Hem Utbildning SGF presenterar ny grundutbildning för banarbetare på banchefskonferensen

SGF presenterar ny grundutbildning för banarbetare på banchefskonferensen

100 banarbetare har i år gått GUB – golfförbundets grundutbildning för banarbetare. Men det kan vara den sista kullen i den versionen av utbildningen. Nu pekar mycket på att utbildningsstegen kommer att göras om.

– Jag är jättelycklig, säger Göran Tyrsing, kanslichef på SGA Riks som organiserar banarbetarna.

Stefan Nilsson, bankonsulent på Svenska Golfförbundet, presenterade de nya tankarna på banchefskonferensen i Göteborg som hölls i veckan.

– Precis som i alla verksamheter måste man ibland stanna upp, ta ett kliv åt sidan och fundera på om den nuvarande modellen verkligen är den absolut bästa för golfen och golfklubbarna, sa Stefan Nilsson som menade att den nuvarande modellen har styrkor men också några svagheter. Som nu ska åtgärdas.

Den nya utbildningsstegen – Stefan beskriver det som ett utbildningsträd – innehåller fyra steg men är inte klubbad i detalj ännu. Men deltagarna på banchefskonferensen fick en skiss på hur framtidens utbildning för greenkeepers kan se ut.

– Vi har kört en pilot i Stockholm med en något enklare grundutbildning som är uppdelad på vår, sommar och höst, med både Teams-lektioner och fysiska träffar. Dessutom lägger vi till en del som heter Turf Management. Det är ju gräs vi håller på med och ska bli bra på, säger Stefan som har en bakgrund som banchef på Vallda Golfklubb. 

Tanken är att ett förslag ska vara klart vid årsskiftet.

Från förbundets sida började man på allvar att tänka i nya banor för ett år sedan, efter påtryckningar från SGA Riks och flera golfklubbar. Redan 2016 framförde SGA Riks synpunkter på att utbildningen var för lång och kostsam för klubbarna. Då var den tre veckor lång. 

– Det fick till följd att ingen klubbchef skickade sina säsongsanställda på utbildningen. Det gjorde i sin tur att hela branschen använde outbildad personal, säger Göran Tyrsing.

Kristian Hägglund, ordförande i SGA Riks, och Göran Tyrsing, kanslichef på SGA Riks.

Grundutbildningen är i dag två veckor lång och genomförs på främmande ort.

– Det är två veckors produktionsbortfall, två veckors lön, två veckors boende… Det kan kosta 30 000, 40 000 kronor. Och sedan kanske den som får utbildningen bara jobbar en säsong, säger Göran Tyrsing. Vi behöver ett lägre insteg.

– Grundutbildningen är uppskattad och i år är det många som gått den. Men många av dem har jobbat i flera år. Det blir lite bakvänt när man jobbar några år innan man får sin utbildning, menar Stefan Nilsson. Helst ska man vara utbildad innan man börjar jobbet. 

Göran Tyrsing tycker att den nya utbildningsstegen är bra eftersom han tror att den kan resultera i att fler klubbar kommer att skicka sina säsongsanställda på grundutbildningen. Vilket kan bli ett lyft både för den enskilde och golfklubben.

Göran Tyrsing vill se en lägre avgift, kortare utbildning och att utbildningsorten är närmare klubben. 

– Följden av att inte ha utbildad personal är att de blir omotiverade. Om man får en utbildning utvecklas man och trivs bättre. Det hade varit gynnsamt för alla om man fick in fler i utbildning. Risken är annars att unga greenkeepers inte kommer tillbaka. 

– En annan viktig del är säkerheten. På en golfbana flyger golfbollar och man måste veta vilka slänter man kan köra i. Olycksrisken reduceras om man får utbildning. Där är den gamla modellen kontraproduktiv. Ju färskare du är i branschen, desto större är behovet av utbildning. Men det är just de nya som inte har fått utbildning eftersom den varit dyr och lång, och kostat för mycket i produktionsbortfall. 

Tyrsing beskriver frågan som en gammal stötesten som diskuterats i många år men som nu verkar flå sin lösning.

– För åtta år sedan fick vi utbildningen att ändras från tre till två veckor. Men vi har velat ha ned den till bara en vecka. Då kan man pendla till utbildningen vilket också ger en lägre kostnad för klubben.

Utbildningen för grönytepersonal har skiljt sig administrativt från exempelvis SGF:s utbildningar för kanslipersonal där GAF är mer involverade. PGA driver sina utbildningar helt själva.

– Vi har tjatat om en förändring rätt länge nu men mest mötts av irritation, menar Tyrsing.

Kristian Hägglund, ordförande i SGA Riks, säger:

– Vi har varit representerade i olika konstellationer och fått komma med synpunkter men det är SGF:s konsulenter som driver utbildningen. Men med det nya rådet har det blivit bättre, menar Kristian. 

I rådet ingår Stefan Ljungdahl, Fredrik Seger och Stefan Nilsson. Upphovet till rådet var att flera banchefer samlades för några år sedan för att diskutera om de skulle dra i gång en egen introduktionsutbildning.

– Det var banchefernas egen idé och vi hade ju så klart stöttat dem om de gått vidare. Det är ju våra medlemmar. Vi har i och för sig en deal med SGF om att de och inte vi ska driva grönyteutbildningar, säger Kristian Hägglund. Men det går ju bara till en viss gräns och det är när våra medlemmar kommer i kläm. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utbildning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

PGA ordnar höst-Summit: ”Vi upplever ett stort uppdämt behov att träffas”

I 21 år har PGA Sweden anordnat sin traditionsenliga Teaching Summit under vecka 10. Plats…