Madeira är inte en av Europas stora golfdestinationer. Kanske kommer den lilla ön i Atlanten, belägen cirka 100 mil från Lissabon, aldrig att bli det heller. Men – tro mig! – det finns några riktigt starka skäl att besöka ön med en golfbag i bagaget…

Den autonoma lilla ön med bara 270 000 invånare tillhör formellt Portugal men är geografiskt närmare Afrika.

Ön är känd för olika saker. Det starka vinet så klart. Det har ju fått sitt namn av den här vackra ön i Atlanten. Och på tal om vacker så är ju Madeira också känt för sin skönhet och sina oändligt många vackra vyer. Höjdskillnaderna på ön är stora och det känns ibland som att bussen som tar oss mellan golfbanorna inte riktigt ska orka upp till toppen och över krönet. Uppförsbackarna befinner sig någonstans i gränslandet på skalan mellan lodrätt vägg och svart pist.

Madeira är också känt för att fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo är född på ön. I öns ”huvudstad” Funchal finns ett museum tillägnat honom, CR7.

Madeira är också omtalad för sitt märkliga klimat. Det kan vara dimmigt och svalt uppe i bergen samtidigt som solen värmer skönt bara någon kilometer därifrån. När jag var på Madeira 2006 spelades det Europatourgolf på ett soligt Clube de Golf Santo da Serra samtidigt som jag väntade på att morgondimman skulle lätta på Palheiro Golf någon mil därifrån. Det kallas mikroklimat och är ett väderfenomen som orsakas av öns stora höjdskillnader. De allra högsta bergstopparna på den här vulkanön når nästan 1 900 meter över havet.

Vädermässigt påminner klimatet på Madeira en del om svensk sommar. Temperaturen ligger på mellan 18 och 25 grader nästan året runt, med undantag för regnperioden mellan november och januari då det är lite svalare. 

Det finns tre golfbanor på ön. Eller öarna, om vi ska vara korrekta.

Två av golfbanorna – Palheiro Golf och Clube de Golf Santo da Serra – ligger på själva huvudön, en bana ligger på Porto Santo – Porto Santo Golfe.

Porto Santo.

Under många år stannade Europatouren till på ön. Madeira Islands Open spelades mellan 1993 och 2015. Tävlingen spelades på Santo da Serra mellan 1993 och 2008 samt mellan 2012 och 2015, och på Porto Santo mellan 2009 och 2011. Mats Lanner vann tävlingen två gånger (1998, 1994) men även Jarmo Sandelin (1996), Niclas Fasth (2000) och Christopher Hanell (2004) har vunnit här.

Men. Trots att man försökt marknadsföra sig med internationell tourgolf så är Madeira inte känt för just golfen. Ön har visserligen uppmärksammats i World Golf Awards där man 2019 fick utmärkelsen World’s Best Emerging Golf Destination. Alltså en golfdestination i vardande. Med tanke på att det spelats golf här sedan 1933 så känns utmärkelsen kanske lite senkommen men, okej då… Det ligger kanske mer i det där än man kanske kan tro.

Något extra

I dag finns tre golfbanor men en bana till är på väg att byggas. Och den kan bli viktig. Den kan förändra hela spelplanen. För banan i Ponta do Pargo kan bli något alldeles extra. 

När den är klar kommer Madeira att ges möjlighet att växa ytterligare som golfdestination, det står helt klart. Ponta do Pargo Golf Course kan bli en bana som väcker uppmärksamhet, som lockar och drar. Att döma av de bilder som finns på platsen kommer den nya banan att ha ett lika vackert läge som de tre andra banorna. Om inte vackrare…

Redan när jag var på Madeira 2006 pratades det om att Nick Faldo skulle rita den här banan i Ponta do Pargo, på öns västra sida. Då sa man att den skulle öppna 2013. 

Arbetet med den första fasen av banbygget påbörjades 2009 men stoppades tre år senare. Det återupptogs igen i maj i år och ska vara klart nästa sommar. Den andra fasen av projektet förväntas därefter ta ytterligare 18 månader att slutföra.

Ponta do Pargo Golf Course, som ägs av Ponta do Oeste S.A, är belägen på den allra västligaste udden på Madeira, har par-72 och blir, när den öppnar, den första nya banan på Madeira på 22 år.

Förutom 18-håls golfbanan kommer här att finnas träningsfaciliteter (drivingrange, närspelsområde och övningsgreen), en niohåls pitch-and-putt-bana, klubbhus, restaurang och (så småningom) ett hotell.

Miguel Albuquerque, som är president för Madeiras regionala regering, höll inte tillbaka när han han pratade om sina visioner för projektet i samband med att arbetet återupptogs:

– Vi ska nu gå vidare med en av de vackraste banorna i Europa – jag är inte rädd för att säga det – som kommer att ligga på en udde vid havet. Det kommer att bli en av de mest ikoniska banorna i Europa.

När banan är klar kan Madeira växa ytterligare som golfdestination. Det tror inte minst representanter för de redan existerande golfanläggningarna. 

– Det är viktigt att det finns flera golfbanor när man ska promota en destination. Har du bara en bana så betyder det antagligen att färre kommer för att spela. Har du fler banor kommer fler för att spela. Jag tror det är bra. Konkurrens är alltid bra, säger Ricardo Vieira som är marknadschef på Santo da Serra.

Juvelen

I dag är just Santo da Serra juvelen i den krona som utgörs av Madeiras tre golfbanor. 

Santo da Serra ligger på 600 meters höjd – utsikten är fantastisk.
Santo da Serra ligger på 600 meters höjd – utsikten är fantastisk.

Santo da Serra är i bra kondition. Banan har en bra och rolig layout. Det finns utmaningar men också möjligheter. Banan är inte så där brutalt bestraffande som banor i kuperade landskap annars har en tendens att vara. Den är dessutom vacker. Exceptionellt vacker, faktiskt. Men det gäller alla banor på Madeira. 

Santo da Serra, Madeira
Campo de Golfe do Santo da Serra. Foto: Helder Santos/Aspress (Visit Madeira)

Det var på Santo da Serra som Madeira Island Open spelades mellan 1993 och 2015. Med undantag för tre år då tävlingen flyttade till den nya banan på grannön Porto Santo… 

Banan har höjdskillnader på 300 meter vilket innebär att den är caddiens mardröm. Ibland också spelarens. Den stora höjdskillnaden i kombination med växlande och ofta kraftiga vindar gör banan oberäknelig.

2006 spelade jag med Gary Orr i pro am:en och han sa:

”Det är helt omöjligt att spekulera i vinnarens score. Det beror helt på vädret. Blåser det upp… då är man chanslös. Det brukar inte vara låga scorer här.”

Velde vann

Det året fick vi se Jean van de Velde vinna på Santo da Serra. Men han var ytterst nära att slarva bort segern – han  kom till 18:e green med tre slags ledning och vann till slut med bara ett slag. Visst är det något halvbekant med den där historien… om att darra till på det sista hålet…

Jean van de Velde
Jean van de Velde vann på Santo da Serra 2006. Foto: Tommy Jeppsson.

Golfen har gamla traditioner på Santo da Serra. Den första banan anlades 1937 och byggdes om av Robert Trent  Jones Sr 1991.

En av de tre existerande banorna på Madeira ligger faktiskt inte på själva huvudön utan på en ö som heter Porto Santo. 

Porto Santo har hamnat lite i skuggan av Madeira men en gång i tiden spelade ön en huvudroll i världshistorien. De första besökarna steg i land här så sent som för 600 år sedan. Steg i land, kanske är fel uttryck. Drev i land kanske är ett mer korrekt uttryck. 

Porto Santo, Madeira.
Porto Santos avslutande hål glömmer man inte.

Ön Porto Santo ”upptäcktes” 1418 av den portugisiska sjöfararna João Gonçalves Zarco, Tristão Vaz Teixeira och Bartolomeu Perestrelo, den senare utsågs till Capitão Donatário. De tre sjöfararna råkade ut för en storm och hamnade på Porto Santo. 

Väl där fick de snart syn på konturerna av Madeira. Den 1 juli 1419 landsteg de på Madeira vid Machico Bay. Denna dag firas varje år som en slags nationaldag.

Den 1 juli 1419 landsteg de vid Machico Bay. Det är Madeiras nationaldag.

Några år senare kom Christopher Columbus hit för att förbereda sin berömda Amerikasegling och passade då på att gifta sig med en av Perestrelos döttrar, Filipa Moniz. Han bodde i ett hus i öns enda stad, Vila Baleira. I dag finns här ett museum. 

Så visst har öarna en central plats i världshistorien. 

Seves bana

Och så var det öns golfbana, då. Clubo de Golfe Porto Santo. Ritad av Seve Ballesteros. Banan är inte spektakulär inledningsvis. Den böljar fram i ett kargt ökenlandskap med många vattenhinder, men pulsen ökar under de sista nio där hålen är utlagda längs med branta klippor som stupar ned i havet.

Här kan det blåsa rejält.

Den som spelat Porto Santo kommer aldrig att glömma det. Det vågar jag lova. 

De avslutande nio hålen är värda den extra båt- eller flygresan. De hålen lever starkt i minnet.

Seves rykte som arkitekt påminner om hans rykte som spelare: En aning ojämn men i sina bästa stunder bländande. På Porto Santo krävs dessvärre av golfspelaren att han slår några slag som ännu inte är uppfunna. Par 3-hålen är uppemot 200 meter långa, ofta i kraftig motvind och på något av dem ligger en bunker framför green medan landningsytan påminner mer en helikopterplatta än en landnings- och puttningsyta.

Det är ganska få som kan slå en låg järnetta under motvinden med tvåmetersbite.

Porto Santo ligger fem mil från Madeira och banan ingår i det golfpass som gäller på alla öarnas banor. Antingen flyger man hit på en kvart, eller så åker man båt i ett par timmar. På hemvägen kan man äta middag på båten.

Stranden

Innan vi lämnar Porto Santo måste vi faktiskt ta upp den berömda sandstranden. Sanden är fin och stranden milslång och de som har koll på hur stränder ska vara hävdar att den är en av de absolut bästa stränderna i världen.

Palheiro är den bana som ligger närmast Funchal. 

I Funchal bor drygt 100 000 invånare vilket gör staden till Portugals femte största. 

Poncha
Ett glas poncha piggar upp.

Den största näringen i staden är turism och är du här ska du besöka gamla stan, dess marknad kanske några av de krogar och barer som finns här. 

Här ska du prova nationaldrycken Poncha som består av rom, citron och honung. Mest rom, tror jag.

Ett annat bra sätt att uppleva Funchal är från klubbhusterassen på Palheiro. Därifrån har man en fantastisk utsikt över huvudstaden. 

Man kan stå här länge och låta blicken vandra över stan och havet.

I Funchal är husen byggda längs en bergssluttning.

Funchal
Funchal – mellan havet och berget.

Många åker hit för att surfa, vandra eller spana efter valar och delfiner. Andra för att njuta av maten, vinet, solen och havet. 

En sak som invånarna är stolta över är Madeiras botaniska trädgård i Monte. 

Svindlade

Man har nyligen byggt en linbana som tar dig hela vägen upp på en kvart. (Det är dock inget att rekommendera för den som lider av svindel.)

Och det är nästan så att man får lite svindel även när man spelar Palheiro. 

Palheiro, Madeira
Ovan där – Palheiro… En bana på hög höjd.

Palheiro Golf är designad av Cabell B Robinson och öppnade 1993. Banan är utlagd i en 200 år gammal egendom som heter Palheiro Estate.

Bredvid banan ligger femstjärniga Hotel Casa Velha do Palheiro. Banan ligger på 500 meters höjd  och bjuder på dramatiska vyer över Madeiras bergiga silhuett, det vidsträckta havet och Funchal.

Casa Velha
Casa Velha.

Palheiro är utlagd i ett landskap där man måste använda golfbil. Terrängen är kuperad och tänk inte ens tanken att du ska gå rundan med bagen på ryggen.

Här finns några fantastiska hål – de flesta, faktiskt – men också ett par svaga hål. Men kombinationen av en scenisk bana och ett fantastiskt hotell har gjort att Palheiro och Casa de Velha rankats som en av Europas 80 bästa golfresorter.

Så banan bör spelas om man är på Madeira. 

Jonathan Fletcher, är vd för företaget som äger godset där banan ligger. 

Han är den sjunde generationen i ett familjeföretag som inte bara idkar vinhandel och driver hotell utan också äger fastigheter på Palheiro Estate där golfbanan ligger.

– Eftersom det är Madeira spelar du sällan från helt plant underlag, säger Jonathan.

– Du måste tänka på höjdskillnaderna när du slår bollen. Du kan ha ett 180 meter långt par 3-hål framför dig men du behöver bara slå en järnnia eftersom du slår i ett nedförslut, säger Jonathan som själv är en duktig golfare. Utan att ha statistik över hur det ligger till så vågar vi nog påstå att det är ganska ovanligt att den som äger och driver en golfbana också är den som har banrekordet. Som är 66.

I filmen (nedan) kan du höra honom berätta om hur det gick till.

För vilka golfare är då Madeira ett lämpligt resmål?

Jo, det är för dem som vill ha något även vid sidan av golfen. De som inte vill sitta av tiden på en resort. Som kanske inte vill fylla varje dag med 18 eller 36 hål. Madeira har ganska mycket att erbjuda vad gäller upplevelser i övrigt. Här finns mycket att göra. Mycket att se. 

Middag på Madeira
Fisk är specialiteten på Madeira men de har också fint kött.

Många åker för att se valar, gå på vandringsleder och upptäcka nya restauranger.  

För den som inte bara vill spela golf är detta ett bra resmål.  

Fakta: 3 skäl att resa till Madeira

1. Palheiro Golf

Den Cabell B Robinson-designade Palheiro Golf öppnade 1993 och ligger i den magnifika Palheiro Estate, som är mer än 200 år gammal. Banan gränsar till femstjärniga Hotel Casa Velha do Palheiro. På nästan 600 meter över havet, har man vackra vyer över Madeiras bergiga silhuett och det vidsträckta Atlanten, såväl som öns huvudstad, Funchal.

Den par-72,6 086 meter långa banan drar full nytta av Madeiras kuperade terräng, med abrupta åsar och djupa dalar. Det är listad bland de 200 bästa i kontinentala Europa i en banrankning, och närvaron av ett fantastiskt hotell, säkrade en plats för Palheiro bland de 80 bästa i två senaste listor över ”bästa europeiska golfresort”.

2. Clube de Golf Santo da Serra

Robert Trent Jones Sr:s redesign av Santo da Serra från 1991 – som ursprungligen är från 1937 – skapade en spektakulärt 27-hålsanläggning i ett vackert naturlandskap, med utsikt över Porto Santo och bukten Machico, där portugisiska navigatörer först landade 1419.

Machico- och Desertasslingorna bildar mästerskapsbanan på 6240 meter, där European Tours Madeira Islands Open hölls vid 10 tillfällen. Det tredje och fjärde hålet på Machico betraktas som signaturhålen, som är utlagda på toppen av klippor mer än 670 meter över Atlanten.

Den 3 193 meter långa Serras-banan erbjuder ett härligt alternativ, med sjöar och bergsutsikt längs plattare terräng.

3. Porto Santo Golfe

En kort flygning på 20 minuter – eller en kryssning på två och en halv timme – kommer att täcka de 27 milen mellan Madeira och skärgårdens östligaste ö, Porto Santo, hem till Porto Santo Golfe, som var värd för Madeira Islands Open mellan 2009 och 2011.

Den 7 036 meter långa banan banan är ritad av Severiano Ballesteros och öppnade 2004. Den består av två distinkta nior, som spänner över ett område från sanddyner till basaltklippor.

Den sydliga rutten i USA-stil är prickad med sjöar, vilket kräver ett långt, exakt spel; medan den norra rutten ligger på toppen av ännu mer fantastiska klippor, nära en fantastisk strand, även kallad Porto Santo. Signaturhålet är utan tvekan det 13:e – ett 180 meter långt par 3-hål som kräver ett slag över en ravin för att nå en green.

4. Ponta do Pargo.

Öppnar 2026.

Bra att veta 1: Säsong

Året runt. Madeira är känd för att vara ön med vår året runt.

Bra att veta 2: Flygplatsen

Innan vi avrundar ska vi kanske nämna något om Madeiras ökända flygplats. Den invigdes 1964 och landningsbanan var då blott 1 600 meter lång. Charterplanen till Sverige kunde inte lyfta med full tank utan var tvungna att mellanlanda på Porto Santo för vidare tankning! 1986 förlängdes banan med 200 meter och 2002 förlängdes den ytterligare, till 2 781 meter. Men förrädiska vindar gör ändå start och landning till en ibland onödigt spännande upplevelse.

Se filmen om golf på Madeira:

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Resor & turism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Yas Links imponerade på världens bästa golfare under Abu Dhabi HSBC Championship

Yas Links fick en massa lovord från spelarna i Abu Dhabi HSBC Championship. Spelarna beröm…