Falsterbos klubbhus är ett av Sveriges mer anrika.
Det har funnits sedan 1914 och dess utseende är välbekant för de flesta golfare. Men nu vill klubben att det renoveras – och i samband med renoveringen får klubbhuset i så fall ett delvis nytt utseende.
Frågan avgörs, delvis på ett extra årsmöte nu på söndag.
– Ett årsmöte är alltid ett årsmöte, säger klubbchefen Jan Ekblom. Men återkopplingen från medlemmarna är positiv. Det ska också sägas att vi har fått ett tillstånd från Länsstyrelsen men inte ett beviljat bygglov av byggnadsnämnden ännu. Så det är två potentiella hinder innan vi kan skrida till verket. Dels medlemmarna som ska säga ja, sedan byggnadsnämnden. Vi hoppas att de ska se positivt på detta. Men inget är klart. Vi hoppas få besked någon gång i maj av byggnadsnämnden.
Klubbhusets ursprungliga del, mittskeppet i två våningar, uppfördes 1914 och denna del ska bevaras eftersom den anses ha ett kulturellt värde. Därför kommer också materialval och design att anpassas till den ursprungliga delen av klubbhuset. I övrigt blir det en delvis ny profil på klubbhuset eftersom vindsplanet tas bort och det övre planet utökas.
– Det är med stor ödmjukhet vi gör detta, så klart. Det handlar inte om att jämna något med marken utan det är en renovering, om- och tillbyggnad, säger Jan Ekblom.
Kostnaden för renovering, om- och tillbyggnad beräknas bli 60 miljoner varav klubben ska finansiera hälften. Den andra hälften betalas via donationer.
– Ja, det är helt fantastiskt… men de är anonyma. Det vill göra detta för framtida generationer. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer på söndag.
Beslut ska fattas på ett extra årsmöte söndagen 16 april.
Om medlemmarna röstar ja stängs klubbhuset i september 2023 och ett nytt klubbhus beräknas då vara klart våren 2025.
Klubbhuset är redan om- och tillbyggt vid flera tillfällen tidigare.
–Ja, det byggdes om på 30-talet, 50-talet, 70-talet och 90-talet. Men originaldelen från 1914 är kvar och ska bevaras enligt konstens alla regler, säger Jan Ekblom.
Den nu påtänkta ombyggnaden är påkallad efter en omfattande besiktning som genomfördes 2020, för att utreda fastighetens status och underhållsbehov.
Det visade sig då att klubbhuset hade ett flertal brister. Grundläggningen har sättningar – huset står på en blandning av platta på mark och oisolerad torpargrund. Stora delar av huset har bristfällig eller saknar helt isolering.
Den tekniska livslängden för många funktioner bedömdes också ha gjort sitt. Det gäller såväl ytskikt som konstruktionsdelar. Köket lever på dispens från miljö och hälsa.
Klubbhuset uppfyller heller inte gällande tillgänglighets- och arbetsmiljökrav
Risken för oväntade underhållskostnader och stigande driftskostnader är stor.
Ett modernt uppvärmningssystem skulle ge lägre energiförbrukning, bättre ventilation samt lägre underhålls- och driftskostnader.
Dessutom skulle en ombyggnad resultera i att medlemmar och gäster får fler ändamålsenliga utrymmen för sociala aktiviteter och de anställda ett mer modernt kontor och kansli.
När besiktningarna genomförts 2020 erbjöd sig några av klubbens medlemmar att bekosta en utredning om vad som var möjligt att göra med tanke att klubbhuset ligger i ett Natura 2000-område som påverkas av särskilda strandskyddsbestämmelser och som saknar detaljplan.