Hem Krönika Det är konkurrensen som gör golfen så fantastisk

Det är konkurrensen som gör golfen så fantastisk

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

Det är konkurrensen som gör golfen fantastisk. Oavsett om det handlar om min match mot hustrun eller Ludde mot Rory, så är det just konkurrensen som gör elitgolfen spännande – och vår egen golf rolig.

Det är konkurrensen mellan klubbarna om golfarnas pengar som ger oss bättre banor – och därmed mer glädje i spelet.

Det är konkurrens mellan golfens leverantörer som ger oss bättre och effektivare lösningar, som robotklippare och digitala rangelösningar.

Två förbund

Tänk vilken snabb utveckling vi hade kunnat se – om vi bara haft två golfförbund? (Om vi nu får tänka lite utanför boxen.)

Dan Persson, krönikör
Dan Persson

I går kom beskedet att Konkurrensverket (som det också bara finns ett av) prioriterar klagomålen på förbundsmötesbeslutet om maxtak. Vi kan nog räkna med ett beslut redan före midsommar.

Hur ser då de möjliga konsekvenserna ut av att Konkurrensverket tar upp frågan? Det är vad vi nu ska spekulera kring.

För det första: Konkurrensverket tar bara upp en mycket liten andel av de ärenden som anmäls – färre än en procent. Men när de väl går vidare med ett ärende, bifalls klagandens synpunkt i mycket stor utsträckning. Det är då inte ovanligt att de kräver förändringar från den part som anses ha brutit mot konkurrenslagstiftningen.

Det är alltså långt ifrån otänkbart att Konkurrensverket kommer fram till att maxtaket går stick i stäv mot denna lagstiftning och skickar förbundet tillbaka till ritbordet. Risken för ett kännbart vite ger då inget annat alternativ än att dra tillbaka beslutet. Men inget är skrivet i sten. Juridik är ingen exakt vetenskap.

Samma princip

Jag tror också att ett sådant beslut från KKV kommer att påverka den civilrättsliga rättegången mellan SGF och Sweetspot – till Sweetspots fördel – eftersom tvisten vilar på samma princip: förarbetena till Bosmandomen.

Vidare skulle ett sådant utfall kunna ge de drabbade goda möjligheter att kräva skadestånd av förbundet.

Redan 1990 slog Marknadsdomstolen fast att golfspel är en köpt kommersiell tjänst. Bosmandomen slog fast att idrotten inte kan ha sina egna lagar. Och domen mot Bilsportförbundet fastslog att monopol på kommersiell verksamhet inte är tillåtet.

Mitt – och Golfbranschens – enda mål är att berika svenska golfklubbar. Det var därför förvånande att höra oss utmålas som fiender till förbundet av ledande företrädare på förbundsmötet.

Fienden

Att kritisera medier är en strategi som tyvärr verkar ha spridit sig över Atlanten, och förebilden förvånar. Beteendet är svårt att förena med en sund syn på yttrandefrihet och demokrati. Det tyder på en uppblåst självbild av ofelbarhet som också verkar vara importerad från ett visst vitt hus i Washington.

Om vi har ett kulturproblem i Golfens hus är något för styrelsen att fundera över. Och om Konkurrensverket landar i att SGF:s proposition är olaglig, uppstår också en ansvarsfråga.

SGF har enligt min mening också gjort en felaktig problemdefinition. Problemet är inte Happy Golfer – utan de beteendeförändringar som golfarna genomgått under de senaste 30 åren. Happy Golfer är i praktiken identisk med Björkliden som det såg ut för 30 år sedan.

Ny affärsmodell

Om vi tappar 0,2 rundor per golfare och år är det inget stort problem på 1–5 års sikt, men ett gigantiskt problem på 20 års sikt. Det kräver en ny och anpassad affärsmodell.

Jag ser bara en väg framåt: att bejaka marknaden. Jag känner ingen som vunnit på att gå emot marknaden. Fråga Kodak och Facit om ni inte tror mig.

SGF och dess ledning är ett av våra fem mest välskötta förbund, och jag anser att de är bäst. De håller världsklass på elitområdet – något som ger oss både glädje och en del måndagströtthet. Vi har haft en tillväxt av golfare som gett SGF en god ekonomi, även om det är svårt att påstå att det är SGF:s förtjänst.

Nu får vi invänta beslutet från Konkurrensverket. Men om det blir som det brukar – utifrån Konkurrensverkets normala modus operandi – blir det nog ingen kul dag på jobbet i Idrottens hus.

Det klubbar och distrikt nu har all rätt att kräva är att förbundet redovisar hur de kommer att agera om behovet av ”blå skåp” ökar. Ett stalltips: SGF kan nog köpa ett gäng blå skåp billigt från Svenska Fotbollförbundet. Men att kräva en plan B av förbundsledningen är fullt rimligt. •

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Troons trendrapport – vart är vi på väg?

KRÖNIKA »Amerikanska Troon är inte bara störst i världen på att driva golfklubbar. De anse…