Fredrik Wetterstrand, coach för det svenska damlandslaget i golf, ser fram emot Scandinavian Mixed på Bro Hof, där Europas bästa damer ska tävla mot Europas bästa herrar.
Men han befarar att diskussionen efteråt kan komma att handla om fel saker.
Dina synpunkter på Scandinavian Mixed?
– Dels är det snyggt av Henrik Stenson och Annika Sörenstam att ge tillbaka den här grejen till Sverige och svensk golf, dels är det sannolikt så att den svenska golfpubliken får se ett bättre startfält än de fått se de senaste åren. Vilket jag tror är viktigt för det behövs profiler.
– Den stora grejen är att vi får se fler bra damer i Sverige. Jag hoppas bara att vi ser deras idrottsliga prestation och deras personlighet, och att det inte bara kommer att handla om rättvisa och orättvisa efteråt. Om de inte placerar sig bra så finns risken att man kommer att se dem som dåliga, är de i toppen kommer de att beskyllas för att ha fått för mycket hcp. Då kan det bli snack…
Tror du att tävlingens status kommer att undermineras av en rättvisediskussion?
– Jag ska inte säga att det blir så men jag är rädd för det. Man ser redan nu kommentarer på Facebook som handlar om hur långt fram tjejerna ska stå. På det sättet hade jag hellre sett en mixed i par eller ännu hellre att alla spelar på samma bana men i varsin tävling.
– Samtidigt tror jag att TD kan skapa de scorer man vill ha. Det är inte svårt att sätta banan så att den blir rättvis för båda. Och skulle det bli lite fel så kan man justera till dag två. Och tre. Och fyra…
Är detta något du vill se mer av i framtiden?
– Om man tittar på idrotter där man tävlar parallellt, som friidrott, Grand Slam-turneringar i tennis, skidor… där säljer man ju TV-rättigheter och reklam i paket och det tillfaller båda könen i form av prispengar. Där är fördelningen av pengar jämnare, eller snarare helt jämn. Jag tror att det vore bra för golfen att ha fler samarrangerade tävlingar.
– Om man tar SGT, till exempel. Nu har vi en herr- och en damtour i Sverige. Om man tagit bort de 40 sämst rankade killarna och lagt till de 40 bäst rankade damerna så hade det varit lättare att fixa sponsorer och vi hade fått en jämn prisfördelning. Jag tror att företagen gärna hade sponsrat både herr och dam, och att det hade blivit roligare för publiken. Detsamma gäller för Europatourtävlingen på Hills. Hade man tagit bort de 60 lägst rankade killarna och stoppat in de 60 högst rankade damerna – det hade dragit mer publik! Det är ju roligare att se topprankade damer, än 150-rankade herrgolfare.
Är det inte ett underbetyg att damer måste haka på herrar för att få spela en svensk ET-tävling i Sverige?
– Jag tänker snarare att det är ett underbetyg för damernas Europatour. Så som Europatouren varit för damer så har vi haft en tävling i Skottland (samarrangerad med LPGA), British Open likadant, en tävling i Frankrike och en i Spanien. Resten spelas i Sydafrika, Marocko, Indien… Om det bara finns två länder som vill arrangera en Europatourtävling för damer, då är det nog touren och inte Sverige det är fel på.
– De tar kanske för mycket betalt av arrangörsländerna, det kräver en större ekonomisk insats för den som vill arrangera en tävling än det är värt. Jag vet inte exakt hur det ligger till. Men med tanke på hur få länder i Europa som vill arrangera en tävling så måste nog touren göra en förändring.
– Jag tror inte att herridrott lockar mer än damidrott. Det är ju bara att kolla på skidor och friidrott. De som tittar bryr sig inte. De vill ha svenska profiler men tyvärr får vi inte se de profilerna i golf eftersom vi inte får se damerna. TV-kanalerna visar inte de tävlingarna. Lösningen skulle kunna vara att damerna avslutade sina tävlingar på onsdagar. Eller att damer och herrar spelade samtidigt på samma plats, åtminstone i Europa. I USA bär ju tourerna sig själva.
– Överlag vore det bra för damgolfen, om vi fick fler samarrangerade tävlingar. Det har jag själv efterlyst. Problemet är historien: Vi har en herrorganisation och en damorganisation. Hade man en gemensam organisation så vore det enklare.