KRÖNIKA | DAN PERSSON
Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
JAG HAR FÅTT UPPDRAGET av Golfbranschen att genomföra en granskning av verksamheten i SGF och dotterbolaget GIT, formellt Svenska Golfförbundet Affärssystem AB.
I grunden ser vi att SGF är ett välskött förbund men som ett stort sådant finns det alltid saker att fundera över. Ekonomin är god. SGF är överkapitaliserat med 73 miljoner kronor i eget kapital där 40 räcker för en god soliditet.
30 miljoner i förluster i GIT-bolaget på fem år är däremot något värt att fundera över.
Hållbart?
Hur länge är det hållbart att med förbundsmedel utveckla ett IT-system för medel som användarna inte vill betala, och då inga ekonomiska värden uppstår hos vare sig förbundet eller i mätbara kostnadsminskningar eller intäktsökningar hos klubbarna?
Här finns däremot tillkommande kostnader som redovisas på annat håll och som måste in i helheten.
Nu är inte vårt syfte att enbart kritisera utan att ge en objektiv bild av förbundets verksamhet. Vi kan till exempel se att SGFs elitverksamhet är extremt kvalitativ och ett föredöme för andra idrotter.
Lite bekymrad blir man när man läser att SGF budgeterar med färre golfare framåt i tid. Tänker vad som hänt om VDn för Volvo hade sagt att vi räknar med att tappa marknadsandelar utifrån den strategi jag tagit fram. Hen hade varit avsatt inom ett dygn.
Korrekta svar
SGF är välskött, transparent och öppet. Det vi inte hittar i dokument kan vi ställa frågor om och förvänta oss korrekta svar.
Och jag vill vara mycket tydlig med att det helt saknas tecken på felaktigt beteende. Ledningen i SGF är vad det verkar hederliga, rättskaffens personer som jag känner förtroende för. Min granskning kommer inte påvisa några felaktigheter då sådana inte finns.
Det behöver inte innebära att förbundets representanter alltid fattar de klokaste besluten. Problemet är att ett klokt beslut 2012 kan vara ett katastrofalt beslut 2020 – eller helt fantastiskt. Det vet man först i efterhand.
Det finns problemområden för svensk golf som förbundet på intet sätt skall belastas. Som förflyttningen till brevlådeklubbar och ett avtagande demokratiskt engagemang bland medlemmar. Det förstnämnda är klubbarnas självmål. Det andra beror på att vi golfare ändrat syn på golfen till en köpt tjänst.
Heltäckande bild
Genom att läsa verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser och ekonomiska rapporter för perioden 2018 till 2023 och Golfsystem ABs bokslut för perioden 2018-2023 får man en heltäckande bild. Det är något som väldigt få människor gör. Troligen färre än en procent av landets golfare.
Jag kommer självfallet att föreslå ändringar av verksamheten när jag kan se att det berikar klubbarna och ger oss flera golfare, men bara utifrån de utgångspunkterna.
Hoppas på att ge er intressant läsning, ökad kunskap och självfallet frågor som tål att diskuteras. •