Hem Banor & klubbar Han bygger om banan för 16 miljoner – för att spara pengar till klubben

Han bygger om banan för 16 miljoner – för att spara pengar till klubben

Skövde GK genomgår just nu en fullständig ombyggnad.

Budgeten ligger på 16 miljoner kronor och investeringen görs för att banan ska bli lättare – och billigare – att sköta.

Ansvarig arkitekt är Christian Lundin.

– Det blir en total ombyggnation – en sprillans ny bana. Vi har skruvat på varenda krona. Det är ju en helt annan peng än på till exempel Österåker där man finansierar ombyggnaden med att sälja fastigheter.

Christian Lundin, banarkitekt.
Christian Lundin, banarkitekt.

Christian började titta på en ombyggnad av banan redan för fem år sedan. Då fick han uppdraget. Men projektet förhalades. När det blev dags bestämde sig klubben för ett nytt anbudsförfarande. Som Christian ånyo gick segrande ur.

Han inledde arbetet på Skövde med att göra bort sig ordentligt.

Säger han själv. Men egentligen var det väl kommunekologen som gjorde bort sig. När arbetet med ombyggnaden av banan skulle inledas, gick Christian igenom vilka områden som krävde lite varsamhet med tanke på den omgivande naturen.

Tillsamans med kommunekologen gick han runt i området och ekologen pekade ut ett område där det ”inte fanns något viktigt”.

”Vad bra”, sa Christian, ”för det var just det området vi tänkte börja med.”

Varpå han började arbeta med marken..

I efterhand visade det sig att det fanns ett bestånd sällsynta orkidéer där.

– Det finns inte skuggan av en chans att någon av dem har överlevt den behandlingen, säger han och beskriver det inträffade som ”en negativ stund”.

Tidningarna älskade att berätta om det som hänt.

– Jag tror det var Aftonbladet som hade rubriken ”Naturvänner putt på golfbana”.

– Det var ju lite olyckligt eftersom vi i det här projektet jobbar med kommunekologen, för att hitta miljövinster och miljövärden som ska bevaras, menar Christian.

Vem som gjort fel kan man diskutera. Christian menar att man hade tillstånd att att sätta igång arbetet (”men inte att ta bort orkideér, förstås…”)

– Rent krasst så gjorde vi fel och i dag har vi haft möte om hur vi ska kompensera för det, säger han till Golfbranschen.se.

Ombyggnaden av Skövde är ett unikt projekt, menar Christian. Av flera anledningar.

– Det kommer att bli en väldigt naturlig bana. Vilket är vår strävan eftersom den är nästan helt omgiven av naturreservat eller Natura2000-områden.

Hela banan kommer att sås med svingel.

– Nu diskuterar vi vilka sorters svingel vi ska ha i blandningen. Hela projektet bygger på att dra ned kostnaderna för skötseln så hela banan sås med svingel.

Med ”vi” avser han sig själv, klubben och byggaren, Nelson & Vecchio.

– Detta är verkligen ett lagarbete. Det är inte jag som bygger utan ett tätt samarbete mellan oss.

Svingelgräset kommer att ge banan en tydlig karaktär.

– Spelytorna blir lite lätt bruna och hårda. Markspelet blir en viktig del i upplevelsen. Som designer måste man rita en bana där mark- och flygspelet är lika viktigt. Hur försvarar man greenerna eller ger möjligheterna för markspel. Det ger utmaningar för mig i designarbetet.

Svingelgräset var på tapeten för några år sedan när SGF propagerade för det som ett miljövänligt alternativ.

–  Efter det började vi landa på en mer realistisk nivå. För att ha svingel måste man ha en viss typ av bana. Det är svårt att forcera in svingel på Barsebäck och Tylösand, till exempel. Den typen av banor ska inte jobba med svingel på det sättet. Där ska bollen flyga in mot grenarna.

Svingeln understryker Christians strävan att ge banans framtida naturliga uppenbarelse.

– Vi kommer också att förändra tee-boxarna. Vi kommer inte ha upphöjda ytor som ligger som främmande inslag i naturen. Vi ska i stället ha mätpunkter. Tanken är att man ska kunna klippa fairway från den bakersta mätpunkten. Tanken är att det ska länka ihop naturen och landskapet på ett bättre sätt.

Inspel hål 8 – före.
Inspel hål 8 – före.
Inspel hål 8 – under ombyggnad.
Inspel hål 8 – under ombyggnad.

Banan kommer bara att ha fyra klipphöjder: Green, fairway semiruff och högruff.

– Och de senare kräver ju egentligen ingen skötsel. Detta för att effektivisera banan och få en bättre finish på de skötselintensiva ytorna.

En del av finansieringen av ombyggnaden är att klubben på sikt ska kunna minska utgifterna för  skötsel.

– Vi räknar med att skötselkostnaderna kommer att sänkas med en halv miljon om året. Personalkostnaderna kommer att vara densamma men banan kommer att kräva minskad

bekämpning och gödsel. Drivmedelskostnaderna kommer att sjunka och spelytorna kommer inte att kräva en lika intensiv klippning. Men bemanningen behåller klubben för att göra andra jobb.

– Här fanns tidigare gigantiska greener som vi minskar ned. Banan var för dyr och svår att sköta som den var. Och klubben upplevde att anläggningen började bli daterad. Den är 25 år.

Budgeten är satt till 16 miljoner.

– Vi har skruvat på varenda krona. Vissa saker har vi fått ge avkall på, till exempel sandcappningen. Budgeten är tajt, med tanke på att vi flyttar 100 000 kubikmeter massor. Bara på de första tre hålen har vi flyttat 34 kubik. Men de hålen skar igenom en ås på fem sex meter som gav ett blint utslag och ett blint inspel.

Ni kunde inte använda sanden från åsen till att sandcappa?

– Nej det var ingen sandås utan en rullstensås. Annars hade jag hoppats kunna ta den sanden. Men det var mest grus och sten.

Han säger att det kan vara det sista projektet i Sverige då en ideell klubb bekostar en så omfattande renovering och ombyggnad av banan.

– För en privatägd banan är det enklare att finansiera en sådan här ombyggnad.

Allmänna arvsfonden har gett ett generöst bidrag för att klubben skulle kunna förbättra tillgängligheten.

Åttans tee med blint utslag.
Åttans tee med blint utslag.
Åttans tee efter ombyggnad.
Åttans tee efter ombyggnad.

– Det fanns problem med några enorma kullar och de klättringar som de krävde. Vi fick pengar för att kunna jämna ut dessa. Det kommer att bli en lättare promenad. Det handlar om tillgänglighet.

– Tanken är att landskap och bana ska bli en homogen enhet, och banan ska hänga ihop med lokala växter. Högruffen blir en länk mellan reservatet och spelytan. Där känner jag att vi tänker rätt, det kommer funka bra.

– Bunkrarna kommer att bli något vi aldrig sett tidigare i Sverige. De ska se lite slitna ut, ge en vildvuxen känsla. Det kommer att bli en bra effekt i landskapet. Lite samma stuk som Bandon Trails.

Men banan kommer också att ändra karaktär, inte bara utseendemässigt utan även spelmässigt.

– 22 av 36 slag var blinda, När vi är klara kommer maximalt tre eller fyra slag att vara blinda. Jag jobbar hårt på få att bort ”blindheten”. Många av de blinda slagen var byggda. Det går att ta bort dem. Annars är det en ganska typisk Nordwall-bana med allt vad det innebär. Den har en riktigt bra bansträckning som vi förvaltar, vi gör bara smärre justeringar som att flytta vissa greener och vrida vissa tee. Trean blir ett par 5-hål för att få ett bättre speltempo i början av rundan och för att minska promenaderna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…