KRÖNIKA | ANDERS HAMMARSTRÖM
Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Antalet golfare ökar, men många klubbar förlorar medlemmar. Fler, särskilt yngre, söker sig till så kallade brevlådeklubbar. »Golf off course« växer. Rangespel och inomhusgolf blir alltmer populärt. Detta är början på en ny form av golf, och den brännande frågan är: Måste man vara medlem för att spela? Hur möter Golfsverige den nya generationens önskemål?
Traditionellt kräver golfspel på klubbar anslutna till Svenska Golfförbundet (SGF) medlemskap. Sedan drygt 20 år kan även golfbolag ansluta sig till SGF genom ett A1-avtal, vilket innebär att de följer förbundets krav. I dag finns cirka 50 stycken A1-klubbar, varav de flesta har verksamhet och medlemsantal som matchar anläggningens storlek och idrottsverksamhet.
På senare år har dock några A1-klubbar och enstaka golfklubbar kraftigt ökat sitt medlemsantal, då efterfrågan på enkla och billiga medlemskap ökar. Många nya golfare vill endast ha ett Golf-ID för att kunna spela mot greenfee på olika banor. Denna utveckling har irriterat det traditionella Golfsverige. Möjligheten att ha obegränsat med medlemmar upplevs som orimlig, och distriktsavgifterna anses hamna fel i förhållande till var medlemmen bor. Dessutom ifrågasätts utbildningen av nya golfare, då grönt kort numera kan tas online utan krav på grundutbildning ledd av en PGA-pro.
SGF föreslår nu en begränsning av antalet medlemmar baserat på anläggningens antal hål, ett förslag som vissa anläggningsägare har anmält till Konkurrensverket.
Efterfrågan på alternativt golfspelande har ökat de senaste åren. Fler, särskilt yngre, lockas till golf genom inomhusgolf via simulatorer och rangespel med Trackman eller Toptracer. Denna form av golfspel är rolig, okomplicerad och social. I USA står »golf off course« för 60 procent av allt golfutövande. Det är en verklighet vi måste förhålla oss till.
Golfsverige står inför två utmaningar:
- Enklare, billigare och flexibla medlemskap efterfrågas av allt fler nya golfare.
- Alternativt golfspel »off course« lockar allt fler, särskilt yngre spelare.
Frågan är om förslaget till Förbundsmötet är rätt väg att gå och tillräckligt för att lösa problemen och möta golfkonsumenternas efterfrågan. Nya golfare är ofta inte intresserade av traditionellt medlemskap till högre kostnad. Många vill bara spela utan krav på medlemskap, och de väljer den enklaste och billigaste vägen för att få ett golf-id och ett officiellt handicap.
Det svenska golfsystemet kanske inte längre matchar marknadens önskemål, och SGF:s förslag kan hämma tillväxten och klubbarnas intäktsmöjligheter. Till skillnad från många andra länder krävs medlemskap och golf-id för att officiellt spela som gäst. Många golfare väljer därför att tillhöra en klubb för att legitimera sitt golfspelande.
Om vi övergår till ett system utan krav på medlemskap för att spela, där varje klubb ansvarar för vem de släpper ut, försvinner incitamentet att »sälja Golf-ID«. SGF skulle i stället registrera golfintresserade och tilldela golf-id mot en avgift. Traditionellt medlemskap skulle finnas kvar för de som vill tävla och delta i klubbgemenskapen.
Klubbar kan kräva utbildningsintyg från en PGA-pro vid gästspel för att säkerställa kunskapsnivån. Detta skulle ge säkrare golf än dagens system.
Genom dessa förändringar uppnår vi:
- Kravet på medlemskap för att spela golf försvinner.
- Incitamentet att »sälja Golf-ID« försvinner.
- Klubbar kan generera bra intäkter utan att tappa golfare.
- Fler nya golfare får en bra grundutbildning, vilket ger en säkrare arbetsmiljö och bättre golfvett.
- Klubbar blir mer ansvariga för vem de släpper ut på banan.
- Klubbar utvecklar medlemsformer som bättre motsvarar marknadens efterfrågan.
Vi står inför ett paradigmskifte i hur vi spelar golf, medlemskapsformer och den roll SGF, PGA och klubbar kommer att ha i framtiden. Alla parter måste våga lyfta blicken, ha en öppen debatt och inte fastna i gammal protektionism. Golfen har en fantastisk framtid om alla vill. •
Thomas Järrel
tisdag, 4 februari, 2025 at 10:07
Hej Anders, kul att det kommer flera inlägg med kloka synpunkter och det från en med djup kunskap om svensk golf. Jag kan inte hitta några fel i ditt inlägg och ansluter till din linje. Hoppas fler börjar engagera sig för en verklig förnyelse.