Fyra aktörer var intresserade av att ta över Ullared Flädje Golfklubb när den gick i konkurs.
Nu är det klart vem som tar över och det blir inte något av de Stockholmsbaserade företag som visade intresse, utan ett lokalt halländskt familjeföretag.
PG Åhäll, som är samordnare i den grupp som arbetat för att bevara banan, kan ännu inte avslöja vem den nye ägaren blir. Men han har en relation till klubben.
– Inom en vecka ska det nog vara helt klart med den nya ägarsituationen, så det ser väldigt positivt ut. Det är ett familjeföretag i Halland. De känner till klubben och kommer att driva det i ett driftsbolag och AB. Det är en fördel för en golfklubb har ju bara medlemspengarna och sällan några reserver. Det har ju visat sig att man behöver ha mer stabila förhållanden för det händer ju hela tiden saker.
Klubben gjorde en ombildning 2005 för att få bort kapitalinsatserna för spelrätter.
– Samtidigt formulerade man en uttalad ambition att satsa mer på att utöka upptagningsområdet mot Ullared, säger PG Åhäll. Men det har man egentligen inte hunnit jobba så mycket med. Vi har 400 aktiva medlemmar och det finns plats för 400 till. Och då kan man tänka sig att en bana som ligger 15 minuter från Gekås stugby har bra förutsättningar att fylla upp med gästspelare. Och det kan de nya ägarna göra bättre.
De nya ägarna har en relation till klubben.
– Så de känner väl till klubben. De är i rätt ålder och har intresse av att driva projekt och företag här i Halland. De har bra kontakter och kapital bakom sig. De ser det som ett intressant projekt.
Varför föll valet på det ”lokala alternativet”?
– Det var ett större företag i Stockholm som var intresserat men det stöp på att det var svårt att hinna med det. Vi måste vara klara i januari för att komma igång till våren. Det blir lite lättare att komma igång när vi känner personen.
Då är klubben räddad?
– Så känns det. Den som driver banan vidare måste teckna ett avtal med markägarna. Har du det så kan du gå till konkursförvaltarna och lösa in maskinerna och klubbhus. Och det har den här intressenten gjort. Det man väntar på nu är ett avslut med konkursförvaltare och banken. Klubbhuset är bankens säkerhet för lånet. Det står på ofri grund och är därför svår att belåna, trots att det är värt mycket. Så en lösning är att det köps in av markägaren och att man upprättar ett hyresavtal. Det har tagit lite tid.
Så det är inte tal om att lösa ut markägarna?
– Det har diskuterats men ska inte göras i första läget. Kanske på sikt. Men jag tror det finns bra relationer mellan markägare och den nye ägaren.
Det har varit stort intresse för banan?
– Ja, tittar man krasst på det så handlar det kanske om en halv miljon att lösa in klubbhus och maskinhall från banken. Och det är ju ingen kostnad jämfört med att bygga en ny bana. Så kapitaldelen är inte så stor egentligen men det handlar om att skapa en framtid för en klubb med 400 aktiva medlemmar. Samarbetet med Gekås tror jag mycket på och andra klubbar har ju trångt medan vi har plats. Och där tror jag att en ny aktör större möjligheter att göra en insats.