Hem Krönika Därför är golfrestaurangen en omistlig del av golfen

Därför är golfrestaurangen en omistlig del av golfen

kock Mölle

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

John Cockin som gick bort i fjol, sa en gång att »En golfrunda skall ta sex timmar, varav tre skall tillbringas på banan«.

För oss som ser golf som en livsstil mer än som en idrott är golfrestaurangen en omistlig del av upplevelsen. Primärt för att golf är en social upplevelseindustri där vi som par eller med goda vänner vill hinna med det som Tore Wretman beskrev så här: »Det heter måltid för att man får ett mål mat och ger varandra tid«.

Lika viktig som rundan

Det handlar om en timme eller två, där man hinner »catcha up« sedan man senast sågs. Diskutera aktuell politik, Luddes senaste tävling, tysk energipolitik och Botticellis effekt på den europeiska kulturen. Det är en lika viktig del av upplevelsen som själva golfrundan. Dessutom med den positiva egenheten att man inte gör några dubblar.

Dan Persson, krönikör
Dan Persson

Vetskapen om att det blir fyra timmar på banan efter lunchen gör att man med gott samvete och helt lagligt även kan ta ett glas vin på lunchen för att förhöja stämningen ytterligare.

En bra golfkrog är helt enkelt en omistlig del av en golfanläggning. Har anläggningen boende är den dessutom en förutsättning för verksamheten. Har man inte boende krävs bra läge och flera kundgrupper för att gå runt. Jag vet att många krögare har det enormt jobbigt och vi medlemmar bör vara solidariska med vår golfkrog om den skall finnas kvar.

Jag blev försiktigt uttryckt lite sur när den dåvarande ordföranden på en klubb vi var medlemmar i, plockade fram mackor och termos ur bagen medan vi köpte macka och kaffe av klubben efter nio hål.

Klubbens ansvar

Det är ett ansvar för klubben att man har en krögare i egen regi eller entreprenör som både kan leverera god mat till vettiga priser och leva på sin lön. En relevant »hyra« för en golfrestaurang kan därför ligga på allt från plus en miljon till minus fyrahundratusen kronor.

En klubb som skall framstå som kvalitativ måste helt enkelt ha en restaurang utifrån mitt perspektiv. Vi kan vidare se att för off course i form av simulatorgolf är krog och bar en förutsättning för att både locka kunder och gå med vinst.

Sedan måste restaurangen förstå golfen. Att ha tre rätter med max fem minuter väntan för de som har en starttid eller en tid hemma att passa. Att kunna beställa take away på 17:e tee för att ta med hem är ett par enkla krav.

Menyn

Liksom att förstå hur prissättning fungerar. Som exempel bör man inte ha ett husets vin på glas. Man bör ha tre. Där det i mitten ger störst marginal i kronor. Har man åttionio, nittionio och etthundranitton så flyttar man psykologiskt plus femtio procent av de som tidigare valt det billigaste till mellanvinet. Att ingen eller få köper det dyra är oväsentligt, det finns inte för att säljas. Samma med maten. En Biff Rydberg för tvåhundranio kronor är till för att få rätterna i spannet etthundratrettio till etthundrafemtio att framstå som prisvärda jämfört med de för etthundratio.

Vi har valt golfklubb utifrån restaurangkvalitet sedan många år. Vår nuvarande har en mycket bra restaurang där vi utöver luncher vid golf njuter av julbord, bruncher med flera event och där vi ofta hämtar mat för vardagsluncher.

Det är ett »hej Dan« som möter oss i golfrestaurangen på vår hemmaklubb liksom som på Grodan i Stockholm som skapar skillnaden och gör att jag känner mig välkommen.

Konsumera

Sedan bör restaurangen förstå att för oss frekventa gäster bör menyn ändras flera gånger per säsong.

Nu är det så enkelt och så trist att skall vi få god mat och god service på våra golfklubbar så måste vi konsumera. En golfklubb som framstår som en idrottsanläggning där det saknas restaurang är inte min tekopp.

Att sälja tjänsten golf är att sälja glädje. Matglädje och samvaro är det golfrestaurangen säljer.
I livsstilen golf – där 98 procent av utövarna inte kan spela golf – är golfrestaurangen helt enkelt en förutsättning.

Stötta våra golfrestauranger och se till att våra klubbar förstår att man måste hjälpas åt. •

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Har det klassiska medlemskapet i en klubb blivit obsolet?

KRÖNIKA »För golfens utveckling och framtid är det nödvändigt med fler som spelar golf, fl…