I 21 år har PGA Sweden anordnat sin traditionsenliga Teaching Summit under vecka 10. Platsen har alltid varit i Tylösand. Men i våras tvingade pandemin PGA att genomföra sitt event digitalt – en virtuell Summit på temat ”Coaching Tomorrow”.
Men nu är det dags för en riktig träff igen. För första gången blir det en höstlig version av eventet: Under två dagar i slutet av oktober arrangeras en nätverksträff med tre föreläsare.
– Vi upplever ett stort uppdämt behov att träffas, säger PGA Swedens VD Johan Hampf. Därför bestämde vi att genomföra en extra ”höst-Summit”.
Finns det ett tema för höstens Summit?
– Temat är bestämt till ”Focus on You”. I och med det högtryck som råder inom vår sport så har arbetsbelastningen varit extra hög. Därför har vi valt vi detta tema och fokuserar mer på individen och hur man hanterar och skapar långsiktighet i en stressig tillvaro. Vi har även ändrat konceptet något genom att ha något färre föreläsningar och mer tid till nätverkande, erfarenhetsutbyte och möten. Därav namnet Networking Summit. Hotell Tylösand är en lysande plats att ladda batterierna på. Bo bra, äta gott, spendera tid i ett fantastiskt spa eller ta en promenad på stranden.
Är höstens upplaga en lite nedbantad version, eller?
– Eventet är egentligen tre dagar som vanligt. Men då vi skapar extra utrymme att möta och umgås med kollegor samt möjligheter att ladda batterierna har vi bara två dagar av tre med föreläsningar.
Hur påverkade pandemin era medlemmar?
– Svår fråga då pandemin har påverkat oss alla men på lite olika sätt. Vi såg positiva siffror i golfen redan innan pandemin, däremot så drev den på och är en stark bidragande orsak till det högtryck som golfen upplever nu igen. Arbetstrycket har varit extra högt för de som verkar på våra golfklubbar och anläggningar. Det gäller inte bara för våra medlemmar utan det är något som alla yrkesgrupper inom golfen vittnar om.
– För våra professionella spelare så har utmaningarna varit stora. Mycket ovisshet inledningsvis. Tävlingsstopp och begränsade möjligheter till både inkomster men även tävlingsrutin. Reserestrektioner, caddie och publikförbud. Det har varit många saker som har påverkat. På våra nationella proffstourer som vi äger tillsammans med SGF, men där vi lagt ut genomförandet på förbundets tävlingsavdelning, så har Frida och Sofia med personal gjort ett enormt arbete med att snabbt få gång tävlingar och nu lyft touren.
– Vi ser ett stort ökat intresse att ta steget in som yrkesverksam inom golfen. Ett av PGAs huvuduppgifter är just att förse golfen med kompetens, utbildar vi just nu fler både Tränarassistenter som PGA Pros än på länge. Vi ser även ett ökat intresse tryck in på klubbchef/golfmanager utbildningen, där vi är gång med en utbildning och kommer starta en ny inom kort
Ni trycker lite på det här med vikten av att nätverka. Finns det ett uppdämt behov av det nu när restriktionerna släpper?
– Helt klart.
Hur ser ni på kommande summit 2022?
– PGA firar 90 år under kommande år. Vi kommer ha vår Summit under vecka 10 som vanligt och i samband med det och vårt årsmöte kommer vi fira lite extra.
3 föreläsare på PGA:s höst-Summit
Simon Elvnäs
Simon är leg. arbetsterapeut, doktorand vid KTH och har en magister i ergonomi samt är en populär föreläsare. Sedan 2010 driver han ett uppmärksammat forskningsprojekt som studerar det faktiska beteendet hos ledare och chefer. Simon Elvnäs har i denna världsunika forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Forskningen drivs av ett engagemang att finna vägar för hållbar och evidensbaserad beteendeutveckling i verksamheter och organisationer. Med denna unika och interaktiva forskningsmetodik har Simon Elvnäs lyckats studera ledares agerande i många olika typer av verksamheter och situationer. Ny och viktig kunskap har utvecklats som kan öka effekten av ledarskapet i linje med verksamhetens mål.
Anders Ekstrand
Anders är psykolog och är specialiserad mot idrottspsykologi. Han arbetar med några av Sveriges främsta elitidrottare och har även varit delaktiga i en rad Svenska landslag.
Jonas Jonason
Jonas startade sin karriär som PGA Professional och vidareutbildade sig senare inom Ortoped medicinsk terapi, Funktionsmedicin och Elitträning. Utbildad utifrån ett holistiskt synsätt har fött Jonas tanke och nyfikenhet till att förstå hur olika system i kroppen är beroende av och fungerar tillsammans för att öka prestation, skapa friska och välmående individer till att uppnå stordåd.
Innan Jonas startade Elitcenter jobbade han som Elittränare på STAC i Ronneby med specialitet inom sports performance och rehabilitering. Jonas är en del av utbildningsteamet för STAC Academy och CHEK Institute som utbildar inom rehabilitering, träning och holistisk livsstils coachning i Sverige och Europe utifrån en holistisk approach gällande hälsa, träning och välmående. Han har förmånen att utbilda personliga tränare, fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater och osteopater i STAC och CHEK Processen.
Jonas bakgrund som PGA professional i kombination med sin djupa förståelse i hur kroppen fungerar och vilka krav som ställs på spelaren för att skapa funktionell, hållbar och presterande golfkropp. Jonas hjälper spelare av alla typer genom att kvalificera och uppgradera kroppen utifrån golfens unika kravprofil. Han har jobbar med unga talanger såväl som etablerade spelare på Europa oh PGA touren och har bland annat tränat spelare som Alexander Björk, Alexander Norén och Peter Hansson