Varje vår häckar 15 000 skarvar på en ö i havet utanför Trosa Golfklubb.
Får ett par år sedan utökade de sitt revir och började bygga bon i träden alldeles intill golfbanan.
Nu vädjar klubben till sina medlemmar att de ska komma ut till banan för att hjälpa till att skrämma bort skarven.
– Det krävs närvaro så att de inte bygger bo i de träd de hade bo i förra året, säger Jan Hjorth som är klubbchef på Trosa GK.
Kolonierna växer
Problemet med skarv dök upp för ett par år sedan.
– Innan dess häckade de på en ö utanför banan. Men då stördes vi inte här på klubben. Då höll de sig till ön. Men allt eftersom har kolonierna blivit större och större och då har de utökat sina häckningsplatser.
Skarv kan orsaka stor skada på miljön de bosätter sig i.
– Skarvarna förstör träden de häckar i med sitt träck då. Du har säkert kanske sett någon skarvö någonstans. De är ju helt vita av träck.
För att hålla skarvbeståndet i schack kan man beviljas ankomst respektive skyddsjakt. Ett annat alternativ är att störa fågeln så att den inte kan häcka i fred.
– Vi fick ut en del medlemmar men inte i den omfattning vi skulle behöva. Ska man skrämma skarven ska man vara på plats innan gryningen. Och gryningen är vid halv sex nu och då är det inte heller lätt att få ut medlemmarna. De kommer lite senare under dagen. Det här är någonting som egentligen behöver organiseras. Vi har lagt ut en vinterslinga för golf där ute, fyra provisoriska hål på vintergreener för att folk ska komma ut. Men precis när vi hade gjort det så kom snön. Nu ligger det tio centimeter snö på hela området.
Kylan lindrar
Den plötsliga kylan som svepte in över landet har kanske – åtminstone tillfälligt – lindrat problemen med häckande skarv.
– Ja, nu är det ju tio centimeter snö och is. Så nu kanske de lugnar sig lite. Just nu känns det som att vi har det under kontroll i alla fall. Men det kan vända snabbt.
Jan Hjorth menar att skarvarna egentligen inte är ett hot mot själva banan.
– Nej det är det egentligen inte men det är ett hot mot våra gäster. Inte så att de kommer in och klagar men man ser ju recensioner från besökare som inte tycker det är så kul utan råder oss att göra någonting åt skarvarna. Det luktar ganska äckligt när vinden ligger på om de har sina bon i närheten av spelfältet. Det luktar fruktansvärt illa. Död fisk. De äter ju bara fisk och så bajsar de fisk. Det är ganska vidrigt faktiskt.
”Luktar surströmming”
Trosa Golfklubbs banchef, Bosse Olofsson, håller med:
– Det luktar surströmming. Men jag gillar ju surströmming så jag är inte så känslig, säger han.
Skarven har häckat på en ö som heter Snöholmen i Tureholmsviken utanför golfbanan i mer än 20 år, berättar Bosse.
– Och det har väl gnällts lite på den där skarvkolonin. Det luktar ju inte hallon. Men det där har ju ökat stadigt längs Östersjökusten, ända nerifrån Kalmar sund och uppåt. Jag vet att Trosa kommun tidigare har försökt att få skjuta skarv. Men som alltid så vaknar myndigheterna för sent. I det här fallet är det ju Länsstyrelsen som ska ge tillstånd.
För ett par år sedan utökade skarven sin koloni och flyttade in nära golfbanan. Mellan golfbanan och sjön växer ett albestånd och där bosatte de sig.
Alldeles vitt
– Det är där vi har vår kiosk vid nian. Först fick vi tillstånd av Länsstyrelsen att skjuta 500 skarvar. Sedan fick vi även tillstånd att ta ner bona och då fällde vi samtidigt de döda träden. Då flyttade de lite längre upp till ett gångstråk mellan hål 10 och hål 11. Och då gick man igenom det här området. Det var ju alldeles vitt på marken runt omkring och det luktade fan. Det var ju inte speciellt trevligt.
Men – det är inte golfklubben som är värst drabbad av skarvens invasion, tycker Bosse Olofsson.
Utan de som bor i närheten av banan.
– Där finns ju folk som har sommarstugor och hus. Jag vet en kvinna som börjar bli lite till åren och som ska sälja sitt hus. Men det går ju inte. Det är helt vitt runt omkring. Normalt är ju en strandtomt i Trosa värd 15 miljoner men den här fastigheten är ju osäljbar med 250 skarvbon på tomten och 500 skarvar som flyger omkring och skiter. Där lider de verkligen skada. Det är inga billiga hus som ligger där vid strandkanten.
Skrämma skarv
Klubben har i fått ankomstjakt beviljad av Länsstyrelsen i år. 500 skarvar får skjutas av fram till 13 april. Efter det får klubben skrämma bort skarven fram till den 20 maj.
– Vi får spela trumpet, smälla smällare, köra laser eller gå omkring och tuta. Bara de flyger.
Golfklubben och samfälligheten är inte de enda som för en kamp mot skarven. Havsviken utanför banan är ett fiskefredningsområde där fisk ska leka och föröka sig.
– Men med 10 000 skarvar som flyger ovanför ytan så blir det inte så mycket förökning. De blir mest uppätna. Så därför har fiskevårdföreningen fått skyddsjakt på på 500 skarvar.
– Men de som lider mest av det här är inte golfklubben, utan det är de som bor efter vägen. Golfbanan är inte så drabbad. Det finns naturligtvis några som kommit in efter rundan och klagat över att det luktat illa. Men i nästa andetag berömmer de banan och skicket på våra fina hål…
För de som spelar golf handlar det i dag egentligen om en promenad på kanske 50 meter genom ett område där skarven häckar vid hål 10. I övrigt finns ingen skarv på banan.
Inte trevligt
– Sedan handlar det ju lite om hur vinden ligger på. Ibland har man ju känt doften från Snöholmen på långt håll när det varit ostlig vind. Det är naturligtvis inte så trevligt att de finns. Jag står ju där varje dag för att skrämma bort dem men det är mer för att hjälpa samfälligheten.
Men om man inte bekämpar dem nu kanske de sprider sig ytterligare?
– Ja, absolut, de ökar och ökar. Vi har ju 12 000 skarvar i kolonin och det passerar 70 000 skarvar på väg norrut varje år. Men de har det värre nere i Kalmar sund.