Hem Banor & klubbar Kommunal varslar om strejk på golfbanor den 20 juni

Kommunal varslar om strejk på golfbanor den 20 juni

Malin Ragnegard, förbundsordförande, och Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Gröna arbetsgivare har strandat.

Därför har Kommunal varslat om konflikt för anställda på avtalsområdena Trädgårdsodling och Golfbanor.

Om parterna inte kommer överens före kl. 14.00 den 20 juni 2023 utbryter därför strejk för utvalda arbetstagare på vissa utvalda golfbanor.

De utvalda golfbanorna beläggs också med nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad från klockslag och datum.

Bakgrunden till konflikthotet är oenighet om det så kallade märket.

– Det här är andra gången på kort tid som Gröna arbetsgivare tvingar fram ett varsel. Båda gångerna handlar det om märket och att Gröna arbetsgivare vägrar höja avtalens lägstlöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

– Hamnar vi ett läge där arbetsgivare tillåts välja fritt när märket ska gälla så kommer vi att kastas in i ett kaos. Så låt mig vara tydlig: Vi kommer aldrig att vika ner oss, medlemmarna i Kommunal är värda mer, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Gröna arbetsgivare menar å sin sida att de följer märket, vilket innebär en kostnadsram på 7,4 procent.

– Detta är ytterst bekymmersamt. Vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

De låsta förhandlingarna, menar han, beror framför allt på att Kommunal inte vill acceptera en avräkning för de ökade kostnaderna för den så kallade insamlingsmodellen, vilket gör att kostnaderna kommer att överstiga ”märket” för berörda branscher.

– Kommunals ovilja att respektera det märke som satts på arbetsmarknaden är för oss en ny situation. Det är ett misslyckande för oss parter att Medlingsinstitutet nu behöver kallas in för att föra förhandlingarna framåt, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.

Kommunal menar att det kan få stora följdeffekter på hela arbetsmarknaden.

– Det är upprörande att vi återigen har hamnat i ett förhandlingsläge där arbetsgivaren utmanar märket. Än mer när fackföreningsrörelsen tar ansvar i ett svårt ekonomiskt läge. Har företagen inte råd att betala samma som andra aktörer ska de inte heller verka på svensk arbetsmarknad. Att Gröna arbetsgivare vägrar följa märket i det här läget är helt ansvarslöst och riskerar bara att ge långsiktiga konsekvenser och påverka förtroendet för märket, och hela den svenska modellen, negativt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Gröna arbetsgivare konstaterar å sin sida att kostnaderna för insamlingsmodellen ingår i industrins kostnadsmärke vilket Kommunal hittills inte kunnat acceptera. Insamlingsmodellen innebär att löner under 28 211 kronor ska räknas upp när den totala lönepotten ska beräknas. Det är sedan ingen garanti att det är de medarbetare som har lägst lön är de som gynnas när den nya lönen ska sättas.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

PIF:s nedskärningar indikerar tuffa tider för LIV Golf framöver?

En artikel i Financial Times pekar på att framtiden för LIV Golf kan vara skakig. …