
Svenska Golfförbundet ser positivt på att Konkurrensverket går vidare med en fördjupad granskning. Förbundets biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson menar att frågan behöver en rättslig prövning och att en sådan utredning kan ge vägledning för hela idrottssverige.
Beslutet om ett maxtak för medlemmar per golfklubb röstades igenom med stor majoritet av medlemsklubbarna vid förbundsmötet i mars. Nu gör Konkurrensverket en fördjupad granskning av beslutet.
– Det här var ett av tre möjliga scenarier och faktiskt det långsiktigt bästa för idrotten, säger SGF:s biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson. En avskrivning av ärendet eller att en enskild aktör stämmer SGF hade inte lett till någon ordentlig saklig prövning. Det är mycket bättre att Konkurrensverket gör en noggrann och neutral utredning.
Bengtsson pekar på att golfen är landets största individuella idrott med starka medlemssiffror – bättre än någonsin i slutet av april – och en bransch som omsätter stora summor. Samtidigt drivs de flesta golfanläggningar utan vinstsyfte, finansierade nästan uteslutande genom årsavgifter från medlemmar.
– Frågan är hur vi skapar en fungerande konkurrens på likvärdiga grunder mellan klubbar och bolag, och hur vi undviker att ett fåtal klubbar får en dominerande ställning och bestämmer avgiftsnivåerna?
Det nya regelverket innebär att klubbar från och med 1 juli 2025 inte får ha fler än 2 800 medlemmar per 18-hålsbana eller 1 680 medlemmar per 9-hålsbana. Beslutet syftar till att skapa mer jämlika villkor på marknaden – men har också väckt frågor om det strider mot konkurrenslagstiftningen.
Förbundet hävdar att beslutet inte är att betrakta som ett otillåtet samarbete, och ser fram emot att frågan prövas rättsligt:
– För såväl SGF som många andra idrottsförbund och organisationer inom civilsamhället är det mycket välkommet att få Konkurrensverkets och domstolarnas syn på var gränserna går, menar Bo Bengtsson.
Hur ser ni på risken att detta strider mot konkurrenslagstiftningen?
– Den risken beaktar vi för all verksamhet. SGF strävar alltid efter att göra rätt och följa all relevant lagstiftning och andra bestämmelser.
Är detta något som får er att ändra uppfattning?
– Att Konkurrensverket gör en fördjupad utredning ändrar inte SGF:s uppfattning i ämnet. Tvärtom välkomnar vi en fördjupad utredning.
Gjordes juridiska analyser innan beslutet fattades? Vad säger dessa?
– Ja, vi gör alltid juridiska analyser. Jag är dessutom väl insatt i sakområdet och arbetar med RF och andra idrottsförbund kring hur idrotten ska agera för att inte komma i konflikt med konkurrensrätten.
–SGF:s samlade analys är att maxtaket är på rätt sida om staketet. Det finns inget svart eller vitt i den här frågan. Det finns inte heller tidigare rättsfall som är direkt applicerbara på att en medlemsorganisation fattar beslut om att införa regler för att medlemmarna ska kunna konkurrera och prissätta på lika villkor. Enligt SGF:s uppfattning har vi starka juridiska argument för att Maxtaket är en laglig åtgärd.
Om Konkurrensverket skulle finna att beslutet strider mot lagen – vad händer? Finns plan B?
– Om det skulle bli ett slutligt förbud mot Maxtaket – efter domstolsprövning – kommer Golfsverige att återgå till hur det var innan Maxtaket beslöts. Det finns inte någon plan B. Alla möjliga alternativ till Maxtaket förutsätter nya utredningar, förslag och beslut på förbundsmötet.
Kan beslutet rivas upp?
– SGF:s ledning eller styrelse kan inte riva upp ett beslut som medlemmarna har fattat på Förbundsmötet. Det krävs ett nytt förbundsmöte där medlemsklubbarna får besluta om hur stadgarna i SGF ska ändras.
– Konkurrensverket eller domstol kan besluta att förbundsmötets beslut inte får verkställas. Ett sådant beslut kommer självfallet att respekteras. Men där befinner vi oss inte. I nuläget gäller inget annat än att maxtaket träder i kraft den 1 juli. •