Hem Banor & klubbar Efter fyra års väntan – ombyggnaden väntas bli klar i sommar: »Som en helt ny bana«

Efter fyra års väntan – ombyggnaden väntas bli klar i sommar: »Som en helt ny bana«

Under fyra långa år har arbetet pågått. Bit för bit har banan byggts om. Aldrig har den varit stängd för spel. Snart kan helt ombyggda Torslanda Golfklubb öppna inte bara 18 nya hål utan också ett träningsområde som är både stort och modernt.

Sommaren 2018 drabbades Torslanda Golfklubb hårt av torkan. Klubben fick problem med sina fairways på grund av det då rådande bevattningsförbudet.

– Den torra sommaren 2018 blev startskottet för ombyggnadsplanerna, säger Anders Engelbrektsson som är projektledare för ombyggnaden.

– Fairways såg ut som en savann. Vi hade bara tillgång till 8 0000 kubikmeter vatten och till slut var det ett gränsfall om vattnet skulle räcka till greenerna.

Bollar bland båtarna

Ombyggnaden satte i gång 2020. Men det handlade inte bara om att skapa bättre bevattningsmöjligheter. Det fanns fler syften och tankar. Med tiden hade det uppstått säkerhetsproblem. Klubbens driving range låg granne med en småbåtshamn och lite för ofta hände det att bollar landade mellan båtskroven vid bryggorna.

– Eftersom banan ligger i attraktiv, stadsnära bebyggelse så byggs det hus och bostäder som kryper närmare banan. Även andra verksamheter dyker upp. Så säkerheten har varit en viktig anledning till ombyggnaden.

Samtidigt hade golfklubben svårt att ta emot alla juniorer som ville träna.

Vissa delar av banan har höjts så mycket som 10 meter.

– I perioder har vi över 200 juniorer i träning och de övningsområden vi kunde erbjuda var undermåliga. Och det var dessa saker som utmynnade i en ny masterplan: Säkerhet, bevattning och träningsmöjligheter, berättar Anders Engelbrektsson .

12 nya hål

Detta ledde till att banan nu genomgått en omfattande ombyggnad i regi av Christian Lundin. Han har inte bara moderniserat banan. Den är i stort sett helt ombyggd. 12 hål är helt nya. Resterande hål är förändrade.

– Han kom från Stenson-projektet och hade massor av erfarenhet när det gällde att ta emot schaktmassor för shaping, och vad man kan göra av detta i samband med banbyggnation. Det var bland annat därför vi valde honom.

Från delar av Torslandas bana har man haft en bra utsikt över hamninloppet till Göteborg, Rivöfjorden och västra skärgården.

– Det har vi accentuerat, berättar Anders Engelbrektsson.

– Vårt nya träningsområde består av sju korthål som kan användas antingen som slinga eller övningsområde. Där har vi höjt marken nästan 10 meter. Du har helt ny utsikt. Och på den östra delen kommer du bara att se hålet du spelar men kliver du upp på de omgivande kullarna har du en helt magisk utsikt. Vi har skapat otroliga naturvärden.

Helt ny bana

– Det är en helt ny routing. Det kommer att upplevas som en helt nya bana.

Banan dök upp som en liten 9-hålsbana i slutet av 1980-talet. Den byggdes ut till 18 hål 2007.

– Det var en helt vanlig historia som bara lades ut på platt mark. Nu är banan mer formgiven. I och med att vi tagit emot så mycket jordmassor har vi kunnat höja stora delar av området och sedan skapat egna rum för de enskilda hålen.

Den lilla dammen som 2018 knappt räckte till för att vattna greenerna har förvandlats till en stor sjö. Den totala mängden vatten som finns tillgänglig på banan har ökats åtta gånger, vilket ger en grönare och mer spelbar bana under alla årstider.

Damm blev sjö. Foto: Torslanda Golfklubb

Ombyggnaden har inte bara att åtgärdat de akuta problemen. Den har även skapat en mer modern och attraktiv golfbana. Det har man gjort utan att att behöva låna pengar.

I stället för att skuldsätta sig eller be medlemmarna om pengar, tog klubben emot schaktmassor och avfall från olika infrastrukturprojekt i Göteborg och Torslanda. Vilket visade sig vara en lukrativ affär. Klubben fick bra betalt. Hittills har 550 000 ton massor levererats, och mer väntas anlända.

Bidrag

Klubben har också fått bidrag från allmänna arvsfonden för att tillgänglighetsanpassa delar av anläggningen.

– Huvudförutsättningen för ombyggnaden var att den skulle genomföras utan ett tillskott av medlemmarnas pengar. Däremot har de fått betala i form av begränsad tillgänglighet. Men vi har aldrig haft färre än 12 hål i spel. Det har funkat bra.

Första fasen av ombyggnaden inleddes 2020. Nu har bygget gått in i sin sista fas, vilket innebär ett färdigställande av drivingrangen med 43 utslagsplatser, samt de sista fem hålen på banan. 

Driving rangen invigs i början av juli och den nya hålen ska vara spelklara under senare halvan av sommaren 2024.

– Vi bygger ett helt nytt rangehus, enligt konstens alla regler. Vi har installerat den absolut senaste tekniken med Toptracer och värmare på alla utslagsplatser. Och det är konstgräs på hela landningsytan.

Kommer ni att bli en attraktiv bana för greenfeespelare i Göteborg?

– Vi har en hög beläggningsgrad från medlemmarna, egentligen lite för hög för klubbens bästa. Det spelas mycket golf här. Det hade varit angenämt om vi fick plats för lite fler gästspelare i framtiden. Under tiden vi byggt om har vi inte alls fokuserat på att locka greenfeespelare. Det har ju varit ekonomiskt tuffa tider och miljön runt banan har inte varit så trevlig under ombyggnaden. Men det är något vi kommer att titta på framöver. Vi har en ny och ganska unik produkt på göteborgsmarknaden. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Därför är Griniga Gubbar ett problem för golfen

»Min erfarenhet är att hälften av män över 50 har en skev självbild. Sådan förekommer även…