Hem Banor & klubbar Petter Lindblad, banchef Visby: ”Själen har alltid funnits på den här klubben”

Petter Lindblad, banchef Visby: ”Själen har alltid funnits på den här klubben”

Under 15 år på Visby Golfklubb har klubbens banchef Petter Lindblad arbetat hårt med Kronholmen.

I dag rankas banan som Sveriges bästa och Petter fick i går motta priset som Årets greenkeeper – en utmärkelse som delas ut av SGA Riks.

Du började på Visby Golfklubb för 15 år sedan?

– Ja, nu har man varit med ett tag. Men det har varit otroligt inspirerande och det är ju så klart också inspirerande att få en sådan här utmärkelse.

Hur har banan förändrats under dina år?

– Kronholmen var ju en bra bana redan då. Jag fick ju vara med och bygga om banan tillsammans med Pierre, och leda det projektet. Det var förstås kul att få vara med och sätta sin prägel på det. Inspirationen var ju banorna i Australiens sandbälte. Det handlade ju om att få in en mer genuin golfkänsla i banan. Själen har ju alltid funnits här på klubben och jag tycker att vi smälte samman de här delarna på ett bra sätt, i allt från design, set-up och skötsel. Vi har blivit en bättre beställare också när det gäller samarbetet med Pierre.

När ni byggde om banan – pratade ni någonsin om ranking då?

– Nja, jag minns att klubben hade något gammtal mål om att de skulle ligga på topp 10. Men vi pratade väldigt lite ranking. Men det är klart att man alltid har tittat på rankingen. Det är ju inspirerande att se och följa de banor som varit i topp. 

Hur skiljer sig Kronholmens förutsättningar från banor på fastlandet?

– Vi har ju bra förutsättningar här med bra sandjord på många ställen och ett mildare klimat. Det är mer som Skåne. Det liknar de skånska förutsättningarna. Jag jobbade tidigare på Stockholms Golfklubb och vi har betydligt längre säsong och bättre förutsättningar att skapa en bra svingelturf på fairway och en bra blandturf på greenerna. Så vårt klimat är en stor fördel.

Vilka är utmaningarna med banan?

– Utmaningen är ju att ständigt göra banan bättre. Vi har ju en del utmaningar med att få vattnet att räcka till. Men nu har vi investerat en massa pengar i effektivare bevattning på 18-hålsbanan de senaste åren och vi ska fortsätta med 9-hålsbanan i höst.

– Utmaningen är också att bibehålla hög kvalitet. Det är ju inget som är givet när man jobbar med ett levande material. Gräs vill alltid ha kärlek. Men den riktigt stora utmaningen är att nå dit vi vill med design och skötsel tillsammans. Jag hoppas att vi ska komma dit om 5, 6 år. Vi är på god väg men har mycket kvar att göra. Vi ska göra klart våra bunkrar och en del andra saker i Masterplanen. Ädlare gräs, till exempel. Hela den biten…

Ni har i grunden en svingelbana?

– Det var inriktning på det men vi har väl gått mer mot mångfald nu… greenerna är en blandning av krypven, svingel och vitgröe. Fairway är lite olika till sin karaktär. Det verkar som att det är en del av framgångsreceptet. Vi låter det växa som vill växa och så hjälper vi till med lite ädelgräs. 

Gräs växer ju nedåt också…

– Ja, och rotutvecklingen ser fin ut. Vi jobbar mycket med luftning och dressning så det blir bättre för varje år. Nu har vi god ekonomi efter allt spel de senaste åren så vi har kunnat investera i bra maskiner och nya fairwaydressare  och sådant som behövs för att ta turfen till nästa nivå. Det har varit mycket fokus nu på ombyggnader och renovering tillsammans med Pierre de senaste åren. Men vi ska hinna med turfen också.

Banan blir aldrig klar.

– Det är charmen med den här branschen.

En utmaning är väl också att väldigt många vill spela banan under högsäsong?

– Ja, det är det, särskilt har det varit så under coronaåren. Vi får se om trycket lättar lite nu för det har varit en utmaning. Till och med 9-hålsbanan är full.

Men det är ju också en väldigt bra bana.

– Ja, absolut. Den har stor potential också. Och den ska få sin kärlek också så fort vi är klara med renoveringen av 18-hålsbanan. Vi sätter nog i gång hösten 2023.

Vad gör ni just nu med 18-hålsbanan?

– Vi har inte skyltat med det direkt men vi grävde ju upp halva banan under vintern. Vi har gjort om 35 bunkrar, vi byggde ett nytt hål 3 och byggde ut några greener. Det är en del i ett större projekt. Vi har gjort så mycket vi hunnit under den gångna vintern och fortsätter nästa vinter igen. Alla bunkrar behöver renoveras och de ska designas så att de får ännu mer Melbournekaraktär. Jag var så glad i morse när jag var ute och klippte greenerna för första gången i år och fick klippa runt de nyrenoverade bunkrarna… De är perfekta! Handkrattade! Vi är på rätt väg. Men mycket återstår.

Där får konkurrenterna på topp 5 något att bita i?

– Jag tror det. Jag har en bra känsla. Alla vill framåt och medlemmarna är med oss. Det är ju lätt att få storhetsvansinne men vi har själen med oss i allt vi gör. Och medlemmarna har koll på oss. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…