– Att skapa förutsättningar för mångfunktionella golfbanor är en överlevnadsfråga för de tätortsnära golfbanorna…
Det säger Maria Strandberg, direktör på forskningsstiftelsen Sterf, i senaste avsnittet av podden Idrottens Kraft.
– För gör vi inte detta – då kommer den här marken att användas till något annat, tror hon.
Strandberg, som också är forsknings- och utvecklingschef på Svenska Golfförbundet, intervjuas tillsammans med Eva Krantz som är utvecklingsledare för projektet Spring i benen på utbildningsförvaltningen i Stockholms Stad.
Nästa år hoppas Eva och Maria att Spring i benen ska inleda ett samarbete med golfen.
77 000 barn
Spring i benen är Stockholm stads satsning på att få barn att röra sig mer under skoldagen. Tanken är att alla elever, 77 000 individer, i Stockholms grundskolor ska erbjudas daglig fysisk aktivitet under skoldagen. Målet är 60 minuters rörelse per dag utöver idrottslektionerna. Satsningen inleddes 2017.
Bakgrunden till projektet bygger på att forskningen visar på ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet och inlärning. Fler av stadens skolor integrerar därför rörelse under lektionstid och erbjuder rörelseaktiviteter på raster.
Nu är intentionen att Stockholms grundskolor ska gå samman med golfen för att skapa klassrum utomhus – på golfbanan.
Undervisning på golfbanan
Eva Krantz säger i podden:
– Golfbanan kan tillföra massor. Lektioner hamnar allt oftare i skogen och ute på skolgården men vi vill också att man ska kunna hitta till golfbanan för att ha undervisning där. Jag tror inte att skolorna tror att man kan vara på golfbanorna men det ska vi ändra på.
Maria Strandberg:
– Golfbanan i det tätortsnära landskapet är en fin närmiljö som vi ska använda som ett utomhusklassrum. För oss är Spring i benen det perfekta partnern för de har ett fantastiskt nätverk. Samarbetet har stor potential.
Hon menar att det rent av kan vara livsviktigt för vissa golfbanor att öppna upp:
Överlevnadsfråga
– Att skapa förutsättningar för mångfunktionalitet så att man kan använda golfbanan till mer än golf, exempelvis som utomhusklassrum, det är en överlevnadsfråga för tätortsnära golfbanor. För gör vi inte det, då är jag övertygad om att marken kommer att användas till annat, säger hon.
»Kan golfen bidra till en bättre skolundervisning så har vi gjort vår allra största samhällsnytta, skulle jag vilja säga.«
Maria Strandberg, direktör Sterf
Maria Strandberg menar att Spring i benen-projektet kan ha en stor positiv samhällseffekt.
– Kan golfen bidra till en bättre skolundervisning så har vi gjort vår allra största samhällsnytta, skulle jag vilja säga. Våra golfklubbar har ett ansvar att driva ett trovärdigt hållbarhetsarbete och ofta när man pratar om hållbarhet så lyfter man utbildning som enskilt viktigaste frågan för att skapa en hållbar framtid. Här kan den enskilda golfklubben bidra till att barn och unga får uppleva biologisk mångfald. Möten med natur, växter och djur kommer de att bära med sig. Så detta är en viktig del i golfklubbarnas hållbarhetsarbete, säger Maria Strandberg som också påminner om de slutsatser som drogs i ett projekt som Sterf drev med Nordiska Ministerrådet för några år sedan.
– Det handlade om den mångfunktionella golfbanan. När vi betraktade golfbanan ur ett utifrån och in-perspektiv så såg vi att golfbanan kan leverera många viktiga tjänster för samhället. Det kan vara ökad biologisk mångfald, det kan vara att bidra med ytor för friluftsliv och rekreation och det kan vara att bidra med utomhusklassrum för skolorna.