Bråvikens Golfklubb rustar för framtiden. Nu arbetar man med ett långsiktigt projekt som dels ska trygga vattenförsörjning, dels förhindra framtida översvämningar av banan.
Samtidigt förbättras vattenkvaliteten i Manhemsån som inom några år ska ringla sig fram genom en större del av banan innan den mynnar i Bråviken.
Redan i somras kunde Golfbranschen.se berätta att klubben hade stora framtidsplaner. Nu kommer det mera:
För ett par veckor sedan Bråvikens Golfklubb lämnade in en ansökan till Länsstyrelsen om antingen ett Lona– eller Lova-projekt för vattenrening av Manhemsån. Ån rinner genom delar av golfbanan, framför allt den vita slingan. I framtiden kan ån få ta större plats.
Bättre kvalitet
Tanken med det kommande projektet är flera.
Dels ska åns vattenkvalitet bli bättre, dels ska man förhindra framtida översvämningar. Detta sker samtidigt som man säkrar tillgången till vatten i framtiden.
– Tanken är att vi ska göra så att Mannheimsån ”ringlar sig” mer genom golfbanan och på så sätt renas vattnet som senare går ut i Bråviken, säger Fredrik Erikson som är klubbchef på Bråvikens Golfklubb.
– På fackspråk heter det ”återmeandra”, fortsätter Fredrik. Ju längre tid det tar, desto renare blir vattnet. Uppsidan för oss är att vi kan bygga fler och större dammar på banan. De jordmassor som vi gräver ur kan vi använda till annat. Det är ett väldigt spännande projekt.
Det låter också som ett kostsamt projekt?
– Ja, det blir kostsamt men beroende på om vi får Lona- eller Lova-bidrag så får vi antingen 80 eller 90 procent av kostnaderna täckta. Vi hoppas på ett Lova, då blir det upp till 90 men då blir det inte så omfattande. Och det kanske inte behövs heller, för det är ett stort projekt redan som det är.
Säkra vattentillgången
Fredrik Erikson hoppas att projektet ska vara godkänt inom ett halvår.
– Då måste vi ta in vår arkitekt och börja planera för hur vi ska gå till väga mer detaljerat. I etapp 1 handlar det främst om arbete på vit slinga, om det nu går igenom. Allt handlar om att vi måste ha finansieringen klar innan vi börjar.
Vid en statusklassning som Länsstyrelsen lät göra 2019 visade det sig att Manhemsån var tydligt påverkad av övergödning till följd av jordbruk och att förekomsten av fisk lämnade mycket i övrigt att önska.
– Om man gör meandrar och dammar så lugnar man ned vattnet lite så att det tar längre tid innan det når havet. Då hinner vattnet bli renare. Låter man vattnet gå igenom dammar så hinner bland annat fosfor i vattnet sjunka undan.
Den sämre vattenkvaliteten i ån beror dock inte på golfbanan, det är andra faktorer som påverkat detta.
Flera fördelar
Men det är inte bara på grund av vattenkvaliteten klubben vill återmeandra Manhemsån. Projektet har sitt ursprung i en översvämning av banan för tiotalet år sedan. Vattnet hann inte rinna undan innan frosten kom och den isskorpa som bildades smälte inte förrän till våren med följd att gräset drabbades av inbränna. Detta vill man undvika i framtiden.
Och det finns fler fördelar med projektet.
Dels blir de nya vattenspeglarna ett estetiskt lyft. Även spelstrategiskt kommer banan att bli intressantare när vatten är i spel på fler hål.
– Där vi lägger dammar blir det ju väldigt häftigt. Det blir vatten på nästan vartenda hål. Dammarna kommer att få en större yta. Och i senare skeden kommer att bli vatten även på andra ställen på banan.
Men framför allt så säkrar projektet klubbens tillgång till framtida vatten i samband med att tre nya dammar anläggs.
– Dessa dammar kan då användas för framtida bevattning. Det ska sägas att vi inte har haft några problem med bevattning, ta i trä så har vi haft det väl förspänt, menar Fredrik Erikson.
Klubben får enligt en vattendom ta 100 000 kubik mellan mars och september, ett uttag som innebär 2 000 kubik per dygn. Det har klubben klarat sig bra på.
Framtiden säkrad
– Men – man vet inte hur det kommer att se ut i framtiden, säger Fredrik. Kan vi få vattenförsörjning för all framtid säkrad så vore det ju fantastiskt för oss.
En annan lika stor fördel med en återmeandring av Manhemsån skulle vara att man förhindrar framtida översvämningar.
– Det var en tuff översvämning 2013 som ledde till att fairways på den vita slingan fick isbränna. Det förstörde hela banan. Efter det började man fundera på en lösning. Året innan jag började så gjorde en utredning som låg till grund för vår ansökan
– På sikt kan det bli extremt bra med mer vatten på banan, för designen kan det bli väldigt bra.
Klubben har haft kontakt med Johan Benestam för en eventuell ombyggnad. •