Sveriges Kommuner och Landsting och Riksidrottsförbundet startar ett gemensamt kompetenscenter för idrottsanläggningar och idrottsmiljöer.
Idrottsförbund, föreningar och kommuner ska kunna vända sig till kompetenscentret för stöd och rådgivning vid projektering, byggande och drift av olika typer av idrottsanläggningar.
De senaste åren har utvecklingen av idrottsanläggningar, både till omfattning och till prestanda, varit expansiv. Både kommuner och föreningar har efterfrågat en nationell funktion för kunskaps- och erfarenhetsinsamling.
– Sammanlagt handlar det om åtskilliga miljarder kronor som är investerade på anläggningsområdet. Det mesta håller hög standard, men det finns också en del underhålls- och renoveringsbehov. Investeringsviljan är stor runt om i Sverige och därför ligger den här satsningen rätt i tiden, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
– Allt fler idrottsföreningar driver och/eller äger en eller flera idrottsanläggningar. Det är jätteviktigt att vi kan ge föreningarna och förbunden kvalificerad rådgivning i de här frågorna. Genom att samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting har vi nu fått den möjligheten, säger Karin Mattsson ordförande för Riksidrottsförbundet.
Idag finns cirka 35 000 idrottsanläggningar i Sverige. Anläggningarna är en förutsättning för att den organiserade föreningsidrotten och för den oorganiserade spontanidrotten ska fungera. Med få undantag är det kommuner och föreningar som finansierar, äger och driver anläggningarna.
Det nya kompetenscentret för idrottsanläggningar ska stödja både huvudmän och driftentreprenörer inom sektorn. Sveriges Kommuner och Landsting satsar naturaresurser i form av personal och kansli. Riksidrottsförbundet satsar 1 miljon kronor. Centret påbörjade sin verksamhet den 31 mars och är placerat hos Sveriges Kommuner och Landsting i Stockholm.