Hem Elmia Park 2017 Häxringar och skadliga golfskor – seminarierna du inte ska missa på Elmia Park

Häxringar och skadliga golfskor – seminarierna du inte ska missa på Elmia Park

Elmia Park närmar sig och i år presenteras inte bara produktnyheter – nytt är också kostnadsfria kortseminarier inne i mässhallen.

– För våra besökare är mässdagarna ofta intensiva, därför satsar vi i år på kortseminarier. Det är snabba, korta kostnadsfria föreläsningar kring aktuella ämnen, inne i mässhallen. Som mässarrangör vill vi alltid förmedla ny kunskap, även till de besökare som inte känner att de har tid att gå på långa seminarier, säger Klas Brandt, projektledare för Elmia Park.

Målet med kortseminarierna är att väcka nya tankar och idéer hos åhörarna.

– Jag hoppas våra besökare tar chansen och lyssnar, att de ser det som ett andningshål och ett tillfälle för nya tankebanor, säger Klas Brandt.

Bland de vanliga seminarierna finns det en hel del intressanta seminarier som är golfrelaterade. Bland annat kommer Dr Jennie Keighley från University Liverpool för att prata om häxringar. Hon visar hur man känner igen häxringar och hur de svarar på kemisk bekämpning och effekterna som häxringarna har på fuktigheten i jorden.

Här är samtliga seminarier som vänder sig till dem som jobbar med golfbanor:

Krishantering

Med Thomas Johansson, Kommunal, och Maria Möller, SLA
När en allvarlig och svårhanterlig händelse inträffar på arbetsplatsen är det kris. Det kan till exempel vara en olycka men även händelser i privatlivet, som dödsfall eller skilsmässa, kan få människor ur balans och påverkar kollegerna på jobbet. Alla arbetsplatser, oavsett storlek, ska ha beredskap och rutiner för krisstöd. Det är viktigt att i förväg gå igenom rutinerna så att alla vet vad som gäller om det värsta inträffar. Då vet man hur man ska göra för att snabbt få hjälp av sakkunniga. Krisberedskap är till för att minska det personliga lidandet men också förebygga sjukfrånvaro.
På detta föredrag får man lära sig hur man ska göra i olika situationer av professionella personer.

Tisdag 26/9: 08:30-09:20, seminarielokal i B-hallen

Återetablering av naturligt skadade greener – såtekniker

Med Carl Johan Lönnberg, bankonsulent SGF
Att återetablera greener efter vinterskador orsakar en tung ekonomisk börda för alla nordiska golfanläggningar som drabbas. Utmaningen som många golfanläggningar har är att på våren vill många igång fort men vid vinterskador tar det lång tid att återetablera. År 2015–2016 gjordes försök på detta och under 2017–2018 utvecklas projektet vidare med nya metoder.
Ta del av resultat och erfarenheter från detta STERF projekt som har fokuserat på hur olika så tekniker påverkar graden av framgång.

Tisdag 26/9: 08:30-09:20, seminarielokal i B-hallen, arrangör SGA och SGF

Hur skapar vi den optimala puttytan?

Ta del av Svenska Golfförbundets bankonsulenters aktuella råd och vilken service de kan erbjuda. Du möter Boel Sandström, Göran Hansson, Henrik Norén och Kim Sintorn som under en och en halv timme redogör för resultat från mätningar av greener både på ytan och i greenprofilen och hur det kan påverka skötselåtgärder. Du får också lära dig mer om den nya analysmetoden Minimum Levels for Sustainable Nutrition (MLSN) plus att identifiera svampskador på greenerna.

Tisdag 26/9, 09:30-11:30, seminarielokal i B-hallen, arrangör: SGA och SGF

Stora och små projekt – framgångsfaktorer

Med Clas Christensson, klubbchef, Skövde GK
Under golfboomen på 1980-talet byggdes en otrolig mängd golfbanor runt om i landet med både stora och små medel. Sedan dess har krav från spelare på spelbarhet samt krav från olika myndigheter ändrats. Nu tittar många golfklubbar på hur de kan bemöta alla dessa krav och oftast innebär det någon form av ombyggnation. Oavsett om det är en totalrenovering eller en ombyggnad av några greener finns det många aspekter som är lika och som påverkar om projektet lyckas.
På detta föredrag får vi lyssna på de som har genomfört sådana projekt för att få en uppfattning om vad man bör tänka extra på och vad som är viktigt för att projektet ska bli lyckosamt.

Tisdag 26/9, 13:30-14:20

Hur sköter man en golfbana utan pesticider?

Med PG Pettersson, Hofgårds GK
Banägaren PG Pettersson har över 20 års erfarenhet av skötsel utan pesticider (kemfritt) på Hofgårds GK utanför Varberg. Ta del av hans erfarenhet och kunskap och bli inspirerad av hans sätt att arbeta med naturen.

Tisdag 26/9, 14:30-16:30

Häxringar på golfbanan?

Med Dr Jennie Keighley, University Liverpool
Ingen kan ha undgått att Häxringar har blivit ett allt större problem på våra golfbanor de senaste åren och framför allt så ställer dem till det på våra greener. Ta chansen att lyssna till vår huvudtalare från England. Dr Jennie Keighley kommer till Elmia Park för att prata om sin mångåriga forskning om häxringar på golfbanor och sportytor. Hon visar hur man känner igen häxringar och hur de svarar på kemisk bekämpning och effekterna som häxringarna har på fuktigheten i jorden.
Med hjälp av finansiering från R&A har Jennie Keighley arbetat med golfbanor på brittiska öarna, inklusive många av The Open banorna, för att lära sig mer om sjukdomen, dess epidemiologi och hur man hanterar symptomen. Hon har bland annat funnit att det finns flera arter av häxringar som är vanliga i gräs, med olika utseende, ekologi och som kräver behandling.

Tisdag 26/9, 14:30-16:30

Effektiv service och underhåll av golfklubbens maskiner

Med Niklas Fahlqvist, Björkhagens GK och SGA
Att driva en golfanläggning är ett stort åtagande som kräver både kunskap och resurser. En stor del av resurserna går till de maskiner som krävs för att sköta golfbanan. När kraven på spelbarhet ökas så ökas samtidigt kraven på maskiner och redskap, och att de ska fungera felfritt är viktigt oavsett den budget man har. För att åstadkomma det behövs ett bra och effektivt serviceprogram.
På detta föredrag ges tips och tricks om vad som är viktigt att tänka på när man upprättar ett underhållsprogram och hur man genom ett bra serviceprogram både kan minska servicekostnader och risker med maskinfel samt öka banans kvalitet.

Onsdag 27/9, 14:30-15:20

GEO-certifiering

Med Peter Edman, bankonsulent SGF och Stig Persson, f.d. klubbchef Ljunghusens GK
Svenska Golfförbundets vision är att 100 golfanläggningar ska vara certifierade av Golf Environment Organization (GEO) till år 2020. Det är ett gediget arbete som lätt kan kännas överväldigande. Men det finns hjälp för att strukturera golfklubbens miljöarbete: OnCourse Sweden.
På detta seminarium fås en inblick i hur GEO:s nya webbaserade verktyg kan underlätta klubbens och banans miljöarbete.

Onsdag 27/9, 08:30-09:20

Slitage på green orsakade av moderna golfskor

Mikael ”Bobban” Frisk, bankonsulent SGF
Ingen kan ha undgått att de nya moderna golfskorna som utvecklats på senare år har påverkat spelytorna negativt. Cornell University i USA har gjort ett mycket intressant försök inom detta ämne. Arbetet visade man upp på den amerikanska greenkeepermässan arrangerad av Golf Course Superintendents Association of America (GCSAA) tidigare i vinter och rönte ett stort intresse bland åhörarna. Man har helt enkel låtit mäta bollrullen efter att man gått över ytorna i ett förutbestämt program och riktningar, som motsvarar ett normalt slitage. Greenen som man gjorde arbetet på är riktigt uppbyggd och skött enligt senaste råd och rön.
På detta seminarium presenteras rapporten.

Onsdag 27/9, 08:30-09:20

Park och trädskötsel – hur sköter vi naturområdena runt golfbanan?

Med Örjan Ståhl, ägare VIÖS
Naturmarker, helruffar och träd spelar väldigt ofta en viktig roll på golfbanan. De skapar karaktär och ger landskapsrum och träden blir ofta solitärer. Naturmarkerna och träden har också flera funktionella egenskaper och inte minst skapar de ett förbättrat klimat.
På detta föredrag får vi lära oss hur man går tillväga vid plantering och flyttning av träd, hur vi sköter naturmarker och helruffar i omgivningen och vilka trädarter man ska välja i olika situationer för att bland annat förhindra rotinträngningar i ledningar. Trädexperten Örjan Ståhl har mångårig erfarenhet av ämnet.

Onsdag 27/9, 09:30-10:20

Häxringar på golfbanan?

Med Dr Jennie Keighley, University Liverpool
Ingen kan ha undgått att Häxringar har blivit ett allt större problem på våra golfbanor de senaste åren och framför allt så ställer dem till det på våra greener. Ta chansen att lyssna till vår huvudtalare från England. Dr Jennie Keighley kommer till Elmia Park för att prata om sin mångåriga forskning om häxringar på golfbanor och sportytor. Hon visar hur man känner igen häxringar och hur de svarar på kemisk bekämpning och effekterna som häxringarna har på fuktigheten i jorden.
Med hjälp av finansiering från R&A har Jennie Keighley arbetat med golfbanor på brittiska öarna, inklusive många av The Open banorna, för att lära sig mer om sjukdomen, dess epidemiologi och hur man hanterar symptomen. Hon har bland annat funnit att det finns flera arter av häxringar som är vanliga i gräs, med olika utseende, ekologi och som kräver behandling.

Onsdag 27/9, 09:30-11:30

Effektiv skötsel och utnyttjande av maskiner

Med Greg Turner från Foley.
Greg är en mycket kunnig person när det bl a gäller slipning för att uppnå bästa resultat både kvalitativt och kvantitativt.

Onsdag 27/9, 13:00-14:000

Forum golfbanearkitektur

Arkitekter från FSGA tar upp intressanta frågeställningar om trender och nya material. Paneldiskussion arkitektur.

Johan Henrikson, golfbanearkitekt och ordf i FSGA
Övningsområdet, den bostadsnära golfanläggningen. Erfarenhet, framtid och visioner.
Johan Henrikson är verksam på Tengbom arkitekter och med mer än 30 års erfarenhet både som golfbanearkitekt och arkitekt, med projekt både i Sverige och internationellt.

Johan Benestam, golfbanearkitekt FSGA
Bunker – Arkitektur – Byggnation – Skötsel Johan har arbetat som golfbanearkitekt i mer än 15 år och besitter en Master i golfbanearkitektur från Skottland och har även tidigare arbetat som Greenkeeper på Kungl. Drottningholms Golfklubb. Har ritat banor i Sverige, Europa och Asien.

Johnny Stenegärd, golfbanearkitekt Var står skandinavisk golfdesign i ett internationellt perspektiv – vad kan vi lära oss
Johnny är verksam som golfbanearkitekt på Harradine Golf Design i Dubai och har mer än 10 års erfarenhet från golfbanedesign. Efter sin masterexamen i golfbanearkitektur har Johnny mestadels arbetat internationellt.

Caspar Grauballe, golfbanearkitekt FSGA Greener och greenbunkrar
Caspar är utbildad landskabsarkitekt och arbetat som golfbanearkitekt i 20 år, bland annat med Hawtree Ltd. Golf Course Architects.
Han har stor erfarenhet från både Sverige och internationellt, med bland annat prestigeprojekt som exempelvis Trump International och Royal Aberdeen.

Dessa kortare framföranden utgör plattform för efterföljande diskussion mellan panelen och åhörare gällande golfarkitekturens utmaningar, utveckling, betydelse för golfklubben, aktuella frågeställningar etc.

Moderator: Johan Henrikson, golfbanearkitekt och ordf i FSGA

Onsdag 27/9, 13:30-15:00

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Elmia Park 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Mässrapport: ”Det märks att branschen mår bra och att golfen är på väg uppåt.”

Marknaden för Ellwee är kanske inte så stor och inte heller är den här produkten den mest …