KRÖNIKA | DAN PERSSON
Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Hållbarhet är ett trendbegrepp. Hållbarhet har i stor utsträckning utvecklats till att bli en del av en godhetssignalering med mera prat än verkstad. Viljan att framstå som politiskt korrekt och som en god aktör har resulterat i att fakta underordnas det goda syftet. Hållbarhet är efter värdegrund och inkludering ett trendig värdeord som syftar till att idrottsrörelsen skall göra andra saker än att idrotta.
Min slutsats är att svensk idrott självfallet skall lägga energi på sin miljö men bör inte lägga energi på klimathotet av det enkla skälet att man inte kan göra något åt klimatutsläppen.
Minskat avtryck
Idrotten är en del av samhället och idrotten berör över 30 procent av befolkningen. Under 30 år har det varit naturligt för aktörer inom svensk idrott att göra sitt bästa för att minska sitt avtryck på miljön.
Golfen, med förbundet i spetsen, är en av de aktörer som varit drivande. De började långt innan någon använde begreppet hållbarhet. Då pratade man om miljö. Under 30 år har golfbranschen successivt minskat användandet av växtgifter och gödsel, förbättrat miljöer för fåglar, djur, insekter och kräldjur. Man har effektiviserat energianvändning, installerat solceller och värmepumpar. Svensk golf har gått före andra sporter och länder och kan beskrivas som ett föredöme.
Det finns all anledning för alla som arbetat med de här frågorna på klubbarna och på förbundet att känna stolthet över vad man uppnått.
Andra aktörer som fotboll, Ishockey, de stora motionsloppen har också drivit hållbarhets- och klimatprojekt
Bilåkande
Problemet är att när det gäller klimatfrågan befinner sig golfen i ett läge där 90-95 procent av utsläppen består av att golfare kör bil till och från golfbanan. Likaså är det publikens transport till arenor, föräldrars körande av barn till träningar som utgör den stora bulken av klimatutsläpp. En vasaloppsåkare må vara fossilfri i nio mil från Sälen till Mora men det normala är att det finns flera hundra mil bilåkande till och från skidträning, läger i fjällen och till slut till och från Sälen för åkare från hela södra Sverige.
Min poäng är att det golfen gjort för exempelvis fåglars och grodors livsbetingelser, och allt golfen gjort för att förbättra upplevelsen för oss golfare är fantastiskt men – för idrotten liksom för Sverige som land blir det verkningslös godhetssignalering när vi säger oss vilja lösa världens klimatproblem.
Golfen skall fokusera på att skapa glädje för golfarna och se till att fler får uppleva det fantastiska med spelet, Ishockeyn på att skapa glädje för de som utövar och tittar på hockey, fotbollen på glädjen med att utöva eller titta på fotboll … och så vidare.
Fokus på det viktiga
Vi golfare, hockeysupportrar och fotbollsälskare är också medborgare och vi är delaktiga i ett samhälle som bidrar med ett av världens minsta koldioxidutsläpp tack vare farföräldrars satsning på vattenkraft, föräldrars satsning på kärnkraft och vår egen satsning på värmepumpar, fjärrvärme och LED-belysningar.
Vi är mitt i övergången från fossilfria bilar till el- och vätgasbilar och det är den som kommer att sänka större delen av de koldioxidutsläpp som idrotten skapar. Det handlar inte om minskad gödsling på golfbanor och fotbollsplaner eller lägre temperaturer i ishallar så att kylningen av isen kan minskas.
Att ha fokus på så kallad »core business« är en managementtrend som det finns anledning att applicera på idrotten.
Självklart skall golfklubben fortsätta investera i solceller, energieffektivisering, minskad vattenanvändning och allt annat som kan sänka kostnader – men utan att försämra spelarnas upplevelse av anläggningen. Laddstationer för elbilar kan bli en inkomstkälla såväl som en förmån för premiumbetalande medlemmar.
Men fokus skall ligga på att skapa glädje för golfarna och den vägen skapa den ekonomiska hållbarheten. I övrigt bör vi följa med vad samhället ålägger oss att göra.
Bra för miljön
Sverige som land kan inte påverka klimatet. Vi kan vare sig förbättra eller försämra det. Med våra 1,2 promille av bruttoutsläppen – och där bara Kinas kvartalsökning är större än Sveriges årliga utsläpp – så kan golfen inte påverka klimatet. 95 procent av utsläppen som kan härröras till golf kommer från resor till och från golfbanan. Däremot kan och bör man fortsätta med att skapa bra förutsättningar för miljön. En golfbana utgör en fantastisk biotop för djur och fåglar och ljudet av fåglar alstrar glädje hos oss golfare. Här kan man påverka – och så har skett.
Efter pandemin måste all idrottsverksamhet fokusera på kärnaffären – att skapa bra, kvalitativa och vackra golfbanor, samt att ta hand om gästerna. 2022 kommer med en förväntad resultatrekyl till följd av extrema gödsel-, drivmedels- och elpriser.
Utveckla gärna miljön och energieffektivisera, men det globala klimathotet skall inte belasta golfklubbens kärnaffär.