Det började med en enkel 9-hålsbana. I dag har golfbanan 18 hål och är navet i den utveckling som sker på och runt Lydinge Resort. Men det byggs inte bara på själva anläggningen utan också på en ny organisation.
– De senaste två åren har vi satsat på att bygga en organisation med rätt ledning som kan hjälpa oss på resan framåt, säger Björn Gibrand som driver anläggningen tillsammans med sin bror Henrik.
Ny ordförande
I januari 2020 klev David Carlander in som ny VD för Lydinge Resort och nyligen blev Åsa Keller utsedd till ordförande i Lydinge Holding.
– Med den starka tillväxten och framtidsplanerna vi har känns det som ett naturligt steg för oss att omge oss med senior kompetens. Tidigare har vi drivit bolaget mer som ett familjeföretag men nu när vi siktar högre har prioriteringarna vinklats om för att skapa en mer professionell organisation och ledning, säger Björn Gibrand.
Nästa år ska man bygga 100 bostäder tre minuter från banan. Husprojektet består av villor, hyresrätter och bostadsrätter som ligger tre minuter från anläggningen. Man även väntar på ett bygglov för en 1 700 kvadratmeter stor friskvårdshall samt utbyggnad av relaxavdelningen.
Vad är en friskvårdshall?
– Vi har inte definierat det mer än så. Det är en hall som kan rymma en mix av aktiviteter som kompletterar golfverksamheten. Träning, inomhusgolf, gruppträning, padel… eller en mix av saker. Vi väntar tills vi fått bygglov godkänt innan vi bestämmer.
Golfbanan som allt kretsar runt byggdes 2003. För nio år sedan tog bröderna över driften efter sina föräldrar och förra år sedan anlitades Magnus Sunesson för att utveckla banan.
Under vintern har ett nytt bevattningssystem grävts ned i marken.
Höga förhoppningar
– Vi har grävt ned en åtta kilometer lång stamledning så det har varit ett stort projekt under vintern. Förhoppningarna är höga på den investeringen. Fairway är väl den del av banan som legat lägst tidigare.
Golfbanan är ritad av Åke Persson, ursprungligen.
– Banan är bra i grunden men vi gjorde ett omtag för fyra år sedan då Magnus Sunesson gjorde en ny masterplan. Banan var från början ritad för bättre spelare. Tanken var att man skulle spela Lydinge och sedan vilja ta revansch. Men det tänket övergav vi. Nu är den mer spelvänlig. Vi höjde spelupplevelsen för en en bredare målgrupp.
– Golfbanan är grunden i anläggningen och det är den vi utgår från när vi bygger vidare. Vi har kompletterat med klubbhus, konferens hotell, relax, bastu, bubbelpool…. Nu ser ju anläggningen annorlunda ut än den gjorde för bara fem år sedan. Nu har vi mycket konferensgäster, säger Björn Gibrand.