Svenska Golfförbundet vill bredda golfen och nå fler kvinnor. Därför kapar man banden till det forna förbundsorganet Svensk Golf och satsar på en ny, egen tidning som en del i en helt ny mediestrategi.
– Vi känner oss säkra på vägvalet. Vi har lagt en hel del tid sedan i höstas på att diskutera med klubbar, klubbchefer och distrikt och det har funnits en stor nyfikenhet. Vi har fått tummen upp. Så det känns bra så långt.
Svensk Golf startades av förbundet 1946 och var i dess ägo till 2015 när Egmont köpte utgivningsbeviset.
– Diskussionen om att sälja Svensk Golf hade då funnits internt i över ett decennium, redan när jag tillträdde som GS 2008. Då hade vi svåra ekonomiska problem med Svensk Golf. Vi gjorde en make over själva och begränsade omfånget till 100 sidor. Det gjorde att vi fick en bättre kostym men redan då var det många som ifrågasatte om vi verkligen skulle äga en tidning i framtiden. Och de diskussionerna ledde fram till att vi bestämde oss för att sälja 2015, säger Gunnar Håkansson som är generalsekreterare i förbundet och adjungerad i förbundsstyrelsen.
Under fem år har tidningen getts ut med förbundsstöd till alla golfare som är medlemmar i en svensk golfklubb.
– Det var en ny ordning och att då dra sig ur det fem år senare, det var ett svårt val, säger Gunnar. Men med insikten om det förändrade medielandskapet och hur vi konsumerar media i dag, så känner vi att det är riktigt. Vi lägger mycket pengar i en enda kanal och har inga resurser att göra något annat utöver det. Vi behövde skapa utrymme för att använda de pengarna för att kommunicera på ett bättre sätt.
Hösten 2018 tog förbundet upp avtalet och framtiden med Egmont, berättar Gunnar. Nu ska Svensk Golf stå på egna ben samtidigt som förbundet ger sig ut på jakt efter en ny partner. Och man gör ingen hemlighet att man vill slå sig ihop med en stor aktör med upparbetade digitala kanaler varigenom förbundet hoppas att golfen ska kunna nå en ny och större publik.
Särskilt vill man sikta in sig på att nå kvinnor.
– Oavsett vilken byrå vi går till så är det avgörande vilken spridning vårt material kan få i andra större kanaler. Det kan vara det som är avgörande i vårt val, säger Gunnar.
– Om en aktör ser att de kan koppla på oss i deras ekosystem och sprida golf i sina egna kanaler så har vi ett nytt ekosystem. På så sätt kan vi få större spridning och ökat intresse för golf. Det är åt det hållet vi behöver gå.
En del av det digitala materialet som ska tas fram ska användas i ett personaliserat nyhetsbrev som klubbarna kan skicka ut till sina medlemmar. Mottagaren väljer själv vilka områden man vill ha information om. I visionen pratas det också om automatiserade textrobotar som sammanfattar resultaten efter helgens tävlingar.
En del av den nya strategin är en ny tidning som ska göras i samarbete med en uppdragspublicist. Omfånget ska vara 48 sidor och annonserna kommer att begränsas till förbundets partners och sponsorer.
Men Gunnar menar att en ny tidning ändå bara är en liten del av helheten.
– Vi var inte helt säkra på om vi skulle ha en tidning över huvud taget, eller om vi bara skulle gå digitalt. Men där känner vi att det kommer behövas en tidning en tid till. En tidning ligger kvar längre hos läsaren, den har en längre livslängd. Men – det är också viktigt att allt vi skriver ska ut på bredden, även i externa kanaler.
– Mycket handlar om att få en helt ny mediamix. Det är den målbilden vi har med texter om golf på andra plattformar. Om våra texter bara når golfnördar sker ingen intressetillväxt. Det är det som är problemet. Det är en smal målgrupp som tar del av tidningen, och den skriver ur ett perspektiv som riktar sig till den initierade golfaren.
Den nya tidningen ska inte bli en ny förbundstidning, påpekar Gunnar.
– Jag ska inte vara chefredaktör och den ska inte skrivas från vårt perspektiv. Den ska spegla golfutvecklingen. Jag hoppas verkligen Svensk Golf ska finnas kvar, men det är en tidning som marknaden ska ge ut. Vi ska skriva mer från klubbarnas perspektiv, vad de jobbar med och vad de driver.