Hem Krönika Så ser golfen ut i framtiden (tror jag…)

Så ser golfen ut i framtiden (tror jag…)

kvinnlig golfare slår ut från tee

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

Hur ser svensk golf ut 2035, om tio år?

Det är en fråga jag funderar på nästan dagligen.

Den största fördelen med att ha ett tioårsperspektiv är att ingen kommer ihåg om jag skulle ha fel.

Som nörd studerar jag konsumenttrender, statistik från Svenska Golfförbundet (SGF) och Riksidrottsförbundet (RF) såväl som från Konjunkturinstitutet och Statistiska Centralbyrån (Statistikmyndigheten SCB). Jag läser amerikanska nyhetsbrev och rapporter samt rapporter om svensk idrott, ungdomsbarometrar, politisk utveckling och en del annat. Dock har jag ett visst fokus på rapporter och trender för upplevelseindustrin, alltså resor, turism, kultur och idrott. 

Dan Persson, krönikör
Dan Persson

Detta till trots kan ingen förutsäga framtiden. Det finns goda skäl till att FN:s miljöorgan IPCC säger att deras tre scenarior för klimatet om 70 år alla är osannolika även om klimataktivister ser åtminstone ett som en sanning. Min bedömning av hur golfen utvecklas till 2035 skall därför ses som den gissning den är, trots goda underlag. 

Mycket kommer att vara samma. Får jag och hustrun vara friska kommer vi åka ner till klubben, äta lunch gå ut och spela. Vi kommer att åka på 5, 6 golfresor till solen per år. Får våra vänner vara friska så spelar vi golf med samma personer som i dag. Då jag fyller 78 år 2035 så lär vår årliga 54-hålsrunda ha blivit ersatt av ett 36-hålsformat. 

Falsterbo, Djursholm, Lidingö med flera klubbar kommer fungera i stort sett identiskt med hur de fungerar idag, 20-30% av dagens medlemmar är borta, men nya har tillkommit. 

För oss allra flesta blir det same same, different day, men för golfen kommer det innebära stora förändringar. 

Det är nästan garanterat att det är de kommersiella aktörerna som står för utveckling och förändring. 

Det är inte onda människor som utnyttjar oss. Vi som individer och konsumenter som väljer att ge dem våra pengar för att vi får något vi värderar högre. Det är grunden för marknadsekonomi, jag ger pengar till någon som ger mig något jag behöver eller vill ha och upplever att det jag får är värt mer.

Det kommer att bli helt nya aktörer såväl som de gamla med Topgolf, Troon Management med flera globalt och Golfstar, Sweetspot, Golfamore, med flera nationellt, primärt inom fastighetsutveckling.

En positiv utveckling som delvis grundar sig på negativ samhällsutveckling är att vi kommer kunna öka antalet juniorer, i första hand killar men sen också tjejer genom att golfen erbjuder en trygg miljö med många vuxna för de medelklassungdomar som i dag upplever otrygghet i centrum såväl som vid fotbollsplanen. 

Vi kommer få färre rundor per golfare och år utifrån en samhällsutveckling vi inte kan påverka. När vi ersätter först Svärfars och sedan min generation med nya golfare har de bredare intressen på grund av digitalisering och kommer i snitt spela färre rundor per år. 

Nya banor kommer vara privatägda. Dvs med 70 hektar som produktionskapital så måste golf vara lönsammare än skog, raps och vete för att bli av. Dvs ge en avkastning på +6% per år. De flesta kommer dock vara fastighetsprojekt där man kan sälja hus och lägenheter eller resorts. Flera kommer bli s.k. Gated Communities på grund av samhällsutvecklingen

Viljan att vara medlem i en traditionell golfklubb kommer fortsätta att minska då medlemskap tappar i vikt. Golfen ses redan som en köpt tjänst av en majoritet. Undantag kommer finnas där de duktigaste skapar en miljö där man vill vara med. 

Prissättning kommer vara väsentligt mer differentierad än i dag. Den stora frågan är vad som händer med medlemstvånget till dess. 

Att alla som tävlar i golf i andra sammanhang än klubb- och kompistävlingar, det vill säga seriespel, tourer etc även fortsättningsvis måste vara medlemmar i en klubb torde stå klart. Men vi kan vara många som bara är kunder även till ideella klubbar i en framtid. 

Jämför vi med tennisen är det ungefär lika många utövare men tennisförbundet har en femtedel så många medlemmar, cirka 100 000. Av dessa är det 10 000 som har en tävlingslicens. 

Huruvida jag behöver vara medlem för att få hcp, försäkring, motsvarigheten till Min Golf etc är mindre säkert. Att jag skall betala för den tjänsten är dock självklart, frågan är till vem. 

När det gäller digitalisering tror jag att det 2035 finns tre till fem globala leverantörer av affärssystem för golfklubbar och att GIT är nedlagt. En global aktör med 5000 klubbar kan lägga mer på utveckling och ändå ha lägre kostnad.

Den stora skillnaden är att jag tror vi då har två kedjor, en franchise och en frivillig kedja med samma modell som hotellen. De har tillsammans ca 200 medlemmar. Här kommer all utveckling av golfen att ske. 

I kedjan finns inköpsavtalen, lojalitetssystem, kompetensutveckling, Revenue Management, kunddatabaser, IT-system, gemensam marknadsföring, grönytekompetensen och mycket mer.

De dödar förbundets konsulentverksamhet på både klubb och banområdet och vi får ett förbund med fokus på det de är riktigt vassa på, dvs elitutveckling. Med få övriga anställda. Att ett idrottsförbund enbart jobbar med idrott kan inte vara fel. 

Sen skall förbundet ha massor med cred för de är troligen duktigast av alla förbund på elitutveckling. Jag betalar gärna både 100 och 200 kronor per år för att på ålderns höst få uppleva nya tjejer och killar i världstoppen

Men som gammal man med bakgrund i hotellindustrin är det min absoluta slutsats att golfen går samma väg som hotellen gjorde på 1970- och 1980-talen och då är en franchise och en frivillig kedja nästa steg.

Konsekvenserna av det kommer i nästa krönika. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Crownwood kan lyckas: »Krävs inga avancerade kunskaper i ekonomi för att räkna hem«

KRÖNIKA »Ekonomin för denna helheten, alltså för det fastighetsprojekt det egentligen hand…