Kungsbacka Golfklubb får årets Natur & Miljöpris som delas ut av Svenska Golfförbundet och Swedish Greenkeepers Association (SGA).
Priset delas ut för åtgärder som bland annat rör elektrifiering av maskinparken, solceller på taket, laddstolpar på parkeringen, sandbäddar för pollinerande bin, återhållsam gödsling samt 150 uppsatta fågelholkar.
Motiveringen lyder: ”För ett långvarigt och bra miljöarbete som sträcker sig 15-20 år tillbaka i tiden.”
Peter Edman, bankonsulent på Svenska Golfförbundet, förklarar Kungsbackas framgång i miljöarbetet:
– Klubben har en aktiv miljökommitté med en bra mix av förtroendevalda, anställda och ideella, miljöarbetet är väl förankrat i styrelsen, kommunikation och beslutsgång mellan miljögrupp, banchef, kanslichef och styrelse är bra liksom kommunikationen mellan klubben och lokala myndigheter. Andra klubbar kan lära av Kungsbacka.
Klubbens miljöstrategi har bland annat resulterat i att man använder eldriven gräsklippare, vält och bollplockare på driving rangen, att man har monterat laddstolpar på parkeringen, satt solceller på taket, satt upp 150 fågelholkar på banan för hackspettar och gröngölingar. Här finns bikupor och sandbäddar för pollinerande bin och man gödslar återhållsamt.
Det sistnämnda är baserat på de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse STERF:s råd och rekommendationer. Tack vare dessa har klubben minimerat användningen av kemiska växtskyddsmedel och gödselmedel.
Klubbchef sedan sommaren 2020 är Håkan Emqvist, med en bakgrund som vatten- och miljöingenjör – en något annorlunda bakgrund jämfört med många andra chefer på golfklubbar i Sverige. Den rekryteringen säger också en del om hur styrelsen och miljökommittén på Kungsbacka golfklubb tänker ”utanför boxen”.
– Vi måste försöka att kontinuerligt förbättra oss när det gäller hållbarhetstänket. Jag tror att golfklubbar kan ta ett stort hållbarhetsansvar för hela samhällsutvecklingen. Vi märker att den yngre generationen tycker att hållbarhetsfrågor är betydligt viktigare. Vi har en hel hållbarhetsrörelse som leds av Greta Thunberg där hållbarhetsfrågan är helt central. Man vill se en samhällsutveckling där hållbart tänk står i fokus – och där spelar golfbanor en väldigt viktig roll, säger Håkan Emqvist.
– Vi tror att det är viktigt för framtida medlemsrekrytering, för att hålla oss relevanta och intressanta för de gäster som kommer och besöker oss, för partners och sponsorer som vill att de partners som de arbetar med tänker på miljön. Det är alltså inte bara yttre krav som gör att vi väljer att gå den här vägen.