Hem Banor & klubbar EU vill förbjuda alla bekämpningsmedel redan 2024: ”Vore förödande för golfen”

EU vill förbjuda alla bekämpningsmedel redan 2024: ”Vore förödande för golfen”

bekämpningsmedel golfbana

Redan nästa år vill EU införa en förordning som förbjuder alla typer av bekämpningsmedel.

För golfen skulle det innebära ett totalstopp.

Svenska Golfförbundets generalsekreterare, Gunnar Håkansson, menar att det vore förödande för golfen om detta infördes, inte bara i Sverige.

– Skulle det ske så skulle det vara illa för oss i Sverige och det skulle vara katastrof för övriga Europa, sa han under golftinget. Därför pågår ett stort jobb just nu med att lobba mot Bryssel för att golf är en viktig näring, en väldigt viktig markanvändning och en stor turistnäring. 

Förordningen är tänkt att ersätta ett direktiv från 2009 som inte efterlevdes särskilt väl. Av just den anledningen presenterade EU-kommissionen i juni förra året ett förslag på skarpare regler. Det nya förslaget innehåller bindande mål för medlemsländerna att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med 50 procent till 2030. 

– Vi har levt länge med ett tryck från myndigheter som ställer höga krav på oss i golfen, sa Gunnar Håkansson. Vi har låg miljöpåverkan och är ganska duktiga men vi kan inte vara säkra på att vi kan fortsätta bedriva golfbaneskötsel som det ser ut i dag. 

Gunnar Håkansson menade också att inte många känner till det nya förslaget från Bryssel.

– Det skulle vara förödande för golfen om det gick igenom fullt ut.

Peter Edman som är SGF:s bankonsulent i Västergötland, Bohuslän och Dalsland, säger:

– I förordningen räknar man golfbanan till något som heter Sensitive Areas på EU-språk. Då avses parker, sportytor och golfbanor och på dessa skulle råda totalförbud mot att använda pesticider.

Hur skulle det påverka svenska golfbanor?

– Det skulle bli besvärligare att säga att hålla sjukdomarna borta. Beroende på vad man har för förutsättningar så skulle det bli olika besvärligt för olika banor. Vissa skulle inte drabbas jättehårt, andra skulle kunna drabbas betydligt värre. Det beror på vad man har för uppbyggnad av greener, vilket gräs man använder och andra yttre förutsättningar.

För hur många klubbar skulle det bli ett stort problem tror du?

– För de flesta skulle det vara ett ganska stort problem. Vi har kanske ett hundratal klubbar som har rätt uppbyggnad och tåligare gräs. Resten skulle drabbas lite hårdare. Så huvudparten av svenska banor skulle påverkas. 

Vad kan man göra för att inte drabbas?

– Det man kan göra är att se till att man har greener som är uppbyggda på ett korrekt sätt. Alltså sanduppbyggda greener. Man ska gärna ha en dominerande gräsart som är antingen krypven eller rödsvingel. Inte vitgröe som de flesta har. Nummer tre är att greenerna ska ligga ganska öppet. Det får inte vara skuggigt. Det är dom tre stora grejerna

Vilka skador kan man drabbas av om man inte får använda sig av bekämpningsmedel?

– Man kan få dollar spot-skador på sommaren eller snömögel som gör att man får en senare vårstart. Man kan få angrepp mitt i sommaren som gör att spelkvaliteten blir sämre och så vidare. Man ska väl säga att det är en resursfråga också. Har man dåliga greeener eller gräsytor så kräver det ganska mycket resurser med vatten, gödsel och gräsfrö och för att åtgärda dom. Det är negativt ur energi- och miljösynpunkt om man har mycket skador som ställer till med trassel.

Kan det rent av vara värt att bygga om delar av banan för att undvika de problem som skulle följa på ett totaltförbud av bekämpningsmedel?

– Ja, har man de möjligheterna så kan man i alla fall minska risken för problem. Men man kan aldrig bygga så att man är garanterad sjukdomsfri. Men har man rätt uppbyggnad och tåligare gräs är chansen mycket större att hålla sig frisk.

Under Golftinget sa du också att det kan komma att bli brist på dressand som man använder när man luftar greenerna. Ett förbud mot bekämpningsmedel i kombination med brist på dressand vore väl inte så bra?

– Det är klart att dressning är en viktig ingrediens. Ska vi ha en bra gräsyta bygger det på att vi har sand. Så att vi får torra och kontrollerade förhållanden. Så det skulle vara besvärligt om det skulle bli brist på dressand.

Och de här två sakerna i kombination? Det kanske inte är idealiskt? 

– Nej, det är det inte. 1 minus 1 blir minus 3, kan man säga om båda dessa saker skulle trassla. Nu blir det kanske inte så, det vet vi ju inte ännu. Men det är något vi ska ta höjd för i alla fall, att det skulle kunna hända. 

Vad tror du? Kommer det att bli ett totalförbud nästa år? 

– Nej, det kommer det inte att bli. Det tror jag inte. Men nu spekulerar jag. Jag har inte facit på något sätt. Det här är inbyggt i förordningen med jordbruket också. Golfen är bara en del av den här förordningen. Jordbrukets fråga är gigantisk. EU säger att man ska dra ner pesticidanvändningen med minst 50 procent generellt i alla länder. Ännu mer i Sydeuropa. Det kommer man inte att få igenom, tror jag. Dels är de beroende av jordbruket på ett annat sätt, dels har vi nästan spannmålsbrist i Europa. Ukrainakriget gör att vi inte kan importera från Ryssland och Ukraina. Så jag tror inte att det kommer att bli aktuellt på grund av det. Däremot tror jag att det kommer att bli ett förbud i framtiden. Om det kommer om tio eller femton år, det vet jag inte. Men det kommer inte att bli inom två år. Det tror jag inte. 

Samtidigt så har ju förslaget ett gott syfte – biologisk mångfald.

– Det är helt klart att vi ska minska ner på pesticider. Det är inget snack om det. Sedan är det bara frågan om vilken kompromiss man kommer fram till. Golfen väger inte speciellt tungt i det här sammanhanget. Så vi kanske har svårt att hävda oss här. 

Finns det något annat man kan använda sig av som inte är skadligt?

– Det finns några biologiska bekämpningsmedel men de är ganska få. Så länge det har funnits kemiska bekämpningsmedel har man inte satsat på alternativen. Men nu börjar det ju att osa katt. Jag tror att många firmor börjar titta på det här med biologiska. De är inte giftiga på samma sätt som kemiska. Det kan ju vara en skonsammare variant. Sen finns det lite teknik. Det kommer att hända saker man kan förebygga när svampsjukdomarna är på gång. Man kan köra över med UV-ljus. Det kommer sådana lösningar som ändå kommer att hjälpa till. Det kommer säkert att komma alternativ även om de inte är lika homogena som pesticiden.

Om jag minns rätt sa Gunnar Håkansson att redan nästa år vill EU införa ett direktiv. Du tror inte att det är så sannolikt att det verkligen går igenom?

– Jag tror inte att man kommer till beslut med den skrivning som är nu. Det är min personliga tro men jag har lite koll på lantbruket. Det är väl rimligt att tro men det är ingen garanti.Det skulle teoretiskt kunna hända att det går fort.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…