Hem Banor & klubbar Här byggs en helt ny stadsdel – 27 kvarter – mitt på golfbanan

Här byggs en helt ny stadsdel – 27 kvarter – mitt på golfbanan

Västervik GK står inför en dramatisk förändring de närmaste åren: 26 hektar mark mitt på banan ska förvandlas till ett bostadsområde som kommer att ligga mitt på golfbanan. Det motsvarar 250 000 kvadratmeter varav 160 00 kvadratmeter är byggbar mark.

De första hyresgästerna flyttar in redan 2018.

Klubbhuset.

– Det som händer nu är fantastiskt, säger Peter Billberg som äger banan tillsammans med Joakim Sabel.

Det har varit en lång resa. När jag ber Peter berätta allt från början så får han gå långt tillbaka i tiden.

Till 2002. Så lång tid har det tagit att förvandla visionerna till verklighet.

Peter Bilberg köpte Västerviks Golf av konkursförvaltaren tillsammans med Joakim Sabel 1996. I princip var det klubbhuset de köpte. Från 2002 delade de upp ansvaret: Sabel fokuserade på TopTee, där Billberg var en av de tidiga delägarna,  medan Billberg drev planerna för Västervik. Det tog 15 år för honom bara att få fram en detaljplan.

– Jag började jobba med det 2002. Men det första vi gjorde var att köpa loss marken som banan låg på. Det var bara klubbhuset som ingick i köpet från början. Marken arrenderades.

En del av marken ägdes av AssiDomän, och ett par hål (8,9) låg på kommunal mark.

En av de första tomterna som är byggfärdig.

–När jag förhandlade om att köpa marken kom jag i kontakt med han som var fastighetsansvarig på kommunen och lyckades på så sätt få med Västerviks GK i kommunens översiktsplan.

– Alla kommuner har en översiktsplan, är man inte med där saknar man möjlighet att vara med och påverka. Det handlar om allt möjligt: Vägar, avlopp, dagis… Att komma med där var punkt nummer 1. Annars skulle vi inte ha en chans.

Därefter började han diskutera detaljplaner. Under tiden dessa diskussioner pågick ”avverkade” Billberg fem planarkitekter. Till slut tillsatte han en egen.

– Då tar man fram en detaljplan som man presenterar för de kommunala nämderna, parallellt med det exploateringsavtal som styr vägar, vatten och el. Jag jobbade fram det med deras jurister.

Planen antogs 2014.

Det är skogspartiet mellan Gränsövägen och första hålet  som ska bli en ny ”stadsdel”.

– Det tog tolv år. Snittet i Sverige är annars åtta år. Att det tar sådan tid beror på att det är tungt att jobba mot kommuner. De finns många politiska incitament att ta hänsyn till. Och en kommun kanske inte vill ha privat detaljplan, att ta fram desa är ju en kommunal intäkt.

Sedan fanns det gamla vanliga golfmotståndet:

–I Västervik var man egentligen inte så pigg på byggnation på golfbanan. Golf klassades som moderatbandy men jag försökte förklara att det är den största idrotten, att vi har 1 150 medlemmar, en livlig ungdomsverlsamhet, bra värderingsgrunder… det var många långa diskussioner.

Till slut fick Peter fick med sig den politisk ledningen, både till höger och vänster.

– De förstod slutligen att det här är något de kan bygga Västervik på, som varumärke. De förstod nyttan av en golfbana som drar turism.

Han förankrade inte bara projektet politiskt och hos tjänstemännen. Peter fick också det kommunala bostadsbolagets VD på tåget. Efter många möten beslutade de sig för att bygga 20 parhus på 104 kvadratmeter. Det är dessa som byggs just nu och som ska vara inflyttningsklara 2019. I alla lägenheter ingår bastu och båtplats.

– Det var en viktig brytpunkt att få med det kommunla bostadsbolaget på planerna. Det gjorde att även de andra hustillverkarna intresserade.

OBOS, Nordens största hustillverkningsföretag, ska bygga 30 lägenheter och utöver det finns möjlighet att köpa privata, avstyckade tomter.

– Det bli stort, en mindre stadsdel. Och det är bra för Västervik för här har inte byggts så mycket senaste 20 åren. Det är ju vår lycka att konjunkturen är som den är just nu. Det skriks ju efter bostäder.
Helt unikt.

Hittills har Peter och Jocke sålt 50 000 av de totala 250 000 kvadratmeterna mark. Det motsvarar 33 procent och inkomsterna från dessa finansierar nya vägar och infrastrukturen i området. Därför har de inte behövt låna pengar.

– Vi tog en risk och startade projektet och lyckades sälja marken efter det. Något liknande har nog aldrig gjorts, inte i Västervik och inte i Sverige. Det blir 13 gator och 27 kvarter som ska byggas i etapper, annars kan man inte likviditetsmässigt beräkna vad som händer. Men vi har redan sålt så att vi kan bygga allt på en gång – nio av 27 kvarter.

En preliminär indelning tyder på 8 villatomter och 22 grupphus. Även grupphusen lutar åt att bli friliggande.

– Det kan bli en bra affär på slutet. De intäkter vi har nu går till vägar, vatten och avlopp. Kommun får ju allt och de ska drifta. Det är bra för dem som flyttar in – de vet att de får ett kommunalt VA-nät. Och det blir breda vägar med cykelspår. Ett kvalitativt område.  Dessutom finns bara en väg in i området. Det blir sväldigt skyddat, ingen genomfartstrafik.

Vad säger medlemmarna om att det blir bebyggelse i stället för skog på deras bana?

– Medlemmarna har väl uttryckt både positiva och negativa synpunkter. De flesta tycker det är spännande. Det pratas ju mycket i klubben om projektet. Många vill bo här. Det är ju nära både stad, bana, hav och restaurang.

Det finns några liknande projekt i Sverige – Woodlands, Burvik, Mauritzberg, Lanna Lodge – men Billberg menar att Västervik är unikt.

– Detta är större än det som gjorts någon annanstans. Skillnaden mellan de och oss är att vi ligger så nära stan. Det är bara fem minuter till centrum. Och ytan är 26 hektar med kommunalt V/A-nät. Du bor nära havet, har dagis på området samt golf och ridhus.

”När man är banägare och älskar spelet så blir det som ett kall.”

– Det har krävts ett jäkla tålamod och långsiktighet. Jag har ju jobbat med banan parallellt. Jag jobbar ju med greenkeeping, driver restaurang och shop samt är head pro. Ändå har jag hunnit spela 70 golfronder i år.

Hur orkar och hinner du?
– Jag gillar ju spelet. Det är mycket att göra men roligt. När man är banägare och älskar spelet så blir det som ett kall. Och tack vare att jag har bra personal. Alla som jobbar här har gjort det i mer än 10 år. Och kan man göra greenarbete och fixa bunkrar – då gör man det. Det är ekonomin som sätter gränserna men fastighetsprojektet öppnar ju för nya möjligheter.

– Vi kommer att få ett a-lag och ett ö-lag. Olika segmenteringar av banor. De klubbar som är på fötterna, som är snabba och förändringsbenägna, de har en bra framtid. Det kan bli stora skillnader mellan banorna i framtiden. Det räcker inte bara att ha en bra bana i dag. Det handlar om så mycket mer: Övningsområde, bemötande, bra tävlingar, bra restaurang.

– Många ideella klubbar saknar möjligheten att följa efter. De kanske har läget men ledarmässigt går det inte. Det är inte så många ordföranden som kan sitta i 15 år och dra i ett sånt här projekt. Vi har investerat sex miljoner i projektet – hur många medlemmar kan och vill lägga ut så mycket pengar? Det går inte. Därför har de privata klubbarna ett försprång. De som gjort det – Kallfors, Vidbynäs, Ekerum – är alla privata banor.

Peter bedömer att golfen kommer att gå samma väg som skidbranschen.
– Ta Åre, Lofsdalen, Sälen… vi kommer att få samma utveckling. Det är det folk efterfrågar: Natur, sunt leverne, frihet, inte för stora tomter… De kan jobba över nätet, det öppnar för flytt från storstäder. Det är en ny era och vi är tidigt ute.

 

Fakta: Västervik Golf

  • 36 000 registerade ronder per år.
  • 38 000 luncher serveras årligen.
  • 60 000 unika besökare årligen.
  • 12 miljoner i omsättning.
  • Klubben måste omsätta 5 000 kr/timme, åtta timmar om dagen i 300 dagar för att gå runt.
  • 35 procent av intäkterna kommer från medlemmarna. 65 procent är rörliga.
  • Vinsten ligger mellan 2-5 procent.
Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…