Kristianstad Golfklubb & Destination vill tillsammans med Resona bygga 400 bostäder i anslutning till golfklubbens anläggningens två golfbanor.
– Vi har skapat en modell vi tycker är väldigt bra, där vi blir partners till golfbanan, säger Sam Giertz, som är partner och delägare i fastighetsutvecklingsbolaget Resona.
Kommunen har signalerat att man positiv till planerna men vill ta det stegvis, vilket Golfbranschen.se skrivit om tidigare.
Nu kan vi även visa hur husen är tänkta att se ut.
Byggnadsnämnden i Kristianstad har hittills gett klartecken för 150 bostäder i områdets östra del. Kommunen har signalerat att man positiv till planerna men vill ta det stegvis. Byggnadsnämnden i Kristianstad har gett klartecken för 150 bostäder i områdets östra del.
När projektet rullar i gång kommer Kristianstad Golfklubb & Destination att bilda en joint venture tillsammans med Resona.
– Det är en modell som bra för båda parter. Golfföretaget äger marken och när marken är detaljplanerad blir dom investerare i projektet. Tillsammans bildar vi en ”joint venture” där Resona bidrar med all den kunskap vi har i de här frågorna, och den är ganska omfattande. Det handlar om att driva arbetet med detaljplanen och hur man bygger rent tekniskt. Att driva detaljplaner är ett ganska komplicerat arbete. Där har vi stor expertis.
Resona är en av Sveriges större fastighetsutvecklare med fokus på bostäder. I år (2023) bygger 700 bostäder.
– Vi gör ofta den här typen av projekt med markägare där vi har ett långsiktigt samarbete och utvecklar tillsammans. Vår specialkunskap är själva genomförandet av detaljplanerna, försäljningen och byggandet av bostäderna. Vi har alltså både byggdelen, entreprenaddelen och fastighetsutvecklingsdelen. Så vi är alltså även ett traditionellt byggbolag med all den kunskapen som finns där. Att veta hur man bygger på ett bra sätt är en viktig del av kunskapen.
Många golfklubbar med marktillgångar säljer intilliggande mark till en exploatör men Kristianstad Golfklubb & Destination valde att gå en annan väg.
– Med det här upplägget har vi också ett gemensamt intresse genom hela projektet. Klubben är ju delägare i projektet hela vägen tills det är färdigställt. På så sätt får vi en väldigt fin balans mellan behoven som finns i själva bostadsdelen och behoven som finns i golfdelen.
– Det är inte så att klubben säljer mark och så bygger någon lite vad de vill på den marken.
Vår modell gör att det blir mycket ge och ta för att få ett bra samspel så att helheten blir lyckad, säger Sam Giertz som tycker att läget är särdeles attraktivt.
– Bostadsutvecklingen kommer att hamna helt perfekt med närhet till golfbanan och det som erbjuds där. Klubben bygger ett nytt klubbhus som blir fantastiskt och det kommer att erbjudas coworkingytor. Det finns padel i tillägg till golfverksamheten – bara det är ju fantastiskt. Runt hörnet finns service – en skola, sportanläggningar för fotboll och tennis, vård och lite bortom det ligger centrum med handel. Så läget är ju exceptionellt bra måste jag säga.
Vad ser ni för typ av bostäder då? Hur ska de vara utformade för att smälta in?
– Vi arbetar tillsammans med golfklubben för att hitta ett uttryck som smälter in i miljön och som harmonierar med både golfbana, klubbhuset och delarna som redan finns där. När man bygger på en golfbana ska man dra nytta av hur fantastiskt vackra golfbanorna är. Då kan man ju ge mycket kvalitet tillbaka till boendet utifrån de förutsättningarna. Vi har en önskan att hålla ihop området och att utseendet blir harmoniskt. Det kommer vara envåningshus, tvåvåningshus och förhoppningsvis ett par flervåningshus med lägenheter, med begränsad höjd.
Kan man få lite högre hus att smälta in i omgivningarna?
– Ja, vi har jobbat väldigt mycket på det tillsammans med golfbanan. Vi utlyste en tävling mellan två arkitektbyråer som jobbat för att hitta en bra helhetslösning. Det där kräver väldigt mycket omsorg och kunskap för att landa rätt. Men jag hoppas att vi har gjort det.
Många utländska projekt bygger lite för mycket och lite för nära golfbanan. Är det något ni tänkt på?
– Vi håller en lägre exploateringsgrad än många vanliga nyproducerade villaområden. Men man ska ha klart för sig att vi har väldigt höga krav i Sverige på att man utnyttjar marken man tar i anspråk för bostäder. Den måste tas väl tillvara för vi har begränsade ytor med mark man kan bygga på. Så det blir en avvägning mellan olika intressen här. Men att vi skulle bygga så tätt som man gör i vissa delar i utlandet. Jag har sett vissa projekt där det byggs väldigt tätt. Jag upplever att vårt förslag har stora kvaliteter och är relativt luftigt. Men – när man utvecklar bostäder måste man utnyttja marken på ett effektivt sätt.
Har du någon känsla för hur pass attraktivt det framtida boendet är?
– Det finns ett jättestort intresse! Det kan jag säga. Både medlemmar som bor i Åhus och folk som besöker Åhus om somrarna har visat jättestort intresse för de här planerna. Vi har bara visat någon skiss och en översiktsbild än så länge men det står redan 100 intressenter i kö. •