Hem Banor & klubbar Nu blir Viksjös bunkrar synliga från tee – men bara hälften så stora

Nu blir Viksjös bunkrar synliga från tee – men bara hälften så stora

Viksjö Golfklubb

Viksjö byggde om sina greener och bunkrar mellan 2006 och 2008. För några år sedan snyggade man till ett antal tees och nu är det dags för bunkrarna – igen.

– Förra gången byggdes bunkrarna om i samma stil som de ursprungliga, utan liner, bara dränering, säger banchef Urban Nilsson. De var väldigt djupa och ganska stora – en riktig utmaning att underhålla.

För några år sedan anlitade klubben banarkitekten Johan Benestam för att skapa en Masterplan, med nya bunkrar och några nya utslagsplatser.

– Innan arbetet inleddes var bunkrarna gräsbelagda, med en låg sandlinje, och svåra att se, säger Benestam. Jag tror att man ska kunna se hinder på banan. Att kunna se minst 20-30 cm sand är viktigt. När du kan se bunkrarna har de mer inflytande på spelet – de kommer in i ditt sinne.

Bunkrarna är byggda med CapillaryFlow.

– Jag visste att jag ville att vi skulle använda en liner, men jag var inte säker på vilken, säger Nilsson. Men för sju eller åtta år sedan gjorde vi en testbunker med Capillary, och vi har aldrig några problem med den.

Projektet omfattar 45 nya bunkrar, varav två på övningsområdet. Den totala sandytan kommer att minska från 5 500 kvm till 2 600 kvm. Arbetet påbörjades i slutet av februari och kommer att avslutas i mitten av maj.

– Jag var orolig att det skulle vara för tidigt, men vi har inte haft så mycket frost i vinter – marken frös till ett djup av bara 10 cm, säger Nilsson.

Entreprenören David Nelson säger:

– Den här vintern har varit väldigt mild för den delen av Skandinavien, även om dagen vi mobiliserade på plats var dagen då 60 cm snö föll och stannade där i två veckor. Om marken är frusen kan vi inte arbeta men snön isolerade marken så vi kunde flytta den och fortsätta arbeta.

Medlemmarna kommer att se stora förändringar från renoveringen, menar han:

– Före arbetet var många av bunkrarna inte synliga på grund av den låga sanden, nu kommer de att ha bra överblick över vad som finns framför dem.

– En fördel med det här projektet är att vi, på grund av den minskade mängden bunkerunderhåll vi kommer att behöva, kommer att kunna handkratta, säger Nilsson. Jag är ganska säker på att vi, på grund av den minskade tiden det kommer att ta att underhålla bunkrarna, under en period på tio till femton år kommer att spara en betydande summa pengar med CapillaryFlow.

CapillaryFlow grundades av Martin Sternberg, vd, som har en särskild relation till Viksjö.

Banan öppnade 1970 ochhär spelades några av de första professionella golftävlingarna i Sverige på 1970-talet. Martins pappa var en av dem som deltog.

– Min far var en av de främsta amatörerna i landet vid den tiden. Han spelade i några av dessa evenemang, och de motiverade honom att bli proffs senare, när han var 45 år gammal. Det var också föregångaren till Scandinavian Enterprise Open, som förvandlades till Scandinavian Masters och fortfarande är det största professionella golfevenemanget i landet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…