När The European Institute of Golf Course Architects (EIGCA) höll sitt årsmöte i Amsterdam första helgen i april så blev Christian Lundin andra svensk att uppnå fullvärdigt medlemskap i en av de tre världsomfattande sammanslutningarna för golfbanearkitekter. Efter att ha genomgått den utbildning EIGCA erbjuder för blivande golfbanearkitekter så blev Christian förra året Graduate Member och alltså redan efter ett år så blev han uppgraderad till Associate Member status vilket också är fullvärdigt medlemskap.
– Jag är otroligt stolt att bli uppgraderad så här fort och därmed också bli en av de yngsta någonsin att uppnå den här medlemsstatusen i så ung ålder. Det är ett bevis på att mitt val att utbilda mig hos EIGCA samtidigt som jag arbetat hos ett av Europas största designbolag varit rätt väg att gå.
I början av december förra året var Christian nere i Amsterdam för en intervju med institutets Membership Committee då fick han också genomgå ett arbetsprov där man skulle lägga ut en bana på ett ganska litet markområde och sedan göra detaljdesign arbete på tre utvalda hål. Detta prov klarade Christian tydligen bra då han redan i slutet på februari fick reda på att han hade varit lyckosam med sin ansökan om att uppgradera sitt medlemskap.
Christian som driver sitt eget designkontor, för i dagsläget diskussion med flera svenska klubbar om eventuella ombyggnationer eller renoveringar.
– På Sölvesborgs GK så tittar vi på små förändringar för att lösa visa ”problemhål” som man upptäckt under senare tid. Det är en fantastisk vackert belägen bana som också ligger på en ideal sandjord och jag ser mycket fram emot att varsamt utveckla Sune Lindes uppskattade layout” kommenterar Christian. Sedan så har J C Lundin Golf Course Architecture också arbetat nära driftsbolaget för Bäckavattnets GK i Halmstad för en eventuell ombyggnation av den existerande banan.
– Jag blev kontaktad av Per Lilliefelth på Bäckavattnet och var nere och träffade honom samtidigt som vi gjorde en banrundvandring. Vi kände båda att vi hade ungefär samma filosofi om hur vi kunde utveckla banan och från det har vi arbetat fram konceptritningar på ett par av hålen. I dagsläget så arbetar driftsbolaget med att lösa finansieringen för ombyggnationen och så fort det är klart så kör vi igång planeringsarbetet.
J C Lundin Golf Course Architecture har också fått flera förfrågningar från utlandet och diskuterar eventuella projekt med klienter från Norge, Danmark, Tyskland och Spanien.
– Otroligt roligt att så många internationella entreprenörer har visat intresse för vårt bolag trots att vi relativt nyetablerade på marknaden. Tyvärr har ju den globala ekonomiska krisen gjort att många projekt läggs på is under några år. Sedan så är det ju så krisen är inte helt och hållet dålig med tanke på dagens ränteläge och hur många golfbanebyggare som söker efter projekt. Så dagsläget kan man bygga golfbanor billigare än någonsin, avslutar Christian.