Haninge Golfklubb kommer att få en ny huvudägare.
Entreprenören Patrik Stymne och klubbens headpro Adam Adolfsson tar över ägarskapet via sitt gemensamma bolag Golfverket som de bildade 2021 .
Bland de framtida åtgärderna är utöka banpersonalen, bygga nytt klubbhus och en ny studio.
De framtida planerna och ett omfattande utvecklingsprogram presenterades för klubbens medlemmar i september. Och, nu efter stämmorna, så är det klart att det blir en försäljning:
– Stämman gick bra, säger Adam Adolfsson, men nu ska det skrivas avtal så helt färdigt är det inte. Det var en föreningsstämma och en bolagsstämma som båda röstade ja. Bolagsstämman var överlägsen. Det var i och för sig föreningsstämman också: 288 ja och två nej-röster. Det var bättre än vi vågade hoppas på.
Ni har ambitiösa planer för framtiden!
– Ja, vi har stora planer, absolut. Vi ska investera 50 miljoner. Hela anläggningen kommer att lyftas och bli mer attrraktiv på alla sätt. Vi satsar inte bara på finish och kvalitet utan även allt runt banan.
Hur bra ska det bli?
– Vi vill vara topp 20 i Sverige. Det är vår vision.
Tankarna går till Kristianstad och den resa den anläggningen gjort sedan nya ägare tog över. Är det en förebild?
– Ja! Det är klart vi tittat på deras arbete. Vi har tittat på många anläggningar och ska försöka hitta inspiration och guldkorn från många.
Blir det en fortsättning på ombyggnaden?
– Slottsbanan är ombyggd men Ängsbanan, gamla blå, är inte ombyggd. Den ska vi på sikt bygga om men inte de närmaste fem åren.
Vill ni ha tre slingor eller ska ni etablera en permanent 18-hålsbana?
– För oss kommer det att vara en 18-hålsbana och en 9-hålsbana. Detta för att alla ska få samma upplevelse. Det ska inte skilja från gång till gång.
Adam Adolfsson har arbetet med golf i 16 år. Bland annat som tränare på Haninge Golfklubb sedan 2018. Han startade tillsammans med Patrik Stymne Golfverket 2021. Stymne har en bakgrund som entreprenör. Han var med och startade Spray på 1990-talet och spelbolaget King på 2000-talet. King utvecklade Candy Crush och när bolaget köptes ut från New York-börsen 2015 blev fyra av bolagets fem grundare miljardärer. De pengarna lade grunden till en gemensam investeringsfond, Sweet Capital.
Enligt prospektet går affären till så att Golfverket investera 44 miljoner kronor i ett nytt gemensamt golfbolag där Haninge GK AB får en ägarandel på 20 procent genom att överföra anläggningstillgångarna till Golfbolaget. Golfbolaget tar även över HGK AB:s skulder på cirka 20 miljoner kronor.
Golfbolaget tillsätter en styrelse som ansvarar för bolaget och golfanläggningen. De tillsätter även bolagets verkställande direktör/klubbchef samt ledning och kanslipersonal. HGK AB kommer att ha de antal ledamöter i styrelsen som är i relation till den ägarandel de har i Golfbolaget.
I ett prospekt skriver Adam och Patrik:
”Som golfentusiaster och frekventa besökare av Haninge GK ser vi stora möjligheter för klubben framöver. Med den kunskap, erfarenhet och de ekonomiska muskler vi har, ser vi möjligheten att skapa en mer attraktiv helhetsanläggning med träningsmöjligheter av hög kvalitet. En anläggning som förutom fantastiska spelmöjligheter också agerar naturlig mötes- och samlingsplats för golfälskare som vi själva. Vi vill driva en anläggning som ständigt utvecklas och förbättras. På detta sätt ser vi att Haninge GK med tiden skulle kunna bli det självklara valet söder om Stockholm, kunna stå värd för en LET-tävling och andra stora tävlingar och evenemang, och till med bli topp 20 bland golfanläggningar i Sverige.”
Bankvaliteten ska höjas genom en rad olika åtgärder. Bland annat vill de höja budgeten för banan för att säkerställa att greener, tee, fairways, ruff, vattenhinder och bunkrar är i utmärkt skick. De vill också köpa in avancerade robotgräsklippare till fairway och ruff och samtidigt anställa fler banarbetare.
”Detta avlastar banpersonalen så vi kan höja kvaliteten på och utanför banan.”
De anger också en målsättning om att förbättra underhållet på exempelvis bunkerkanter, vägar, vattenhinder, klipprester och döda ytor där gräs inte växer i dagsläget.
Golfverket vill också bygga en ny studio och ett nytt klubbhus. •