Den 21:a april lanseras Kingsbarns i Sverige.
På systemet, alltså.
260 flaskor lanseras och de kommer alla från samma fat – ett unikt STR-fat som tidigare har lagrat portugisiskt rödvin. Nu, fem år senare, kan man avnjuta en smakrik single malt från skotska Lowlands. Kingsbarns 5YO Single Cask har en alkoholhalt på 58,6% volym och kostar 999 kr på Systembolaget.
Kingsbarns Distillery släpper endast två fat per år för export i dagsläget, Sverige fick nu för första gången ett av dessa fat. Ett vinfat som tidigare lagrat portugisiskt rödvin, man har efter det hyvlat insidan av fatet och kolat/eldat insidan igen. Denna process kallas STR, som betyder Shaved, Toasted & Re-charred eller som vissa andra beskriver det de-char re-char. Dessa typer av fat används ofta för att lagra whisky under kortare perioder jämfört med traditionella fat, eftersom de ger en mer intensiv smak på kortare tid. Kingsbarns 5YO Single cask är ett första fyllnads STR-fat från Portugal.
På bilden ovanser ni Peter Holroyd, Distillery manager, och Gregor Stirling, Export manager, på Kingsbarns.
Destilleriets grundare, Isabella och William Wemyss startade som I ndependent bottlers 2005 och deras stora dröm slog in 2017 då man tillsammans öppnade dörrarna för Kingsbarns distillery. Detta destilleri ligger 10 minuters bilfärd från St Andrews på Skottlands vackra östkust. Och ännu närmre är det till Kingsbarns Golf Links.