Hem Banor & klubbar Hills inför differentierade medlemskap: »Vi inser att vi kommer att tappa några medlemmar«

Hills inför differentierade medlemskap: »Vi inser att vi kommer att tappa några medlemmar«

Många klubbar har pratat om det men ingen har gjort det. Förrän nu.

Nästa år får de medlemmar i Hills Golf & Sports Club som vill spela mycket golf på attraktiva tider betala en högre medlemsavgift än de som kan tänka sig att spela mer måttligt och på mindre attraktiva tider.

– Vi gör nu en uppdelning där medlemsavgiften kopplas till tillgänglighet, säger Mats Sterner som är vd på Hills Golf & Sports Club. Betalar du mer har du större tillgänglighet till de mest attraktiva tiderna. Betalar du mindre har du färre antal attraktiva tider. 

Förändringen mottogs inte med samfällt jubel av klubbens medlemmar.

Det blir så här

– Vi började med lanseringen av den här modellen förra veckan och nu har vi haft en del kommunikationsaktiviteter till våra medlemmar för att informera dem om hur det ska bli. Det är inte en fråga om utan att det blir så här. Men nu har vi bestämt oss – vi paketerar och prissätter tillgänglighet.

Differentierade medlemsskap har diskuterats under många år.

– Men ingen klubb har hittat kraften eller möjligheten att gå vidare med det, säger Mats Sterner. Man har alltid pratat om tillgänglighet inom golfen men ingen har kunnat förklara vad det är eller hur man ska paketera det. Men det har vi försökt göra, säger Mats Sterner

Mats Sterner.

Varför har det varit svårt att paketera?

– Man har inte haft bokningssystem som kunnat hantera det. Om du säljer medlemskap som innehåller en viss volym så har det varit svårt att hantera avräkningen utifrån vilken tid på dagen du får lov att spela. Volym har man kunnat hantera men när man ska reglera under vilka tider på dagen man ska hämta sin volym så har det inte gått att göra på ett bra sätt. Då återstår att sälja golfspel i volym och det är inte attraktivt. Det är som att sälja ett liftkort.

Hills har delat in tiderna i ”prime time” och övriga. Sedan finns ytterligare en kategori tider. Det handlar om blockade tider, en boll per timme, som låses upp 48 timmar i förväg. Dessa är avsedda för en medlemskategori som vill ha utrymme för spontangolf.

Den medlemskategori som vill köpa sig friheten att spela obegränsat kommer att vara begränsade i antal. Går man ned en kategori finns ett tak på antal rundor man kan spela under ett år och det finns även en gräns för hur många rundor man kan spela på attraktiva tider (prime time).

Kopplat till behov

– När det ena eller andra är slut, då får man betala ett rabatterat pris om man vill spela mer på prime time medan det är gratis att spela övrig tid. Det är kopplat till vilka behov man har som golfare.

Jag kan tänka mig att reaktionen från en del medlemmar var ganska negativa?

– Ja, absolut! Så klart!

Medlemmarna fick informationen via ett mejl där den nya modellen förklarades. Det följdes upp av ett välbesökt medlemsmöte i tisdags kväll. Ett stort antal medlemmar var på plats och ännu fler följde mötet via en livesändning över Facebook.

– De som spelar extremt mycket på attraktiva tider, de hade åsikter och tycker det begränsar deras spel. Och de har helt rätt. Det är det vi måste göra. Vi måste öka våra intäkter från de mest attraktiva tiderna. 

– Frågorna var väl inte så arga direkt, men en del var besvikna över att vi satt begränsningar för deras golfspel. Vi försökte förklara att vi har en begränsning av starttider och att den som betalar mest måste ha rätt till de mest attraktiva starttiderna. Golfens gamla medlemsstruktur – att alla medlemmar har rätt att spela hur mycket som helst – den lämnar vi bakom oss.

Kommer fler att gå samma väg som ni?

– Jag tror det, jag är övertygad. Sedan kan man säga att den här modellen inte behöver vara rätt för alla. Det finns klubbar som inte har ett fullt spelschema och då kanske det inte finns något intresse. Men har du en populär kommersiell anläggning måste du skydda de mest attraktiva tiderna på något sätt. Antingen för medlemmar eller greenreegäster. Du måste kunna ta ett aktivt beslut som klubb och inte sälja obegränsat med spel.

Brist på tider

– Jag tror många klubbar har upptäckt behovet av en ny modell i år. Det har spelats mycket golf i år och då har många klubbar fått problem med tillgänglighet. Vi har haft problem tidigare år också men egentligen bara på de mest attraktiva tiderna. Det har funnits utrymme på övrig tid. Men i år har det var brist på dessa övriga tider också. 

Är ni först i Sverige, tror du?

– Ja utifrån modell som är kopplat till Sweetspots bokningssystem. Jag vet att Gräppås och Bollestad haft ett poängsystem där man köper poäng som räknas av för varje runda. Det har varit en form av greenfeemedlemskap.  Men vår modell, där medlemskapet är baserat på olika tillgänglighetspaketeringar, det är vi nog först ut med

Är ni beredda att backa om det slår fel?

– Ja, det måste man ju alltid vara. Vi tror däremot inte att vi kommer att behöva göra det. Systemet kommer att fungera så att fler av våra medlemmar kommer att uppleva en ökad tillgänglighet av de starttider man hade tänkt sig.  Det är vår förhoppning. Vi inser att vi kommer att tappa några medlemmar i och med att vi ändrar paketeringen. Det finns ett intresse för det nya medlemskapet som ger en ökad tillgänglighet men det gamla ordinarie paketet är ju det överlägset mest populära. Priset är detsamma, det är bara att vi infört en begränsning i volym.

– Möjligheten att spela på de mest attraktiva tiderna är också begränsad. Men jag tror att många kommer att inse att det här fungerar om de själva gör lite aktiva val. Man måste fråga sig själv om man måste jag spela 12.00 på lördag eller kan jag gå ut 13.10, utanför prime time? Vi hoppas golfarna förstår tanke och upplägg för då får vi en jämnare beläggning över dagen…

Har du någon förståelse för att det finns de som vill spela varje dag och som därför inte vill byta modell?

– Ja, det är klart. På vissa klubbar kan det fungera utmärkt att ha det så. Men vi har ju ett begränsat lager av starttider. Vi kan inte öka det. Vi har 50 000 starttider på en säsong i mellansverige. De mest attraktiva tiderna är ju åtråvärda. Har man då medlemmar som ska spela en runda om dagen och som betalar 7 000 kronor för sitt medlemskap … spelar du hundra rundor så är det 70 kronor per runda. Tittar du på vad det kostar att drifta en golfanläggning så är det mer än 70 kronor per runda i alla fall. Ska klubben subventionera priset för dem som ska spela mycket? Det känns gammeldags.

– Men, visst, om klubben klarar av ekonomin och klarar sina avskrivningar och kan göra ett fortsatt utvecklingsarbete med anläggningen så är det ju bra. Men jag tror att alltför många klubbar har för dålig ekonomi. De kan inte investera i verksamheten enligt en plan. Man får be medlemmar om pengar när man ska bygga om en green.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…