Hem Utrustning & prylar Utmanaren – så ska Cobra slå sig in på den mättade marknaden för putters

Utmanaren – så ska Cobra slå sig in på den mättade marknaden för putters

Cobra putter

Den 4 juni släpps Cobras emotsedda putterkollektion. Lanseringen har skjutits upp men det beror inte på att man haft problem i tillverkningen utan på att det råder leveransbrist över hela världen.

Mest prat har det varit om Cobras 3D-printade serie men man släpper också en mer klassisk Vintage-kollektion. Båda serierna använder SIK Face-tekniken.

Golfbranschen har intervjuat Martin Willners, Nordic Marketing Manager på Cobra:

Vad har ni för förhoppningar på era nya putters?

– Vi har tittat på hur marknaden ser ut och det finns tre stora puttervarumärken om vi pratar volym: Ping, TaylorMade och Odyssey. Sedan har du självklart Scotty Cameron också som kanske är större i pengar än i marknadsandel. Vi siktar på att bli ett varumärke i samma kategori och på samma nivå som dessa. Inom tre år ska vi vara i samma härad som de är vad gäller anseende och varumärke. Jag kan inte andelarna i huvudet men i stora drag så kanske Odyssey ligger på 35 procent och de andra har kanske 15 vardera. Och där någonstans ska också vi vara om vi talar om Norden. 

Räknar du i kronor, då?

– Ja, eller i enheter. Du kan räkna hur du vill. Vi ligger nog i samma prisklass. Vi går inte in som ett lågprismärke. Det finns ju några sådana också, som Wilson och Cleveland. De säljer kanske mer i volym än i pengar. Men vi vill ta en marknadsandel på 10-15 procent de kommande åren. Och det ska vi se till. 

Och hur ska det gå till?

– Med bra grejer. Det är grunden. 

Vad kan ni tillföra en marknad som ändå känns rätt mättad?

– Just det är anledningen till att vi inte kommit med putters tidigare. Många menar att en putter är ju inte så svår att ta fram och det är det kanske inte. Men ska vi göra det så kan vi inte komma med en putter som är som alla andra. Ska vi göra putters så ska vi komma med en ny teknologi.

– För tre, fyra år sedan började vi testa att ta fram 3D-putters och insåg att den tekniken passade extremt bra för att göra putters om man kunde göra det i storskalig produktion. Så vi inledde ett samarbete med Hewlett Packard för att se vad man skulle kunna göra när det gäller att kombinera material. Vi tycker att vi har en så pass revolutionerande teknik nu att det kommer att göra skillnad. Vi vill inte bara göra putters utan göra det bättre. 

Kan du beskriva fördelen med en 3D-printad klubba?

– På en golfklubba, oavsett om det är en driver eller en putter, så vill man få vikten så långt ut i de fyra hörnen man kan, för att den ska bli så stabil som möjligt. På en driver har man inget i mitten. Den är ihålig och har ett tunt skal. Den innehåller bara luft. På en putter vill man egentligen göra samma sak. Kärnan ska väga så lite som möjligt men vara vridstyv. Man vill ha en del vikt i träffytan men framför allt ute i hörnen. Det vanliga är att man gjuter eller fräser ut kroppen i rostfritt stål. Då får du ofrånkomligen mycket massa i mitten. Den kommer att ha vikt där och där gör vikten ingen nytta. Men när vi 3D-printar kroppen eller kärnan så gör vi den i nylon. Det är ett fackverk som blir extremt vridstyv och som är löjligt lätt. För att åstadkomma detta har en del tillverkare gjort putterns kropp i aluminium för det är lättare än stål. Då blir den ju lättare men aluminium är inte vridstyvt så det är inte en optimal metall på det sättet. Med nylon blir det både lättare och mer vridstyvt. Det är själva hemligheten. Sedan kan vi sätta tungstensvikter ute i hörnen. Bottendelen och träffytan upp mot hoseln är tillverkad i stål för att den ska bli stark och vridstyv men vikten är borta ur själva kroppen.  Kärnan fungerar också som en bärande konstruktion. Vi har aluminium på toppen för att det ska vara slitstarkt, och det ligger an mot själva kroppen så att den ska klara påfrestningarna.

Är alla era putters 3D-printade?

– Nej, vi har två serier. Den andra serien heter Vintage och har en mer traditionell form och är gjord i stål. Men det är framför allt på de 3D-printade klubborna som vi gör stor skillnad. När vi mäter MOI, vilket ju går att mäta, kan man se att vår bladputter i 3D-serien har samma MOI-nivå som en typisk malletputter från en annan tillverkare. Skillnaden i MOI är mellan 30 och 60 procent. Det är ett stort steg framåt, det är inget vi hittar på utan fakta. 

Båda serierna har SIK Face-tekniken.

– Ja, det är en träffyta med fyra olika loft som ger optimal launch, oavsett om du slår ner eller upp på bollen. Dessutom gör vi träffytan som en aluminiuminsert för att ytterligare spara vikt och få en mjukare känsla än med en träffyta av stål. Den är också viktig. Kombinationen, stabilitet och rull, är  en nyckel för oss. Vi säger att 3D-konstruktionen gör att vi har den stabilaste puttern på marknaden medan SIK Face-tekniken gör att vi får den bästa rullen. Och i greppen på alla putters sitter en inbäddad Cobra Connect-sensor som kan paras ihop med Arccos Caddie-appen för att automatiskt samla in data om ditt spel ute på banan.

Hur tror du att den nordiska marknaden kommer att ta emot Cobras putters?

– I och med att Cobra är så starkt i Norden så tror jag att vi kommer att kunna etablera oss ganska snabbt. Det är många Cobra-kunder som väntat på det här och i och med att vi kommer med något som är unikt så tror jag att även andra golfare, som inte spelar Cobra, kommer att vara intresserade att testa det här. Så vi har stora planer för Norden. Vi ska bli starka här. 

Ni har skjutit på lanseringen ett flertal gånger. Vad beror det på?

– Orsaken till det är att det varit svårt med transporter globalt. Vi har haft putters hemma i ett par veckors tid. Vi flög hem dem för att ha dem till lanseringen. Men alla hade inte gjort det och då sköt vi på lanseringsdatumet för att alla skulle kunna ha en global lansering. Logistiken är sådan just nu. Det är brist på containrar och transporter. Det är väntetider på allting. Det finns ju containrar över hela världen som väntar på att skickas tillbaka till Asien, men de måste ju fyllas upp med produkter först. Det är ett jätteproblem. Och det blev ju inte bättre av att det där fartyget ställde sig på tvären i Suez. Vi har fortfarande klubbor som sitter fast där. De släpper inte den från Egypten förrän de har fått betalt. Så vi kommer inte åt dem. Men det är som tur är inga putters…

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Garmin lanserar portabel launch monitor med inbyggd golfsimulator för hemmabruk

Garmin lanserar idag Approach R50, som är en launch monitor och golfsimulator. Approa…