Skadorna som i november drabbade Trelleborgs Golfklubb under stormen Babet, är de mest kostsamma och omfattande som någon svensk golfbana råkat ut för.
Det menar Lasse Engström som jobbar som försäkringsförmedlare på Söderberg & Partner/Provins.
– Jag har jobbat med det här i 17 år och ingenting är i närheten av det här. Vi hade ett fall där ett klubbhus brann upp på Sörfors i Umeå och den ersättningen låg väl också någonstans mellan 5 och 6 miljoner. Men när det handlar om banor och naturskador är skadorna på Trelleborg de mest kostsamma.
Höga vågor
Under stormen Babet var havsnivån var 1,71 meter över det normala och vågorna som slog in över banan var 2,5 meter höga.
– De slog in över hela kusten, sa Trelleborg Golfklubbs banchef Lars Knuda Knutson till Golfbranschen när vi skrev om röjningsarbetet efter stormen.
– Eftersom vi har några fairways som ligger lägre än havsnivån blev det en stor sjö. Men det värsta var att det höga vattenståndet gjorde att vågorna drog med sig en massa annan skit in också – stora stenar, tång och annan bråte.
Enligt Knuda handlade det om tusentals ton.
Och han visste då inte hur mycket stormen kostat klubben. Men nu pekar det mot en kostnad på över fem miljoner kronor, menar Lasse Engström.
– Vi har ju ett specialskrivet villkor för golfbanor. Till skillnad från andra försäkringslösningar på marknaden fångar vi upp det som kallas naturskador: storm, regn, översvämning, stigande hav och så vidare. När det villkoret skrev tänkte man väl kanske initialt på vildsvin, översvämning och regn… Sådant som kan drabba en golfbana. Vad man naturligtvis inte tänkte på var väl att havet faktiskt kan komma upp och ta med sig golfbanan ut till havet. Det hade vi aldrig föreställt oss.
Avbrott i spelet
Förra säsongen var det enligt Lasse Engström ovanligt många golfklubbar som drabbas av stora, kostsamma översvämningar. Kostnaderna handlade inte bara om återställandet av golfbanan utan också om det avbrott som följer till följd av regnet.
– Om det finns en ersättningsbar egendomsskada i botten så får man också rätt till avbrottsersättning, säger Lasse Engström. Därför har Folksam betalat ut väldigt stora belopp till de golfbanor som tvingades ha stängt i två, tre veckor. Då får man som klubb vinstbortfallet täckt helt enkelt.
– I de specifika fallen med kustbanorna så drabbades de ovanligt hårt eftersom det blåste från ”fel” håll och förutsättningarna var unika. Både Trelleborg och Ljunghusen är hårt drabbade men Trelleborg är den bana som är värst drabbad. Där har ju egentligen alla hål efter havskanten spolats ut i havet och blivit förstörda.
Stora belopp
Konsekvensen är ett återställande av banan till stora belopp.
– Just nu kan jag inte säga exakt belopp men jag tror att det kommer att sluta någonstans runt 5 miljoner att återställa det här. Det är ett historiskt stort belopp. Den största skadan som vi har upplevt i Sverige. Vi har haft några klubbhus som brunnit ner. Då tangerar vi väl det där beloppet.
– Men just på bansidan har jag inte sett något liknande, säger Lasse Engström som är före detta golfpro och klubbchef som bestämde sig för att satsa på en karriär som försäkringsförmedlare.
När han var nyutexaminerad låg det nära till hands att fokusera på att jobba med golfbanor vars verksamhet och förutsättningar han kände väl.
I dag har Söderberg & Partners/Provins 250 golfklubbar som kunder.
– Jag skapade tillsammans med Folksam en helt unik försäkringslösning just för golfbanor där golfbanans olika delar var egna objekt.
Kan leda till förändringar
Lasse tror att skadorna på Trelleborgs Golfklubb efter stormen Babet och de tidigare översvämningarna sommaren 2023 kan leda till förändringar i hur försäkringen utformas.
– Det skulle kunna bli så att man på sikt behöver se över vilken risk som försäkringsbolagen påtar sig. Det måste finnas en balans i vad man betalar. Försäkringspremien för golfbanor är ganska låga. Om konsekvenserna för ett försäkringsbolag är att de måste bygga nya golfbanor, då kan man göra på två sätt. Det ena är att höja försäkringspremien och ha kvar omfattningen eller så får man sätta ett tak på ersättningen på vissa moment.
– Det blir förmodligen ett Lex Trelleborg, där försäkringsbranschen framöver måste börja begränsa återställandekostnaden. Det är ju inte rimligt att försäkringsbolaget i värsta fall kan tvingas bygga en helt ny golfbana för en försäkringspremie på 45 000–50 000 kronor. Villkoret är skräddarsytt för en golfbana men man kanske inte hade tänkt sig att konsekvenserna kunde bli av den här digniteten.
Men det är inte bara golfbranschen som har potentiella förändringar att hantera de kommande åren. Det gäller samhället i stort.
– Min tro är att det på sikt krävs förändring. Och det gäller all försäkring, inte bara golfbanor. Det pratas ju mycket om vattenskador och översvämningar även i andra sammanhang. Försäkringsbolagen kanske måste börja ta klimatförändringarna på allvar och se över vilka risker man står på. Det förekommer diskussioner. Det blåser ju storm och orkan mycket oftare i dag än för 10 år sedan. •