Hem Banor & klubbar Henrik Stenson inviger ny version av klassiskt golfhål – och bygger en kopia på Österåker?

Henrik Stenson inviger ny version av klassiskt golfhål – och bygger en kopia på Österåker?

Royal Troons berömda åttonde hål, Postage Stamp, par 3, finns nu i två versioner. Snart öppnas en kopia. Och då talar vi inte om ett hål som låtit sig inspireras lite lätt av det ursprungliga mästerverket utan en exakt kopia, in i minsta kontur. Hålet är 123 meter långt, bunkrarna ligger exakt där de ska och felslagna bollar ska rulla precis som på originalgreenen – hela vägen ned i Coffin Bunker (”Likkistan”).

Upphovsmakaren till den nya varianten av Postage Stamp behöver dock inte bekymra sig för att bli stämd för att ha brutit mot några legala designrättigheter (om nu sådana skulle finnas…).

Det är nämligen klubben själv, Royal Troon, som låtit bygga hållet.

”Wee Postage Stamp”, som det nya hålet döpts till, ligger på en nyanlagd 9-hålsbana som klubben låtit bygga, Craigend. Byggnationen har pågått sedan 2019 men i maj ska banan vara klar och 18 juni kommer självaste Henrik Stenson till Troon för att vara hedersgäst när banan öppnas.

Anledningen till att hålet byggdes var att Troons äldre medlemmarna skulle kunna fortsätta spela det. För många av dem börjar 18 hål bli lite väl många hål. Alasdair Cameron, en tidigare kapten för klubben, kläckte idén om att bygga en i det närmaste exakt replika av hålet.

Foto: Royal Troon.

R&A har stöttat projektet på Troon eftersom området på Craigend också ska användas som övningsfält när The Open som spelas på Troon vilket närmast ska ske 2024. Och ”Wee Postage Stamp” kommer att vara öppen för de spelare som vill känna lite på det innan det är dags att spela det på allvar.

Stenson sa så här om hålet, i samband med The Open 2016: ”Det är där man ska vara om man gillar att se när spelarna får problem.”

Henrik Stenson.

Och Stenson kan vara på gång att bygga en egen version av Postage Stamp. I höst ska Västerled på Österåker byggas om och det ska bli en linksinspirerad historia där spelet mestadels är tänkt att ske på marken. Henrik Stenson och Christian Lundin, arkitekt på Henrik Stenson Design, har letat inspiration hos några av världens mest kända links- och inlandslinksbanor.

Det mest slående visuella lånet är kanske att man kopierat Kyrkbänksbunkern från Oakmont i Pennsylvania. Men här finns också en hel del designelement inlånade från mer klassiska skotska linksbanor. Bland annat ska Coffin Bunker (från just Troons Postage Stamp) finnas på ett par 4-hål, banans femte hål.

Så här sa han om åttonde hålets ”likkista” inför The Open 2016:

– Det var ju problem hur man än gjorde. Slår du den för kort så rullar den tillbaka ner i bunkern, det är svårt att få tillräcklig höjd på den, och dessutom är det svårt att få till en ordentlig sving där. Du kan vara kvar där rätt länge om du hamnar där. Jag förstår att den kallas för ”The coffin” (likkistan), säger Stenson.•

Men Lundin säger också att de kan låna mer distinkt från Troons mest berömda hål:

– Det kan mycket väl bli så… Vi håller på och diskuterar ett hål som går åt den inspirationen.

Och det skulle väl egentligen vara helt logiskt. Äta det något som borde bidra med inspiration så är det väl banan (och hålet) som Stenson spelade på 63 slag för att vinna sin och Sveriges första herrmajor.

Världens 3 bästa korthål?

Hål 8, Royal Troon (Postage Stamp)

Det kortaste hålet av alla i Open-rotan. Hette ursprungligen ”Ailsa” eftersom man ser ön med det namnet från tee. Den smala greenen fick sitt namn när William Park skrev i Golf Illustrated: A pitching surface skimmed down to the size of a Postage Stamp”.

Herman Tissies spelade som amatör i 1950 års The Open och fick skriva 15 på hålet. Scoren innehöll ett utslag, 13 bunkerslag och en putt.

Utslagsplatsen ligger högt. Ett högt slag spelas över en ravin till en lång men smal green som löper bredvid en stor kulle. Två bunkrar skyddar den vänstra sidan medan en stor kraterbunker skyddar inflygningen. Det finns inget säkert sätt att spela detta hål, bollen måste hitta green med utslaget.

Hål 12, Augusta National (Golden Bell)
Augustas kortaste par-3, 155 yards. Kräver ett exakt utslag till en green som går i en vinkel. Hålet är kortare vänster till längre tvärs över Rae’s Creek. Ett av banans svåraste hål eftersom vinden påverkar starkt. Spelarna slår allt från järnsex till wedge. Rae’s Creek samlar upp alla korta slag och strategiskt placerade bunkrar gör det viktigt att landa på green.

Hål 7, Pebble Beach
Ynka 106 yards och det kortaste hålet av alla på PGA Tour. Greenen sitter på en landspets som skjuter ut i Stilla havet. Fallhöjden är 12 meter från tee till en green som är exponerad för vind från alla sidor. Sam Snead puttade en gång från tee för att undvika vindens påverkan. Han gjorde par.


Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…