Det finns 38 000 golfbanor runt om i världen. Samtliga klipps av en människa som sitter på en maskin.

Det vill Husqvarna ändra på. Nu rullar Husqvarnas Ceora ut på svenska golfbanor och det kan förändra golfbranschen i grunden.

Husqvarnas flaggskepsmodell Ceora styrs av satelliter och kan klippa upp till 25 000 kvadratmeter om dagen. Och den kan klippa gräset på höjder mellan 10 och 60 millimeter.

I dag siktar Husqvarna inte längre på att bara göra robotgräsklippare för villatomter. Siktet är också inställt på parker, idrottsanläggningar och golfbanor.

– Utvecklingen har gått framåt enormt sedan 1998. Det var då klipparna fick batterier och det öppnade för att klippa större och brantare ytor, säger Kent Mårtensson som är KAM, key account manager, på Husqvarna.

Han berättar att den första elgräsklipparen från Husqvarna kom 1995. Den var avsedd för villatomter och drevs av solpaneler som satt på klipparen – en lösning som inte var helt idealisk.

– Nej, när solen gick i moln så stannade klipparen, säger Kent.

Det är annorlunda i dag. Lanseringen av Ceora 2021 var ett slags genombrott. De nya Ceora-modellerna är utrustade med en EPOS-lösning där användaren sätter upp virtuella gränser för klippningen med hjälp av satellitbaserad teknik. 

– Det var en lösning vi utvecklade och lanserade 2019. Vi kan den här tekniken, vi vet hur den fungerar och vi känner oss väldigt trygga med den, säger Kent Mårtensson.

Sparar 67 procent

Tidigare i år gjorde SEB en analys där man kunde peka på att Husqvarnas robotklippare sparade 67 procent av årskostnaden gräsklippning på en svensk golfbana om man jämförde med den traditionella dieselklippare som körs manuellt. I pengar handlar det, enligt SEB, om cirka 700 000 kronor.

Möjligen är det detta som resulterat i att skepsisen mot robotklipparna minskat bland dem som är ansvariga för golfbanornas skötsel. Antalet banchefer och course managers som är kritiska mot de nya robotklipparna har fallit från 50 till 20 procent, enligt SEB.

Men attitydförändringen hos banchefer kan också bero på att robotklipparna ger ett strålande resultat – och de är effektiva.

Den nya Ceoran kan ta sig an gräsytor upp till 25 000 kvadratmeter per dygn. 

– Det kan variera beroende på grässort, hur frodigt det är och hur kort det ska klippas och hur komplex ytan är, säger Kent Mårtensson.

Beroende på dessa omständigheter kan maxytan reduceras med upp till 30 procent. Är ytan jämn och stor som en fotbollsplan klarar den stora Ceora-modellen att klippa 25 000 kvadratmeter per dygn. Vilket motsvarar ungefär tre fotbollsplaner.

95 procent lägre CO2

– Vi känner att detta är framtiden, inte minst ur hållbarhetsaspekt. På europeisk nivå ligger minskningen av CO2-avtrycket på cirka 83 procent, berättar Kent Mårtensson. Tittar vi på Sverige där vi har en högre grad av fossilfri energiproduktion från vatten-, sol- och vindkraft ser vi en besparing på mer än 95 procent av CO2-avtrycket när du använder våra robotklippare.

När Ceoran lanserades 2021 hade man siktet inställt på parker och idrottsanläggningar. Men greenkeepers hörde av sig och tyckte att de borde anpassa mjukvaran även för golfbanor.

– Vi kan hantera stora ytor som fairways och vi kan klippa ner till 10 millimeter, säger Kent. 

Tittar man på mjukvara så är det ju någonting som uppdateras konstant av vår utvecklingsavdelning. Det gör vi för att vi ska kunna anpassa oss till flera segment. När vi tog fram Ceoran var det framför allt för parkmiljöer och för fotbollsklubbar, men vi såg att vi även kunde utveckla den till golfbanor.

Fantastisk utvecklingsavdelning

I våras presenterade man därför ett nytt klippaggregat som klipper från 10 millimeter till 60. Det tidigare klippte från 20 till 70 millimeter. 

– Så trots att vi är ett stort företag kan vi anpassa oss ganska effektivt mot marknaden. Vi har en utvecklingsavdelning som gör ett fantastiskt jobb, säger Kent.

När det handlar om golfbanor måste ett visst förarbete göras innan man sätter en Ceora i drift.

– Man måste veta vilka ytor som ska klippas? Är det fairway eller ruff?  Ännu kan vi inte klippa alla ytor. Vi är ju exempelvis inte inne på greenerna och vi brukar även utelämna tee. Vi brukar tittar på två saker: Golfklubbens behov och var roboten skulle ha störst påverkan på ekonomin. Var tillför man effektivitet och var sparar man mest pengar? 

Många klubbar klipper fairway varannan dag men Kent rekommenderar att fairway klipps varje dag med en robotklippare:

– Det finns en anledning till det. En robotklippare ska hålla gräset kortklippt. Den ger ingen mulching-effekt. Den ska klippa så lite som möjligt med det här fina snittet som vi får med våra, fina rakbladsvassa knivar. Detta för att göra så lite åverkan på plantan som möjligt. Bladen klipper kanske 2, 3 millimeter och det försvinner ned mellan stråna så att roboten inte lämnar något grässpill. Därför rekommenderar vi att fairway ska klippas ofta och hållas kort. 

Smart klippare!

Programmeringsmöjligheterna är omfattande. En och samma Ceora kan klippa upp till 20 olika områden. 

– Klipparen är väldigt smart! Den kan hantera både fairway och ruff. Du bestämmer när den ska klippa ett visst område och vilken höjd på gräset du vill ha där. 

Försäljningen av professionella robotgräsklippare ökade starkt under 2022. SEB tror att Husqvarnas försäljning av robotgräsklippare kan nå en årlig tillväxt på 14 procent och skulle den prognosen stämma landar man 2030 på en omsättning på 18 miljarder kronor. 

– Vi har haft många seminarier på golfklubbar och presenterat Ceora. Många har ju klamrat sig fast vid den konventionella tekniken men allt fler öppnar nu upp för robotklippare, säger Kent.

Den första banan som testade Ceora var Strandtorp, en p&p-bana. Där rullade en Ceora ut i maj 2022.

– Men då pratar vi om försäljningssidan. Utvecklingssidan hade givetvis testat golfbanor innan men på Strandtorp testade vi olika fairwayhöjder och de tyckte det blev jättebra. Det var då vi insåg att vi kunde växla upp även till golfbanor. Vi insåg att vi hade något som var av intresse för golfbranschen.

»De blir överraskade«

– Vi började driva på och ville komma ut och visa vår robotklippare. Men många är skeptiska när vi berättar. Det är därför vi gärna åker ut och gör en demonstration på klubben. »Seeing is believeing«, som man säger. De blir överraskade när de ser resultatet.

Så det handlar inte bara om hållbarhet utan också kvalitet? 

— Ja, och tidsbesparingen. Du behöver ju inte sitta på klipparen men du har ändå full kontroll på vad klipparen gör via din telefon. Om den skulle stanna så får du upp ett meddelande i telefonen. Man behöver byta knivar en gång i veckan för att behålla det fina snittet. Det är som med en rakhyvel: Man byter rakblad efter några rakningar. 

Husqvarna Ceora är satellitbaserad vilket gör att den kan följa klipplinjerna med stor precision.

– Man sätter upp en referensstation som kommunicerar med satelliterna. I Ceoran sitter två »puckar«. Den ena kommunicerar med referensstationen, den andra med satelliterna. Det ger en exakt styrning av robotklipparen:

– När referensstationen och pucken kommunicerar med satelliten sker en triangulering.

Då kan referensstationen skicka korrigeringar till klipparen och det gör att du får en precision på två, tre centimeter, säger Kent. 

– Men det bästa är ändå att allt det här med vibrationer, avgaser och oljud – allt det försvinner! Själv gillar jag att gå upp tidigt för att spela golf. Och när man slår ut på morgonen så hör man alla maskiner dåna ut på banan, fram och tillbaka. I framtiden kommer allt det att försvinna. Ceora ligger på 69 decibel, det är som en normal samtalston. •

Vill du testa Husqvarna Ceora på din klubb? Kontakta oss!

Västra Sverige:
Johann Jonsson
Telefon: 076–511 27 20

Östra Sverige
Andreas Hybertsen
Telefon: 076–314 19 52

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Promotion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubben har sparat en miljon kronor med solceller: »Målet är att de ska driva samtliga klippare«

Redan 2019 installerade Sundsta Säteri i solpaneler från Photonic. I dag har man sparat nä…