett. Det har ju varit ombyggnader och sådant, visserligen lägger jag mig inte i men jag följer det. Jag lägger mig inte i för jag vet att han kan sin sak och han gillar inte att bli ifrågasatt.
Men du har starka åsikter om banan.
Jo, men jag har en jävla respekt för Donald. Det har jag för jag vet att han kan. Han anlitas av de stora banorna för att göra ändringar. Han vet hur det ska vara.
Du har en egen tydlig vision?
Det har jag nog, ja. Om det är rätt eller fel får andra avgöra men jag har varit på så många banor så jag tycker att jag har en del kännedom om golf, det tycker jag. Men jag lägger mig inte i designen.
Men skötseln?
Skötseln, ja, där är det inget som går mig förbi. Han vet att han har en chef över sig.
Har du någon linje du följer när det gäller skötseln?
En linje: det ska vara perfekt överallt. Hela tiden. Banan ska vara bra varenda dag, hela säsongen. Det duger inte annars. Det kan komma hit någon bra spelare eller någon från Ryder Cup som ska kolla på banan. Då måste den vara bra. Den kanske inte ska vara så som den är nu till vardags men det ska inte vara någon större skillnad. Det är greenerna då. Det kostar för mycket att göra dem så här tävlingsmässiga.
Köpte du banan för att du vädrade en bra affär eller var det för att det var kul?
Det var för att det var kul. Någon bra affär har det aldrig riktigt varit. Vi tjänar väl lite pengar men det investerar vi igen. Att bygga om klubbhuset… det kostade mycket pengar.
Du var även med och grundade Landskrona och fick ta en del ur egen ficka när det gick back?
Ja, jag betalade en del de första åren. Det stämmer. Men det var det ingen som kom ihåg när de firade 25-årsjubileum.
Inte?
Nej, min generation var ju borta och de yngre… ja, de vet väl vem jag är men det var ingen som hade en tanke på att bjuda mig. Nej, det fanns inga pengar där i början. Ture Bruce som ritade banan var motorn. Han tjatade på mig; ”Du får vara med och betala lite Carlsson”, så gick det till.
Golfen har gett dig ganska mycket?
Ja jag har haft väldigt mycket roligt med golf. Jag började 1959. Vi var väl 20 000 kanske som spelade golf på den tiden. Då spelade jag på Mölle och Rya. Jag var medlem där. Och så spelade vi i Danmark. På den tiden var danskarna före oss i Sverige. Rungstedt var skandinaviens finaste banan då, men den har tyvärr sjunkit tillbaka. Jag var medlem i Rungstedt på den tiden. Där har jag gjort hole in one. Och så spelade vi på Köpenhamn GK. Dit åkte vi varje lördag och spelade. De hade 18 hål och fint klubbhus.
Spelar du din egen bana?
Ja, men inte nu på ett tag. Jag har fått ont i foten. En ischias som gått ned i stortån. Men jag har börjat nu igen. Jag ska försöka komma i gång.
Hur kom det sig att du köpte anläggningen?
Jag kände Ture Bruce… han hade gjort en golfbana, och jag blev medlem när det var 9 hål. Den byggdes 1969. Då var det grevinnan som styrde och ställde. Hon lever än i dag, Marianne. Det var hon som var intresserad. Hon såg till att det blev en bana. Hon var lite ”ruschig” av sig. Sedan skildes de, hon och greven, och den nya frun ville inte ha med golf att göra så det skulle säljas. Det var mycket snack innan. De ville ha alldeles för mycket. Jag fick ned det till en lagom nivå. Hälften av vad de begärt.
Även du hoppas på Ryder Cup?
Absolut! Vi har lika stora chanser som Bro Hof. Om vi kan skaffa pengar. Och det tycks ju han (Björn Örås) ha förmågan att göra. Det krävs ju garantier och det vet jag inte om vi klarar av. Ryder Cup är ju en jättebusiness så vi klarar nog inte pengagrejen. Det är synd att det blivit så att bara pengarna styr.
Jobbar du något i kulisserna.
Det är klart att vi gör. Men de har ju deklarerat att de inte tar något beslut förrän efter Ryder Cup 2010.Det är inte säkert vi får det till Sverige över huvud taget.
Och PGA National vill vara med på ett hörn också.
Det vill de. Men det är en annan typ av bana. Klart att vi konkurrerar, men det finns ju inte ett träd på hela banan. Jag förstår det inte. Det är bara kullar. Kullar, kullar… Men det är den arkitektens idé. De kanske vill ha det på det viset. Men vi tänker inte såga ned någon skog för att likna dem.
Alla banor sin karaktär.
Ja, här är ju härlig skog.
Ni har till och med köpt ekar och planterat ut?
Ja, det har vi. Vi får ju inte lov att sätta tallar. Ek och andra lövträd har vi planterat.
Inte tallar?
Nej, det är ett gammalt beslut. Jag minns inte varför. Jag minns inte. Annars passar det ju med tall så vi är rädda om dem vi har.
Vilket är ditt bästa Masters-minne?
1992 vann ju Faldo, det var fint. Det var naturligtvis ett lyft. Han är ju inte sådär väldigt kommunikativ, men då satt han där ute vid poolen och hela världen var bra. Jag har inte sett honom så glad någon gång. Det betydde mycket. Det var lyftet för banan. Men vi insåg att banan måste bli bättre så då satte vi igång.
Ska förbundet behålla tävlingen?
Absolut. Den ska inte ligga i privata händer. Det är förbundet som ska äga tävlingen. Det måste vara neutralt.
[toggle title=”Fakta: Gösta Carlsson” type=”close”]1919: Föds i Nyköping.
1944: Startar lamptillverkning i företaget Järnkonst.
1970: Bygger golfbana på Ven, och start S:t Ibbs golfklubb.
1974: Köper 65 procent av Barsebäck Golf & Country Club av greve Ian Hamilton.
1978: Köper resterande aktier i Barsebäck Golf & Country Club.
1989: Barsebäck Golf & Country Club inviger sin andra 18-hålsbana.
1992: Scandinavian Masters spelas på Barsebäck för första gången.
2001: Järavallen byggs med 36 dubbelrum.
2003: Solheim Cup spelas på Barsebäck Golf & Country Club.
2009: Det nya klubbhuset invigs.
2012: Gösta Carlsson tilldelas Erik Runfelt-medaljen. [/toggle]Gösta Carlsson: Fakta