Svenska Golfförbundets senaste avsnitt av Pitch, som vänder sig till golfklubbar, har orsakat irritation bland banarbetare på svenska golfklubbar.
I filmen antyds inledningsvis att svenska golfklubbar låter sina banchefer slösa onödigt stora pengar på gödsel, eller som det uttalas: ”Gödsla med pengarna”.
I panelen styr programledaren Mattias Brännholm ett samtal där Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på SGF, och Marcus Norman, sportchef på SGF, deltar. Samtalet förs utifrån ett reportage där Stefan Nilsson bankonsulent, och Christofer Anderson, Course manager på Hills, medverkar.
Temat är hur man tillför näring till golfbanor.
En av programmets inledande formuleringar, som väckt ont blod, lyder:
”Som styrelseledamot är du ansvarig för medlemmarnas pengar så någonting bör du veta om banskötsel.”
Flera banchefer tycker att det påståendet andas misstro mot banchefernas kompetens. Att de behöver kontrolleras. En banchef på en skånsk golfanläggning skriver i en sluten Facebook-grupp om banskötsel, följande:
”Jag tycker … att det är anmärkningsvärt att man indirekt berättar att kompetensen är låg i branschen. Om man nu läser mellan raderna.”
En annan banchef skriver:
”Men, oj, vad fel man framställer det här! Som om vi har en delvis inkompetent yrkeskår som bara öppnar gödselskatalogerna och beställer färdiga program. Det här var inte bra för någon, varken golfklubb eller personal.”
En banchef i Stockholm skriver:
”Pinsamt är min spontana reaktion…. Har mycket att tillägga men blir bara förbannad så jag avstår.”
Efter lite eftertanke väljer banchefen ändå att utveckla sina tankar:
”Hela inslaget andas 1978… Jag tror alla gödslar så lite de bara vågar och kan, allt för att presentera en spelyta utefter deras förutsättningar så som uppbyggnad, speltryck, klubbens krav, budget, vilken röd tråd man följer etc. Att sitta i ett tv-program som är väldigt populärt hos vd/styrelse och säga att vi ”gödslar med pengarna” är antingen väldigt okunnigt eller så söker man endast ”ryggdunkningar och likes”. Samt att så sent som för något år sedan stod ju samma CM och höll föreläsning om sin fantastiska metod och som han också berättade då att han gick över sitt mål med 100% på just gödsel. Jag tycker diskussionen är intressant men den ska vara saklig, faktabaserad och med samtliga avgörande punkter inräknade. Vidare tycker jag det är tragiskt att våra bankonsulenter låter debatten gå på denna låga nivå som i inslaget, någonstans trodde man ju att de fanns för oss, inte för att hugga oss i ryggen. Tror att många kommer tacka nej till besök från sin bankonsulent framöver då förtroendet är borta. För enligt mig är SGF under klubbarna i hierakin och inte tvärtom. Sen hoppas jag att SGA som organisation och kamratförening kommer med en kommentar om detta snarast.”
Raden av liknande kommentarer är lång. Eftersom Facebook-gruppen där programmet diskuteras är sluten så har Golfbranschen.se valt att inte ange namn på dem som framfört sina synpunkter.
Dan Persson, som är grundare av sajten Idrott & Samhälle, samt idrottspolitiskt debattör och före detta affärskonsult hos SGF, säger i en kommentar till Golfbranschen.se:
– Jag blir förvånad. Pitch bygger ett program på en situation som mer speglar 1970-talets Golfsverige, där styrelsen var operativ. I dag har golfklubbarna kompetent personal som driver anläggningen och en icke operativ styrelse ska ha fullt förtroende för ledningen tills man beslutar byta ut den. Att som styrelseledamot i en golfklubb ha synpunkter på gödslingsprogrammet eller andra delar av det till klubbchef och banchef delegerade ansvaret, det kan bara skada.
Annica Lundström säger i en kommentar:
– Som i övriga avsnitt av Pitch lyfter vi upp en viktig fråga där det finns många perspektiv. Det handlar om ekonomi, om hållbarhet och om resurser på klubben, pusselbitar som styrelsen ytterst är ansvarig för. Vi måste kunna diskutera frågan utifrån fakta och ju mer kunskap som finns i klubben, desto bättre blir diskussionen. Golfklubbar har olika förutsättningar att skapa bra spelytor men också olika aktiva styrelser och finns det möjlighet att öka kunskapen om ämnet i styrelserummen är det bra.
Kan du förstå de banchefer som reagerade?
– Landets banchefer är en kompetent yrkeskår och frågan som vi lyfter i programmet handlar mer om att höja kompetensen i styrelserummet. Vi säger också i studion att styrelserna generellt borde involvera banchefen mer i strategiarbetet.