Hem Banor & klubbar Politiker vill stoppa planerna på en ny golfbana: ”En politisk soppa”

Politiker vill stoppa planerna på en ny golfbana: ”En politisk soppa”

Värpinge Golfklubb

2011 godkändes en detaljplan för Norra Fäladen, norr om Lund som möjliggjorde att Håkan Rasmusson skulle kunna ansöka om bygglov för en ny golfbana – S:t Hans Golfklubb.

Ännu har ingen bana byggts – men nu, 13 år senare, gör tre lokalpolitiker ett utspel om att de vill riva upp detaljplanen.

Det var Mattias Horrdin (C), Philip Sandberg (L) och Ann Tångmark Lundberg (FNL), som kallade till en presskonferens vid Ladugårdsmarken för att framföra den gemensamma åsikten att golfbanan inte ska byggas.

Rivs upp?

Håkan Rasmusson tycker att det är ”en politisk soppa”.

– Det är en lång historia. Men vad som hänt nu vet jag inte. Plötsligt ringer en journalist från Sydsvenskan och berättar att tre partier ska lämna in en ansökan om att detaljplanen rivs upp. Jag har inte haft någon kontakt med dem så jag vet inget om det. Kan man göra så? Jag har betalat ganska mycket för detaljplanen. Och den har en genomförandetid fram till 2026, säger Håkan Rasmusson till Golfbranschen.

– Jag tror inte att man kan riva upp en detaljplan ens efter att genomförandetiden gått ut. Det ska bli spännande.

Ingen bana har förmodligen hamnat i en sådan långbänk som S:t Hans norr om Lund. En ansökan om detaljplan kom in 2003 och godkändes först åtta år senare, 2011. Att det tog så lång tid beror på ett motstånd från andra lokala golfklubbar, menar Håkan Rasmusson.

– Det finns inga golfklubbar runt Lund som tyckte att det behövdes en ny golfbana. Och många av de befintliga golfklubbarna har inflytelserika medlemmar som varit duktiga på att köra in detaljplansärendet i olika återvändsgränder.

Förankrad detaljplan

Håkan Rasmusson lämnade in en, som han menar, ”väl förberedd och väl förankrad och mycket väl genomarbetad” detaljplaneansökan 2003.

Håkan Rasmusson driver sedan 2001 Värpinge Golfklubb strax väster om Lund. Den betas av får och klipps av robotar.

Håkan Rasmusson (mitten) med sin fru och Forrest Richardson.

Målet med S:t Hans skulle vara en annorlunda golfupplevelse. Banan är redan ritad av Forrest Richardson.

– Folk har trott att projektet varit dött. Men det är det inte. Det finns politiker som är rädda att det ska byggas ena golfbana där. Det är nästan komiskt. Det är intressant att se hur det politiska spelet sätts igång.

När hade du tänkt bygga banan?

– Jag vet inte. Osvuret är bäst. När jag tycker det är rätt tid att bygga skickar jag in en bygglovsansökan som överensstämmer med detaljplanen. Förutsättningarna börjar bli rätt. Det som inte är riktigt rätt är underlaget. Det är lite för bra jordbruksmark. Klass 10-jord. Skulle jag ha obegränsat med pengar hade jag kanske inte letat efter den typen av jord. Men läget är rätt.

Varför tror du de lokala politikerna gör sitt utspel just nu?

– Ingen aning. Jag vet inte om det hänger ihop med Smörlyckan. Där ska det byggas ett stort regionsjukhus, bara någon kilometer från min gård i S:t Hans. Det är möjligt att det är det som spökar. De vet kanske något som jag inte vet och vill förekomma. Man kommer att behöva flytta idrottsplaner plus att man måste hantera överskottsmassor. Det kanske är det som gör att stjärnorna står rätt för mig nu. Jag tror fortfarande att Sverige har behov av genomtänkta golfanläggningar. Men det är ett stort projekt att bygga 18 hål.

– Vi får se vad som händer. Jag antar att andra politiker kommer att vakna till. Jag sitter på samma läktare som du. Men jag tror inte att den sista golfbanan är byggd i Sverige.

Hur har du tänkt att S:t Hans ska bli?

– Om det blir en bana så kommer den att vara väldigt annorlunda. Ska vi locka fler in i golfen krävs andra typer av anläggningar i storlek och form. Inte som anläggningarna här runt omkring. Jag är inne på det vi gör i Värpinge. En välritad, välbyggd anläggning som är inkluderande, utan höga avgifter, med fler medlemmar. Tillgängligheten är kanske lägre men kvaliteten hög. Normalt bygger man ju anläggningar med hög tillgänglighet, lågt pris och dålig kvalitet. Eller så bygger man exklusiva anläggningar av hög kvalitet med få medlemmar. Men då är priset annorlunda. Det tror jag inte passar Sverige. De välbärgade är inte så många som i USA eller England. Det ska bli spännande att se om marknaden är tillräckligt stor i Skåne för Crownwood, The National och Barsebäck. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…