Johan Benestam har fått uppdraget att ta fram en förbättringsplan för Vasatorps flaggskeppsbana – TC.
– Vi vill förbättra och förädla det vi har, förklarar Louise Friberg som är klubbchef på Vasatorp.
– Det är en bana som är högt rankad och mycket omtyckt men det går inte på autopilot, fortsätter Louise Friberg. Banan är inte lastgammal men ska man ha en bana som ligger högt på rankingen då krävs ständiga förbättringar. Det är inget självspelande piano. Allt har en livslängd. Och vi vill ligga i framkant och därför måste vi vara lite framåtlutande.
Louise betonar att det inte handlar om en ombyggnad utan just bara en förbättringsplan på befintlig layout.
– Banan är bra som den är men det är vissa delar som behöver vässas för att göra spelupplevelsen ännu bättre men också för att effektivisera skötseln. Det handla om allt: promenader mellan hålen, greener, waste areas, bunkrar, träd, ljung, stengärdsgårdar… det är en masterplan för förbättring som ska pågå i kanske tio år.
TC rankades på elfte plats i Svensk Golfs senaste ranking av svenska golfbanor.
Den placeringen motiverades så här:
»Den moderna hed- och parkkaraktären har ett medryckande anslag som stundtals landar i ren stadiumgolf. Layouten har en stark inneboende dynamik där ett fåtal tvingande carries varvas med risk- och belöningsgolf och mer tekniska skogspartier. Men till stor del är det banans greenområden som får sista ordet i det som du kommer att skriva in på scorekortet.«
– Målsättningen är att försvara vår position på rankingen och kanske till och med klättra några placeringar på rankingen, säger Louise Friberg.
Vad är det då som motiverar en ny Masterplan?
– Dels är vi medvetna om att bunkrarna behöver en översyn och en uppdatering, dels är vissa greener för små för att orka med speltrycket. Femman är utsatt. Den ligger lite skuggigt och är ganska liten. Om man jämför med till exempel 18:e green är det stor skillnad. Alternativen för flaggplaceringar är begränsade och speltrycket sliter på ett helt annat sätt än på större greener. Det är ett exempel på vad vi vill justera och åtgärda för att det ska bli en bättre upplevelse.
Hur ser tidsplanen ut?
– Vi kommer att ta lite varje år. Det kommer att ta mellan fem och tio år men vi får se vilka etapper det blir. Exakt vad som ska göras kan jag inte svara på ännu.
Allt är inte spikat ännu utan det är föremål för analys?
– Absolut. Johan Benestam har inte börjat ta fram förbättringsplanen ännu. Den ska han jobba med under 2023. Han har precis inlett arbetet och börjat gå igenom hålen för att kunna lämna förslag på en översyn.
Vad ska göras med bunkrarna?
– Dels vill vi förstärka det visuella. Men det finns många frågetecken? Vi har ju våra kullar runt bunkrarna och det krävs speciell skötsel för att klippa ända ned till bunkrarna. Var ska vi ha ruffen runt bunkrarna? Ska det vara fairway hela vägen in till bunkerkanterna eller ska det vara ruff som avskärmar? Vad är skillnaden i skötsel? Vad ska vi ha för underlag i bunkern? Vi kommer att se över det mesta. Bunkrar är ett hett ämne på alla banor. Man vill ha så bra bunkrar som möjligt. Och det gäller även visuellt – hur ligger bunkern? Hur ser det ut från tee? Är den i spel? Vi tänker också på speltempot. Är det någon bunker som ligger lite väl strategiskt?
Är banan för svår?
– Det handlar inte om att vi vill göra banan lättare. Det är en tävlingsbana. Den ska fortfarande vara en utmanande bana för elitspelaren. Det ska inte bli en enkel version av TC. Banan är byggd för att vi ska kunna ha stora herrtävlingar på den. Att ha damtävlingar är ju oftast lite enklare eftersom du kan gå tillbaka till herrtee. Men på TC kan du sätta upp en utmanande bana även för herreliten. Det är verkligen en Tournament Course.
Hur skulle du beskriva banan som den är idag?
– Den är unik – kullarna ramar in hålen otroligt vackert. Man är som i ett rum. Det är en massiv bana med stora drag. Det finns många olika tee´s vilket är bra för den är jäkligt lång. Så man kan spela den kortare och därför passar den många olika spelare.