Hem Banor & klubbar Kalmar Golfklubb i förvandling – 2025 ska golfbanorna få ett lyft

Kalmar Golfklubb i förvandling – 2025 ska golfbanorna få ett lyft

I höst inleder Kalmar Golfklubb en uppgradering av de 18 hålen på Gamla banan. Men klubben har inte bråttom. Man gör saker i den takt ekonomin tillåter.

– Vi har ju inga miljardärer som ägare som kan skjuta in 80 miljoner på ett bräde. Vi måste ju tjäna pengar först innan vi kan investera dem i banan, säger Kalmars klubbchef Karl-Martin Härström i en intervju med Golfbranschen.

Under de två gångna vintrarna har Kalmar Golfklubb bytt ut hela det gamla bevattningssystemet mot ett modernt. Nyligen drog man i gång en uppgradering av driving rangen, med dränering, bevattning och nya målomården.

Till våren inleds förhoppningsvis byggnationen av ett helt nytt närspelsområde, bara 50 meter från klubbhuset. Syftet med området är att möta alla juniorer som vill ”hänga” på klubben samt medlemmar och gäster som vill förbättra sin golf. Det ska även öka tillgängligheten för de som blivit till åren och inte orkar spela på banan längre. Som så många andra golfklubbar har Kalmar Golfklubb i år ökat i kategorin pojkar mellan 12 och 18 år. 

När rangeprojektet är klart vänds uppmärksamheten mot golfbanorna, först och främst Gamla banan med rötter i 1940-talet. Greenerna på Gamla banan renoverades 2007 och tio år senare, 2017, byggdes ett nytt klubbhus.

Förändrings- och förbättringsarbetet på Gamla banan kommer att ske i etapper under framför allt vintertid, utan att banan ska behöva vara avstängd. Hur länge arbetet ska pågå är inte bestämt.

Karl-Martin Härström, klubbchef Kalmar Golfklubb.

– Vi har en långsiktig masterplan för att förbättra samtliga golfhål och vi kommer att utföra arbetena i den takt vår ekonomi klarar av det, säger Karl-Martin.

Kostnaden beräknas uppgå till mellan 10 och 15 miljoner.

– Vi har ett årsmötesbeslut på att styrelsen har mandat att efter vad ekonomin klarar av, bestämma vad som ska göras tillsammans med Pierre Fulke, och i vilken takt det ska ske. Det hänger på hur ekonomin utvecklas de kommande åren. 

På varje golfhål finns en lista med förbättringspunkter som ska genomföras.

– Greenbunkrarna kommer att ändras. Vi har tagit fram ett nytt designkoncept för hur våra greenbunkrar ska se ut. Och vi kommer att att lägga till nya avrinningsytor, nya fairwaybunkrar och nya klipplinjer… Tanken är att vi ska kunna starta detta arbete redan till hösten. Vi har lagt en budget för det i alla fall. Men man vet aldrig.

Även om banan inte ska stängas av för spel medan förvandlingen pågår handlar det om en ganska omfattande uppgradering av respektive hål. 

– Vi ska inte bygga om några hål eller ändra layouten. Däremot ska vi förbättra befintliga hål, framför allt bunkersystemen. De är i dag ganska uttjänta, svåra att sköta och dyra i drift. Det är svårt att hålla en bra nivå på dem. Det tar många mantimmar att sköta bunkrarna och trots att vi lägger ned så mycket tid får vi ändå bara kritik för dem. 

Vad blir den stora skillnaden mot i dag?

– Det kommer att bli färre bunkrar och bunkrarna kommer att vara mindre. Och så kommer det att bli nya klipplinjer. På några hål kanske vi bygger ett nytt fairwaybunkersystem.

Som spelare ställs man inför nya utmaningar från tee?

– Ja, vårt uppdrag till Pierre var ju att det ska bli en mer intressant bana för alla golfare. Och det är ju ett jättestort uppdrag att attrahera alla typer av golfare. Tanken är att det ska upplevas mer intressant från tee när man står och tittar på hålet. Det ska finnas fler valmöjligheter: »ska jag gå kort bunkern, ska jag gå över den?« I dag har vi inte så många val av den typen från tee. 

Den nya banan – vad händer med den?

– Det finns en skiss på papper, ett förslag vi kommer att presentera på ett medlemsmöte för att få mandat att genomföra det. Men där har vi inte i detalj sagt vad som ska hända på varje hål. Det är fortfarande lite för långt fram i tiden. Vi kan inte säga om det ska ske om tre, fem eller tio år. Det hänger på det vi ska göra på gamla banan först. När vi märker att det är ett eller två års arbete kvar på gamla banans renovering, då presenterar vi det också.

– Det blir för mycket att ta in annars. Vi är en förening där medlemmarna ska bestämma hur det ska vara. Vi har bytt bevattning. Vilket var en ganska stor investering, nästan 17 miljoner. Vi byggde om klubbhuset för sju år sedan för 16 miljoner. I höst gör vi om gamla banan för mellan 10 och 15 under ett antal år. Ska vi då ta beslut om nya banan också när vi inte ens vet när vi ska börja? Vi anser att vi kan vänta lite med att presentera detaljerna för den tills vi vet mer. Däremot finns ett årsmötesbeslut på att det ska ske och det finns en skiss på det.

Vad säger medlemmarna, är de med på förändringarna?

– Alla stora beslut tas av medlemmarna på våra årsmöten. Sedan är det styrelsen och klubbchef som genomför dem. Min roll som klubbchef är att som sakkunnig lägga fram förslag till styrelsen som i sin tur går till årsmötet. Det kan vara en skillnad mot hur det fungerar på en privatägd anläggning.

– Ombyggnaden av klubbhuset påverkade inte spelet. Bytet av bevattningsanläggningen har inte heller påverkat spelet nämnvärt. Vi stängde en av våra två banor den första oktober i stället för den sista oktober. Vi gjorde Gamla banan förra vintern och den öppnade ju sedan i mitten av april. 

Man kan också behöva göra kvalitetsarbete som inte syns för att behålla medlemmarna och locka fler gäster.

Parallellt med nämnda arbeten förbättrar vi även dränering och vattentillgång. Har vi de tre sakerna på plats för framtiden, då tror jag vi är väl rustade, oavsett masterplan eller inte. Men har man inte det på plats, då spelar det inte någon roll hur fina hål man än har. Det kommer inte att bli bra ändå. När vädret är så extremt – antingen mycket regn eller lång torka – då måste man vara förberedd på det.

Greenområden och bunkrar ska uppdateras hur är det med spelytorna i övrigt? Fairways?

– Vi har tagit ett årsmötesbeslut på att vi ska dressa våra fairways två gånger om året, vår och höst. Det har gjort en enorm skillnad i fastheten på ytan. Och sedan gör vi ju som så många andra – vi kommer att påbörja robotiseringen av klippningen av spelytorna. Vi har valt att ta en sak i taget och vi kommer börja nästa år. Jag personligen tycker spelytorna blir bättre av robotklippning. Det håller inte alla med om men jag tycker det.

Hur många gäster har ni?

– Ungefär 10 procent av spelade rundor är gästrundor. Det är bland annat därför vi gör förbättringar av banan. Vi tycker själva att vi bör vara mer attraktiva för gästspelare. Om vi inte gör något medan andra golfklubbar gör det. Då står vi inte still. Vi åker bakåt.

– Vi har ju samband med investeringen av bevattningen och i samband med klubbhuset gått ut till medlemmarna och begärt en extra inbetalning. Till de arbeten som inleds i höst är tanken att vi inte ska behöva det. Vi har planerat vår resultatbudget så att vi ska ha medel att investera. Vår budget i år ska ge ett större överskott än tidigare, detta för att kunna investera utan att begära pengar av medlemmarna.

Hur är konkurrensen i regionen? Banorna på Öland är ju en destination för många.

– Jag skulle vilja säga att vi har ju fördel av att ligga i Kalmar kommun. Det finns en 9-hålsbana och vi med 36 hål. Sedan finns det ju banor i Nybro kommun, i Emmaboda, i Oskarshamns, Möre, Öland… Men de ligger i mindre orter. Deras underlag är mindre. Vi har konkurrens från dem men bor man i Kalmar tror vi de flesta väljer Kalmar GK.

Men när det gäller gästspelare – de dras kanske till Öland först och främst?

– De ska ju passera oss.

Tror du de stannar och spelar Kalmar på vägen?

– Jag tror inte det är en nackdel, för oss att många vill till Öland. Ju mer golf det finns på Öland, desto mer strömmar golfare i regionen. Ju mer det spelas i regionen totalt, desto mer tjänar vi på det allihop. Och ju bättre Ölandsklubbarna blir, desto bättre tror jag det går för oss. Så det ser det inte som en nackdel om de har mycket gästspel, tvärtom. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bo på golfbanan – det blir inte mer golfnära än så här

Mäklare brukar säga att man köper ett läge. Inte ett hus. »Läge, läge, läge«, lyder mantra…